« Zpět

Životní pojištění vábí na riziko

| 10. listopadu 2011 - 11:19 | Zprávy | Životní pojištění

Životní pojištění patří v letošním roce k nejvýrazněji rostoucím segmentům pojištění. Podle údajů České asociace pojišťoven stouply vklady na životní pojištění od ledna do září letošního roku o 5,6 procenta. Na druhou stranu ale klesá celkový počet pojištěnců, letos má toto pojištění podle ČAP sjednáno o 200 tisíc klientů méně než v minulém roce. 


Přesto podle údajů některých pojišťoven klientů přibývá. Mezi posledními trendy je také nárůst pojistných částek. „Poslední dobou pozorujeme zajímavý trend, že si klienti uzavírají pojištění na vyšší pojistné částky, než tomu bylo dříve. Tento jev přikládáme tomu, že se česká populace začíná chovat zodpovědněji. Nejenže se klienti nově pojišťují proti nahodilým rizikům, ale také si uzavírají pojištění na částky odpovídající jejich životní úrovni,“ vysvětluje Tomáš Novotný z pojišťovny ING. 
Zatímco v předchozích letech byla největší poptávka po investičním životním pojištění, nyní se přesouvá spíše k rizikovému. „Jednoznačným trendem je větší zaměření klientů na rizika. Spořicí složka v investičních životních produktech se v posledních dvou třech letech výrazně nemění, ale lidé si pojišťují stále více rizik a na tato rizika si stanovují vyšší pojistné částky,“ uvedla Dagmar Koutská z pojišťovny Allianz. Podle zástupců pojišťoven se také rozšiřuje zájem o životní pojištění mezi více skupin společnosti. „Zatímco v minulosti jsme měli u dlouhodobých pojištění spíše příslušníky střední a vyšší příjmové skupiny a duševně pracující, v poslední době myslí na zabezpečení životním pojištěním také osoby, jejichž obživa je vázána na manuální práci, například drobní řemeslníci nebo dělníci,“ říká Eva Svobodová, mluvčí pojišťovny Uniqa.
Podobně jako v dalších pojistných produktech platí i u životního pojištění, že se pojišťovny snaží lépe reagovat na konkrétní potřeby lidí a nabízet produkty více zaměřené na rizika. Například ING se více zaměřila na nabídku dětských připojištění, o která roste zájem. Dá se také čekat větší posílení doplňkových služeb. „Životní pojištění se bude určitě ubírat případnými úpravami rizik, ale zejména pak doplňkovým servisem a asistenčními službami, jako je rozšíření služeb při ošetřování člena rodiny, nákupy, zajištění léků, úklid domácnosti,“ doplňuje Dagmar Koutská z pojišťovny Allianz.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.