« Zpět

Životní pojištění loni stouplo o šest až sedm procent

| 5. února 2009 - 12:19 | Zprávy | Životní pojištění

Pojišťovny vybraly na pojistném v životním pojištění v roce 2008 podle předběžných odhadů České asociace pojišťoven (ČAP) o šest až sedm procent více než o rok dříve. U neživotního pojištění by měl být nárůst podle ČAP tři až čtyři procenta.

Pojišťovny vybraly podle loňských údajů České asociace pojišťoven (ČAP) na pojistném v roce 2007 celkem 130,3 miliardy korun, což byl meziroční nárůst o 8,2 procenta. Životní pojištění dosáhlo v předminulém roce 53,9 miliardy Kč, což znamenalo meziroční nárůst o 14 procent. Neživotní pojištění stouplo v roce 2007 o 4,4 procenta na 76,4 miliardy korun.

Tuzemské pojišťovny vybraly v loňských prvních třech čtvrtletích na pojistném přes 100 miliard korun, což byl meziroční nárůst o 6,2 procenta. Životní pojištění snížilo růst na 6,6 procenta, neživotní pojištění stouplo o šest procent.

Případné vlivy světové finanční krize na tuzemský trh pojišťoven je podle Síkory obtížné předpovídat. "Na jednu stranu se neobáváme, že by trh klesal stejně, jako možná bude klesat ekonomika, nejsme pesimisté. Na druhé straně nechceme být přehnanými optimisty a říkat, že to bude zhruba stejně jako loni," uvedl Síkora. "Osobně si myslím, že růst životního pojištění se bude pohybovat okolo pěti, šesti procent," dodal s tím, že je to spíše spekulace než kvalifikovaný odhad.

Výsledky za tři čtvrtletí loňského roku byly podle Síkory velmi pozitivní. "Poslední čtvrté čtvrtletí - tam se skutečně ukáže, zda ekonomická krize má výraznější dopad na pojišťovnictví. Informace, které máme od svých členů, říkají, že zatím výrazně ne," uvedl.

Kvalifikovanější odhad pro letošní rok bude mít asociace k dispozici poté, co budou známy výsledky za loňský rok a také za první letošní čtvrtletí. "Potřebujeme výsledky za první čtvrtletí. To ukáže trend," mínil Síkora.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.