« Zpět

Životní pojištění od ING a GE Money Bank rodinu nezajistí

| 18. února 2010 - 11:08 | Zprávy | Životní pojištění

Životní pojištění by se nemělo prodávat stylem „jako když prodává Baťa cvičky“, tedy bez ohledu na kvalitní pojištění rizik klientů. Novinka GE Money Bank a ING taková bohužel je. Jejímu prodeji nepomáhá ani neznalost pracovníků na pobočkách banky. Pojištění jsme ohodnotili dvěma hvězdičkami. 

Životní pojištění by se nemělo prodávat stylem „jako když prodává Baťa cvičky“, tedy bez ohledu na kvalitní pojištění rizik klientů. Novinka GE Money Bank a ING taková bohužel je. Jejímu prodeji nepomáhá ani neznalost pracovníků na pobočkách banky. Pojištění jsme ohodnotili dvěma hvězdičkami.
GE Money Bank začala prodávat na svých pobočkách nové životní pojištění. To jí prý zcela „na míru“ ušila nizozemská ING pojišťovna . Kdo by chtěl toto pojištění pořídit u poradců ING pojišťovny, nepochodí, protože produkt je možné sjednat jen v síti GE Money Bank.
Byl by to bohulibý počin, kdyby se ovšem nejednalo o produkt, který klientům příliš užitku nepřinese. Spíše naopak. Základní parametry nového životního pojištění jsou pro ochranu před hlavními riziky nastavené zcela nedostatečně. Vyladit ho nepomůžou ani pracovníci na pobočkách banky, protože někteří o tomto pojištění podávají mylné informace.
Vybírejte a porovnávejte životní pojištění dle parametrů zde
GE Money Bank hodlá hlavně nabízet Investiční životní pojištění (A150). Má však v nabídce i rizikové životní pojištění , klienti se s ním ale nejspíš nesetkají, pokud si ho přímo nevyžádají. Na pobočkách GE Money Bank jim nabídnou vždy raději investiční pojistku. Potvrdili jsme si to osobně na několika pražských pobočkách.
Za investiční životní pojištění je třeba platit minimálně 300 korun měsíčně a to nejméně po dobu pěti let. Maximální měsíční pojistné může dosáhnout tří tisíc korun a pojistnou smlouvu je možné sjednat nejvýše do 65 let věku pojištěného.
Problém je ve výši pojistné částky na riziko smrti. Ta průměrného klienta finančně nemůže ochránit. Klient se může na riziko smrti pojistit jedině v rozmezí 30 tisíc až 300 tisíc korun.
To je přitom zcela proti dlouhodobému doporučení České asociace pojišťoven (ČAP) a dalších pojišťovacích odborníků, kteří upozorňují, že kvalitní životní pojistka má primárně sloužit jako pojištění proti hlavním rizikům jako je smrt a trvalá invalidita. Měla by finančně zajistit ty, kdo jsou závislí na příjmu pojištěného a v případě pojistné události zůstanou téměř či zcela bez příjmu. Pojistná částka na riziko smrti by proto měla činit alespoň troj až pětinásobek ročního příjmu pojištěného. Pokud bychom si vzali průměrný příjem v České republice, který podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) činí 23 350 korun, trojnásobek ročního příjmu, a tedy pojistná částka by se měla pohybovat přes 840 tisíc korun, pro pětinásobek to je 1,4 milionu korun.
Pojištěný, který by zajistil ženu s dětmi na mateřské pojistnou částkou 30 tisíc korun, by manželce v případě smrti nepomohl zaplatit ani vlastní pohřeb. Ač k pojistce lze sjednat i další balíčky připojištění s vyšší pojistnou částkou, vždy se u těchto dalších připojištění jedná jen o riziko úrazu. To se nevztahuje na smrt následkem nemoci. V případě smrti následkem onemocnění by tak po takovém pojištěném zbylo jeho vdově 30 tisíc korun plus výnos z investovaných podílových jednotek, který závisí na délce pojištění i výši celkové investice.
Když jsme se zástupců ING i GE Money Bank ptali na příklad pojištěného, kterému by tato cílová částka mohla vyhovovat, nedokázali uvést jediný případ. „Tato pojistka může být zajímavá pro ty, kdo již životní pojištění mají jinde a chtějí takto třeba sjednat úrazové pojištění nebo spořit,“ dozvěděli jsme se na závěr od zástupců GE Money Bank .
Podle našich zkušeností z poptávky v několika pobočkách, pracovníci GE Money Bank nové investiční pojištění prodávají poměrně nejistě. Téměř pokaždé hledali řadu minut jeho základní parametry ze školení a při kalkulaci popisovali parametry zavádějícím způsobem. Pojištění navíc pokaždé doporučovali sjednat spíše jako spoření. Nakonec pojistku přišla většinou vysvětlit ještě vedoucí pobočky. Ani to však v každém případě nebylo dostačující.
Jednou si pracovnice banky pletla i životní pojištění a penzijní připojištění. Uvedla rovněž, že pojištění denní dávky při pobytu v nemocnici následkem úrazu kryje i pobyt v porodnici či při rizikovém těhotenství. Teprve na vyžádání se pokusila propočítat rizikové životní pojištění. Vedoucí pobočky na Vítězném náměstí v Praze 6 naopak vše vysvětlila bezchybně. Ani v jednom případě jsme se ale nesetkali s tím, že by nám udělali byť jen základní analýzu finančních potřeb , která by plánování pojistky usnadnila a kterou podle zástupců banky prý dělají na pobočce GE Money vždy.
Kdo chce s novým investičním životkem u GE Money Bank spořit, může si zvolit jednu z doporučených investičních strategií - velmi konzervativní, balancované a dynamické. Všechny jsou založené na kombinaci ING podílových fondů a podílových fondů GE Money, speciálně vytvořených pro tento produkt.
Nepovinné balíčky úrazového připojištění jsou tři a zahrnují riziko smrti úrazem, riziko trvalých následků úrazu s progresí a připojištění denní dávky při pobytu v nemocnici následkem úrazu. Cenově se měsíčně pohybují od 49 korun do 399 korun pro úrazové připojištění. Za 30 až 150 korun měsíčně lze připojistit na riziko trvalých následků úrazem dítě.
V základní ceně pojistky je i připojištění zproštění od placení. To lze využít jedině při plné invaliditě pojištěného, která nastala nejdříve po dvou letech od trvání pojistné smlouvy. Výjimkou je situace, kdy by plná invalidita nastala kvůli úrazu dříve. U pojistky je možné i bezplatně měnit parametry smlouvy a po několika letech částečně i bez sankcí vybírat hotovost.
Pojištění si mohou podle údajů na webu bank sjednat jen nepodnikatelé starší osmnácti let. Na tuto skutečnost nás neupozornili ani na jedné z testovaných poboček.
Jednou z mála výhod nového pojištění je, že se dá koupit v široké pobočkové síti GE Money Bank a že při splnění zákonných podmínek umožňuje stejně jaké jiné investiční životní pojistky daňový odpočet.
Nová pojistka s pojistnou částkou na 30 až 300 tisíc korun přichází na trh paradoxně zrovna v období, kdy probíhá kampaň České asociace pojišťoven (ČAP), která klienty upozorňuje na to, jak si správně sjednat životní pojištění a jak se tedy vyhnout nekvalitním pojistkám. Vtip je v tom, že klient znalý těchto rad, by si nový produkt ING a GE Money Bank nejspíš nikdy nekoupil.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.