« Zpět

Zuno Bank se chystá rozjet spotřebitelské půjčky

| 16. ledna 2012 - 13:23 | Zprávy

Na trhu spotřebitelských úvěrů přituhne. Půjčky začnou nabízet také ústavy Air Bank a Equa bank. Internetová Zuno Bank, patřící do rakouské skupiny Raiffeisen, začne podle informací HN koncem února s prodejem spotřebitelských půjček. On-line úvěry spustí zároveň také na Slovensku. Zuno Bank, která na český trh vstoupila loni v létě, zatím klienty láká jen na transakční účty a spoření.

Na trhu spotřebitelských úvěrů přituhne. Půjčky začnou nabízet také ústavy Air Bank a Equa bank. Internetová Zuno Bank, patřící do rakouské skupiny Raiffeisen, začne podle informací HN koncem února s prodejem spotřebitelských půjček. On-line úvěry spustí zároveň také na Slovensku. Zuno Bank, která na český trh vstoupila loni v létě, zatím klienty láká jen na transakční účty a spoření.
Podle Jitky Jechové, která Zuno mediálně zastupuje, banka zároveň zavede kontokorenty. „Tyto produkty budou spuštěny v prvním kvartále,“ řekla Jechová bez bližšího upřesnění.
S půjčkami na nákupy letos začnou i další noví hráči. Budou to Air Bank, patřící do Kellnerovy skupiny PPF, a Equa bank, která vznikla loni pod novým majitelem z bývalé Banco Popolare. „Spotřebitelské půjčky máme v plánu rozjet ve druhém pololetí přes internet, telefon i pobočky,“ uvedl mluvčí Air Bank Rostislav Kocman. Obdobně načasovala spuštění půjček a kontokorentů Equa bank.
Nováčci nezastírají, že podobně jako u vkladů chtějí atraktivnějšími úroky ze spotřebitelských půjček přetahovat klienty konkurentům. „Předpokládáme, že úroky by mohly začít už na šesti procentech,“ potvrdila mluvčí Equa bank Kateřina Pospíšilová.
Větší konkurence může v Česku přinést plošné zlevnění spotřebitelských půjček. Průměrný úrok, za který lidé v bankách tyto úvěry získávali ke konci listopadu 2011, činil podle ČNB 12,37 procenta ročně. Sazby jsou tak vyšší než u obdobných půjček mateřských společností českých bank. Tuzemské banky zatím odmítají snížit ceny, i když zájem o půjčování ochladl.
Češi měli ke konci listopadu na spotřebitelských úvěrech od bank půjčeno 200,7 miliardy korun. To bylo o dvě miliardy méně než před rokem. Rozšířit portfolio těchto úvěrů se banky loni snažily přeúvěrováním starších dluhů, při němž klientům nabízely vyšší úvěr.
Současné vysoké úroky bankéři opakovaně vysvětlují zvýšeným rizikem neplatičů, které vidí kvůli očekávanému růstu nezaměstnanosti. Podíl nesplácených spotřebitelských úvěrů v bankách vzrostl za dva roky o 3,5 procentního bodu. V listopadu dosáhl 12,29 procenta.
Agresivnější noví hráči můžou ale nutit zavedené banky, aby snížily sazby na úkor marže. Konkurence v těchto půjčkách není v Česku tak silná jako u hypoték, které během roku a půl zlevnily o 1,5 procentního bodu a úrok v listopadu klesl v průměru na 3,65 procenta.
***
200 miliard Kč činil objem spotřebitelských úvěrů od bank v listopadu 2011. 12,4 % byl úrok, za který je klienti v listopadu v bankách získali.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.

Re: Zuno banka - zkušenosti?
Banka sikovne maskuje skutecnou vysi uroku, pred tydnem jsem od uveru odstoupil a stale pokracuje martyrium, aby si penize prevedli zpet. nelze se domoci nejake odpovedi, HRUZA!!!!!!!!!!!rozhodne nedoporucuji si stouto bankou cokoliv zacinat!!!