« Zpět

Zlatá koruna sází na mladé

| 9. prosince 2014 - 16:11 | Zprávy

Účastníky Fóra Zlaté koruny na téma KONKURENCESCHOPNOST, které se uskutečnilo ve čtvrtek 4. prosince 2014, určitě zaujalo, že v sále zasedlo velké množství mladých lidí. Nebyla to náhoda. Pořadatelé Fóra se rozhodli dát prostor mladým lidem, studentům ekonomických oborů, aby byli nejen přítomni otevřené diskusi k nastolené problematice, ale aby se sami do této diskuse zapojili. Z 250 účastníků fóra tvořili studenti celou pětinu. Některých z nich jsme se zeptali, jaký dojem na ně Fórum Zlaté koruny udělalo a jak jeho průběh hodnotí.

Boris Vanka, 1. ročník VŠEM Praha, obor komunikace a lidské zdroje: Já mám z Fóra určitě dobrý pocit, a to hlavně z toho důvodu, že jsem chtěl vidět „praktickou stránku ekonomie“. Něco jiného je ve škole vidět nějakou prezentaci makroekonomie nebo marketingu a něco jiného, když to pak vidíte v reálu a dozvíte se, jak to opravdu funguje. Mě „sčítání čísel“ nikdy nebavilo, ale když vám to někdo podá takovýmto způsobem a dozvíte se, jaký je export a kam exportujeme nejvíc a že ty věci, které ve škole počítáme, některé třeba počítáme špatně, jak to říkal ministr Mládek, tak to mě opravdu zaujalo. V každém případě jsem rád, že na Fóru byli jak zástupci politické reprezentace, tak i experti přes obchod, protože přeci jen vše řídí ekonomové přes politiky. Takže je dobře, že na takovéto setkání přicházejí debatovat všichni. S hosty, kteří na Fóru vystoupili, jsem naprosto spokojený!
 
Veronika Vystrčilová, 2. ročník VŠFS, obor řízení podniku: Dojem byl určitě dobrý, ale trochu mě mrzí, že pan ministr financí musel dost brzy odejít, takže bylo málo času na dotazy. Ale jinak jsem spokojená. Myslela jsem, že řečníci se zaměří více na konkurenceschopnost malých firem a že se zde bude řešit, jak ji konkrétně podpořit. Místo toho se bavili hodně třeba o školství.
 
Lukáš Zavadil, 1. ročník VŠEM, obor marketing: Nevěděl jsem moc předem, co od Fóra očekávat. Byl jsem hlavně zvědavý na ministra Babiše, myslel jsem, že k hlavnímu tématu řekne něco podstatného. Ale mluvil z mého pohledu dost nepřímo, mimo téma, různě odbočoval, takže vlastně opět vystoupil jako „správný politik“.
 
Lenka Říhová, 5. ročník VŠFS, obor marketing: Je to určitě přínosná akce, ale očekávala bych přeci jen víc konkrétnějších informací. Diskuse byla trochu „tekutá“, sice značně obsáhlá, ale chtělo to víc tvrdších dat.
 
Boris Vanka, 1. ročník VŠEM Praha, obor komunikace a lidské zdroje: Každopádně je moc dobré vidět lidi, kteří řídí stát, takto v reálu. Vidět je v televizi je skutečně něco jiného, než v realitě. A to se netýká jen ministrů, ale i dalších přednášejících z Fóra, které jsem dosud znal třeba jen z ekonomických časopisů.
 
Jak se téma fóra – konkurenceschopnost – dotýká vás samotných? Na fóru se hodně mluvilo o úrovni vzdělání a našeho vzdělávacího systému. Myslíte si, že vás škola dobře připravuje na vaši budoucí dráhu, na to, abyste byli ve svém oboru úspěšní?
 
Lukáš Zavadil, 1. ročník VŠEM, obor marketing: Jsem přesvědčen, že ano. V tuto chvíli ale ještě nejsem schopen přesně definovat, jak konkrétně. Ale už například tím, že škola je integrovaná do určitých firem, tak nám toto umožní. Naše studium totiž zahrnuje i povinnou odbornou praxi.
 
Lenka Říhová, 5. ročník VŠFS, obor marketing: Hodně lidí nadává na naše české školství. Byla jsem na Erasmu v Belgii, a když jsem viděla, jak to funguje tam či v jiných státech, tak u nás to rozhodně není tak špatné. Pozitivně hodnotím například aktivní diskuse s profesory. V Belgii to není zvykem. My naučení jsme, teorii ovládáme, ale škola nás málo nutí ke kreativitě, dostáváme málo podnětů k tomu, abychom si sami nacházeli ještě další informace, vymýšleli řešení.
 
Boris Vanka, 1. ročník VŠEM Praha, obor komunikace a lidské zdroje: Já si myslím, že samotná škola studentům konkurenceschopnost nezajistí, pokud oni sami ke studiu nic nepřidají. Myslím tím třeba to, že budou chodit na akce, jako je toto Fórum, které nesporně každému otevírá další obzory. Nebo že je skvělé pobýt a studovat v zahraničí. Chodit jen na přednášky, to už opravdu dneska nestačí. Ve výsledku je vše dnes o tom, jak reaguje trh. Koho firmy chtějí, koho potřebují. Tomu se musíme přizpůsobit.
 
Organizátoři věří, že studenti budou mít zájem účastnit se otevřené debaty o důležitých tématech i příště a obohatí tak diskusi o své názory.  A budou mít zájem nejen o účast na Fóru Zlaté koruny, ale do budoucna také o navázání hlubší spolupráce.