« Zpět

ŽIVOTNÍ POJIŠTĚNÍ A PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

| 10. října 2011 - 9:10 | Zprávy | Životní pojištění

Životní pojištění – v mládí sjednáte, v důchodu oceníte. Problematika odchodu do důchodu a především jeho dostatečná výše patří v současné době k nejdiskutovanějším tématům. Současný vývoj jasně ukazuje, že vzhledem ke stárnutí populace bude mít stát stále méně prostředků na zabezpečení lidí v důchodovém věku. 

Životní pojištění – v mládí sjednáte, v důchodu oceníte. Problematika odchodu do důchodu a především jeho dostatečná výše patří v současné době k nejdiskutovanějším tématům. Současný vývoj jasně ukazuje, že vzhledem ke stárnutí populace bude mít stát stále méně prostředků na zabezpečení lidí v důchodovém věku. Proto je více než moudré nespoléhat se jen na stát, ale vytvořit si včas rezervu na „podzim života“. „Portfolio finančních a pojišťovacích firem je v dnešní době již tak široké, že nám jednotlivé typy mohou splývat, přestože je mezi nimi rozdíl více než zásadní,“ upozorňuje Marcela Kotyrová z České asociace pojišťoven (ČAP)
„Zatímco penzijní připojištění či investice do fondů či akcií slouží výhradně ke zhodnocení finančních prostředků, životní pojištění představuje díky své dvousložkové struktuře unikátní nástroj, který vedle zhodnocení finančních prostředků zajistí i pojistnou ochranu pojištěného,“ vysvětlila.

Záruka trvalé finanční jistoty

Vyplacené pojistné plnění v případě nečekané pojistné události může velice usnadnit situaci mnohých rodin. Životní pojištění totiž kryje rizika, která mohou mít pro pojištěného i jeho rodinu fatální důsledky, jakými jsou např. riziko smrti, vážné nemoci nebo úrazu s trvalými následky. V případě těchto událostí může být životní pojištění zárukou trvalé finanční jistoty. Důležité je si uvědomit, že produkt je nastaven jako dlouhodobý.
„Před samotným sjednáním životního pojištění musí každý klient zvážit, za jakým účelem pojištění sjednává a jaké jsou jeho reálné možnosti – na základě osobní finanční analýzy může nejlépe nastavit optimální pojistnou ochranu“, radí Kotyrová.
Pokud chce klient vedle zhodnocování finančních prostředků například pokrýt závazek ve formě hypotéky, měla by být pojistná částka pro případ smrti ve stejné výši. V případě, že chce zajistit své blízké v případě nenadálé události, měla by výše pojistné částky pro případ smrti, obzvlášť je – li hlavním živitelem rodiny, odpovídat minimálně dvojnásobku jeho ročního platu.

Míra rizika rozhoduje o zhodnocení

U produktů životního pojištění se finance vložené do spořící složky mohou zhodnocovat různým způsobem. Pro ty, kteří dávají přednost garantovanému zhodnocení je vhodnější kapitálové životní pojištění, kdo si raději zariskuje, může vsadit na investiční životní pojištění a prostřednictvím něho investovat do podílových fondů. V souvislosti s mírou rizika se různí i výsledné zhodnocení.
Nejvhodnější způsob pro sjednání životního pojištění je návštěva pobočky pojišťovny nebo pojišťovacího poradce. Před podpisem smlouvy je prospěšné si vše v klidu rozmyslet, případně porovnat více konkurenčních nabídek. Konzultujte vše, co je vám nejasné s pojišťovacím poradcem. Dobrý poradce se nevyhýbá žádným otázkám a na všechny je ochoten odpovědět ve vztahu k vaší konkrétní situaci.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.