« Zpět

Ani malá firma nesmí podcenit pojištění

| 21. září 2009 - 10:10 | Zprávy | Pojištění pro podnikatele

Z hlediska potřeby pojištění je celkem jedno, čím se firma či živnostník zabývá. Bez jakékoli nadsázky můžeme konstatovat, že pojištění potřebují všichni podnikatelé, bez ohledu na druh činnosti či výši obratu. V životě každé firmy a každého podnikatele existují rizika, která jsou všeobecná a ohrožují všechny bez výjimky. Na druhou stranu při skladbě pojistného programu se po pokrytí základních rizik nutně dostaneme do fáze, kdy je nutné přihlédnout k tomu, která specifika a speciální rizika je třeba pojistit v souvislosti s druhem či oborem podnikání.

VEDOUCÍ ODBORU POJIŠTĚNÍ PODNIKATELŮ KOOPERATIVY RADEK STAROSTA:
* Jakou důležitost by měli podnikatelé přikládat pojištění?
Určitě vysokou.
* Co patří mezí pojištění, na které by měla myslet každá firma a každý podnikatel?
Základem nabídky pojišťoven je komplexní živelní pojištění, tedy soubor nejčastěji pojišťovaných pojistných nebezpečí - požár, úder blesku, výbuch, pád letadla a podobně. Podle potřeby klienta přidává pojišťovna k tomuto základu další pojistná nebezpečí – vichřici, krupobití, sesuv půdy, který obsahuje i riziko zemětřesení, náraz, vodovodní škody a riziko záplavy či povodně. Případně v některých produktech mohou být všechna myslitelná pojistná nebezpečí sdružena.
* A další běžná rizika?
Dalším ze základních kamenů nabídky pojištění jsou riziko odcizení a vandalismus. V těchto kategoriích mají klienti možnost získat výrazné bonusy za to, že svůj majetek kvalitně zabezpečí. Zodpovědné chování by se v pojištění mělo vždy klientům vyplatit. Nezapomínejme, že pojistit je třeba i movitý majetek, což v případě podnikatelů budou patrně zejména služební vozy.
* Určitě nelze zapomínat ani na možnost, že moje firma třeba způsobí škodu klientům.
Jedním ze základních kamenů pojistného programu správně zabezpečené firmy by mělo být pojištění odpovědnosti za škodu. Kromě běžně známých tradičních produktů, například pojištění obecné odpovědnosti za škodu na věcech, zdraví či životě, najdete v nabídce tuzemských ústavů i pojištění odpovědnosti za škody způsobené při výkonu povolání. Zajímavým produktem je rovněž pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou vadou výrobku.
* A není takový pojistný program či smlouva příliš složitá zejména pro malé podnikatele a živnostníky?
Pojišťovny vyvinuly jednoduché stavebnicové komplexní a srozumitelný produkty i pro malé a začínající podnikatele. Takové základní balíčky, jako je například pojištění Kooperativy Start Plus, v rámci jedné smlouvy obsahují pojištění nemovitého i movitého majetku proti živlům, odcizení a vandalismu. Dále pojištění skel, posla, tedy přepravy peněz, pojištění technických rizik, což je pojištění elektroniky a strojů, pojištění přerušení provozu, pojištění dopravy a pojištění obecné odpovědnosti, včetně pojištění obecné odpovědnosti i odpovědnosti za výrobek.
Uzavření takové pojistné smlouvy je opravdu jednoduché a rychlé, podnikatel uzavře pojištění za pět minut.
* Co má tedy podnikatel dělat, když přemýšlí o zabezpečení své firmy?
Především je třeba konzultovat rozsah a obsah pojištění s odborníkem. Tím může být zástupce pojišťovny nebo makléř. A s ním každý majitel či zodpovědný manažer zkonzultuje, která rizika ho ohrožují a které druhy pojištění by bylo vhodné využít.
Zdůrazněme, že každý podnik i podnikatel by měl věnovat své pojistné smlouvě náležitou pozornost, při sjednávání, a to alespoň jejím hlavním ustanovením. Zaslouží si to. Vyhnete se tím nepříjemnému překvapení ve chvíli, kdy budete pojistnou ochranu skutečně potřebovat. Velmi vhodné je rovněž v případě rozšíření podnikání, různých úprav v majetkových poměrech firmy a při podobných věcech, které by mohly mít na rozsah či obsah pojištění vliv, vždy pojištění přehodnotit a promítnout do něho možné změny.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.