« Zpět

Životní pojištění musí klientům sloužit

| 11. října 2010 - 9:55 | Zprávy | Životní pojištění

Rozhodli jste se, že si pořídíte životní pojištění? Uzavřít správnou životní pojistku, která vás nezklame v okamžiku, kdy ji budete skutečně potřebovat, vyžaduje péči z vaší strany. Pojistná částka, délka trvání pojištění, výběr pojištěných rizik – to vše je třeba si dobře rozmyslet. Nebo už je to dávno, co jste smlouvu o životním pojištění uzavírali? Tak dávno, že si nejste pořádně jisti, na co vlastně že to jste pojištěni a na jakou částku? To je vlastně dobře, protože to znamená, že se vám nic zlého nepřihodilo a tudíž nebyl důvod zajímat se o nastavení vaší pojistky. Na druhou stranu – kdyby přeci jenom k něčemu došlo, splní pojištění to, co od něj očekáváte? Pravidelná „inventura“ vaší pojistky je určitě namístě.


Nízká pojistná částka je jednou z nejčastějších chyb klientů při uzavírání smluv o životním pojištění. Jak tedy na to? Spočítejte si, kolik měsíčně vydáte na splácení všech závazků a jaké jsou stálé výdaje vaší rodiny. Vše pak sečtěte do celkové roční sumy. Pojistná částka pro případ smrti by měla odpovídat jejímu několikanásobku. Výše násobku záleží na tom, kolik let by podle vašeho přání měla rodina být schopna pokrýt z pojistky všechny zásadní výdaje a také jak rychle bude možné všechny výdaje v případě potřeby utlumit. Nebo možná jednodušší cesta je, když si spočítáte své veškeré roční příjmy a pojistnou částku stanovíte jako jejich 2 až 5násobek, čímž své nejbližší zabezpečíte na 2 až 5 let.
Příjemnou stránkou životních pojištění (kapitálových, důchodových i investičních) je možnost odečtu uhrazeného pojistného ze základu daně. Stačí splnit pár podmínek. Pojištění musí trvat nejméně 5 let a vy jako pojištěný musíte při výplatě pojistného plnění dosáhnout 60 let. U kapitálových a důchodových smluv s trváním od 5 do 15 let je třeba mít ještě sjednanou pojistnou částku na dožití alespoň na 40 tisíc korun, u pojistné smlouvy delší 15 let je to alespoň 70 tisíc korun. Pak je možné si snížit daňový základ až o 12 tisíc ročně.
Základním rizikem, které kryje životní pojištění, je úmrtí pojištěného. Pojištění ale může krýt i jiná rizika, jako je invalidita, úraz, civilizační nemoci, dlouhodobá pracovní neschopnost, neschopnost splácet pravidelné výdaje, ale dokáže poskytnout třeba i zdravotní asistenci. Jestliže rekreačně nebo i výkonnostně sportujete, určitě byste neměli podcenit dobré úrazové pojištění s trvalými následky. Pokud nejste žádní sportovci a svůj volný čas trávíte nejraději kulturním vyžitím nebo s přáteli v příjemných hospůdkách, pak spíše než na úraz zvažujte připojištění na civilizační choroby.
Jak už bylo zmíněno výše, klient zklamaný nízkým pojistným plněním není žádnou výjimkou. Může za to jak špatný odhad výše pojistné částky, tak často stáří smluv. Pojistné smlouvy bývají v deskách založeny i několik desítek let. To je doba, za kterou se hodně změní nejen ve vaší životní situaci, jako je např. růst životní úrovně, ale i v prostředí, ve kterém žijete. Tím se rozumí například cena bydlení nebo náklady na léčení. Doporučujeme se tedy čas od času podívat na nastavení pojistných smluv a v případě nutnosti je změnit tak, aby odpovídaly současné životní situaci. S dnešními flexibilními životními pojistkami by to neměl být žádný problém a klient předejde mnohým nepříjemným překvapením.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.