« Zpět

Zvýší se důraz na kvalitní krytí rizik

| 8. prosince 2008 - 12:18 | Zprávy | Životní pojištění

Aviva se specializuje na produkty životního pojištění. Jaký je o ně v posledních měsících zájem? Odpovídá ŘEDITEL PRO VÝVOJ PRODUKTŮ AVIVA ŽIVOTNÍ POJIŠŤOVNY LIBOR NOVÁK....

ŘEDITEL PRO VÝVOJ PRODUKTŮ AVIVA ŽIVOTNÍ POJIŠŤOVNY LIBOR NOVÁK:

* Aviva se specializuje na produkty životního pojištění. Jaký je o ně v posledních měsících zájem?

Naší výhodou je, že jádrem produkce jsou produkty za běžně placené pojistné, často obsahující významné krytí pojistných rizik. Mít dobré pojištění se vyplatí za každé doby, možná ještě více v období určité nejistoty. Tento fakt si uvědomuje i řada našich klientů a jsme potěšeni, že jsme doposud nezaznamenali pokles poptávky po tomto druhu pojištění.

* Tedy lidé na životním pojištění zatím šetřit nezačali...

Pochopitelně by bylo naivní si myslet, že současná neklidná situace nebude mít žádný dopad. Byť například ve zmíněném segmentu produktů za běžně placené pojistné zaznamenáváme stabilní růst, v naší nabídce jsou i jiné produkty, které jsou bezpochyby negativně zasaženy.

* O jaké produkty se jedná?

Například o investičně zaměřené produkty za jednorázové pojistné, v minulosti oblíbené hlavně díky nadstandardním výnosům plynoucích z akciových investic. Ochlazení zájmu o ně je pochopitelné a pociťuje ho celý pojistný trh – klienti v současné době tíhnou spíše k jistotě, nechtějí riskovat. I proto jsme zavedli nový investičně zaměřený produkt Aviva Royal, který klientům nabízí garanci navrácení alokovaného pojistného na konci sjednané pojistné doby, přitom ale přináší i atraktivní výnosový potenciál. Se zájmem klientů o tento produkt jsme velmi spokojeni.

* Jakou předpokládáte letošní obchodní bilanci inovovaného nosného produktu Easy Life?

Produkt Aviva Easy Life je mezi klienty velmi oblíbený. Pokud se podíváme na čísla za první tři čtvrtletí letošního roku, je patrné, že i v letos pokračoval nárůst prodeje tohoto produktu. Konkrétně došlo k nárůstu prodejů o více než deset procent v porovnání se stejným obdobím loňského roku. Předpokládáme, že i poslední čtvrtletí tento trend potvrdí.

* Kam se bude, podle vás, v příštím roce ubírat životní pojištění?

Stále platí, že v České republice je velký prostor pro další růst v oblasti životního pojištění. V posledních letech bylo tahounem růstu trhu investiční životní pojištění a byť současná situace na kapitálových trzích není růžová. Ovšem i nadále věříme, že investiční životní pojištění bude preferovaným typem pojištění. Tyto produkty jsou sjednávány na dlouhou dobu a dočasné výkyvy z dlouhodobého hlediska nehrají takovou roli, navíc jsou k dispozici i konzervativnější možnosti investic.

* O jaké produkty životního pojištění tedy předpokládáte do budoucna zájem?

V rámci těchto produktů bude kladen stále vyšší důraz na kvalitní krytí rizik, což je hlavní oblast, na kterou by se pojišťovny už ze své podstaty měly zaměřovat. U investičně zaměřených produktů bude vše záviset na vývoji na kapitálových trzích a rizikovému apetitu klientů, nicméně lze očekávat i rozšiřování nabídky produktů nabízejících kapitálovou garanci.

* Chystáte inovace vašich hlavních produktů?

Naše produkty inovujeme pravidelně a nejinak tomu bude i v příštím roce. Jako pravděpodobná se například jeví nová generace úspěšně prodávaného pojištění Aviva Royal. Těch novinek by ale mělo být více, naší snahou je vždy inovovat produkty tak, aby reagovaly na aktuální potřeby klientů. Věřím, že klienty v příštím roce příjemně překvapíme.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.