« Zpět

Zvýšil se podíl pojištění rodinných domů

| 24. listopadu 2008 - 12:14 | Zprávy

Zatímco například trh pojištění vozidel nadále rychle roste, v oblasti pojištění nemovitostí a domácností je tento trend výrazně pomalejší...

ŘEDITELKA ODBORU POJIŠTĚNÍ OBČANŮ A PODNIKATELŮ UNIQA BARBORA SLÁNSKÁ:

* Co nyní lidé, podle vás, nejvíce pojišťují?

Zatímco například trh pojištění vozidel nadále rychle roste, v oblasti pojištění nemovitostí a domácností je tento trend výrazně pomalejší. Větší výkyv zájmu o pojištění domácností a domků přicházel v minulosti vždy po nějaké živelní pohromě velkého a plošného rozsahu. I když minulé tři roky byly vcelku bohaté na takové události, nepřinesly zásadní výkyv v pojišťování. Zatím posledním velkým impulsem pro pojištění nemovitostí byly povodně z roku 2002, které svým rozsahem samozřejmě výše uvedené pozdější události výrazně převyšovaly.

* Odrazil se nedávný boom na trhu nemovitostí i v pojištění domácností?

Více než v podstatném nárůstu objemu pojištění jsme spíše byli svědkem přesunu poptávky podle aktuálních potřeb obyvatelstva, a na to jsme museli zareagovat adaptací našich produktů nebo nabídkou nových. Mám na mysli zejména pojistné produkty spojené s pořizováním vlastního bydlení na hypoteční úvěry nebo na úvěry ze stavebního spoření. Zvýšil se podíl pojištění rodinných domů. Větší zájem je i o specializovaný produkt pro pojištění bytu v osobním vlastnictví. Pojišťujeme rovněž činžovní domy v rukách soukromých majitelů.

* Odrazila se globální finanční krize, včetně hypotečního financování, například v Rakousku, kde působí vaše mateřská společnost?

Rakouští občané jsou daleko více propojištěni než naši lidé a pro kvalitní zabezpečení svého majetku mají historicky větší smysl. Z obecného srovnání s vyspělými státy nevychází ČR zatím právě příznivě.

* Můžete k tomuto tvrzení uvést čísla?

Podle údajů evropské Federace národních asociací pojišťoven, kde je sdruženo 33 zemí, vydával za neživotní pojistné v předchozích letech průměrný Čech asi 200 Eur, občané EU v průměru asi 700 Eur ročně, a samotní Rakušané ještě o trochu více. Na majetkové pojištění nemá finanční krize přímý vliv, nicméně například v oblasti hypoték nebo jiných forem úvěrového financování lze očekávat i v Rakousku sekundární dopad. Ale turbulence jsou zatím poměrně čerstvé a bude záležet i na tom, jak se k situaci postaví finanční domy a centrální banka.

* Připravujete pro příští rok nové produkty v oblasti pojištění majetku?

Během poslední doby jsme naše produkty výrazně adaptovali v zájmu přizpůsobení aktuální poptávce. Došlo k maximálnímu rozšíření pojistného krytí. Chceme poskytnout kvalitní pojištění ve všech úrovních – jak pro standardní, tak pro luxusní bydlení. Naším cílem je rovněž maximálně reagovat na nová zabezpečovací zařízení pro objekty k bydlení a motivovat naše klienty k jejich využití výhodnou slevou.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.