« Zpět

Životní pojištění dnes táhne celý pojistný trh

| 14. června 2010 - 10:05 | Zprávy | Životní pojištění

Trh musel reagovat na změny v chování klientely v souvislosti se všeobecnou recesí. Faktory vlivu lze rozdělit do dvou skupin – objektivními byly například růst nezaměstnanosti, vzniklé problémy s disponibilními příjmy, útlum v oblasti úvěrů a půjček. K tomu se přidaly psychologické bariéry – velká část populace sice nepocítila důsledky hospodářského poklesu přímo na sobě, nicméně v obavách o budoucnost svoji a svých blízkých volila spíše vyčkávavý postoj ve vztahu k větším investicím nebo rozhodnutím s dlouhodobou platností. To se odrazilo na vývoji životního pojištění: důraz je kladen na produkty s dominancí rizikových složek, případně na jednorázové vklady s vyšším zhodnocením a možností výběru za několik let.

ŘEDITEL SEKCE POJIŠTĚNÍ OSOB UNIQA POJIŠŤOVNY IVO DRÁPELA:
* Jaká je současná situace na trhu životního pojištění v ČR?

* Jak tento vývoj hodnotíte?
Prvně jmenovaný trend – zvýšení zájmu o rizikové produkty – hodnotíme velmi kladně. Recese umožnila vlastně „renesanci“ primární funkce pojištění, jakou je zabezpečení před důsledky fatálních situací v životě člověka. Věříme, že po odeznění hospodářského útlumu se klienti vrátí i k rezervotvorným produktům životního pojištění, které jim zajišťují vedle krytí rizik rovněž prostředky na postproduktivní období. Je třeba říci, že v současné době je životní pojištění vlastně tahounem růstu celého trhu. V tomto ohledu sehrává právě tento segment velmi pozitivní roli. Za první tři měsíce roku posílil o 17,5 %, i když je třeba současně dodat, že převážná část růstu připadala na jednorázové vklady, zatímco běžně placené pojistné se zvýšilo „jen“ o 1,1 %. V tom se odráží přetrvávající obezřetnost klientů, kteří spíše odkládají rozhodnutí o vstupu do běžně placeného pojištění na lepší časy.

* Jak se s touto situací vyrovnávají pojišťovny a Vaše společnost?
Pojistitelé musí reagovat změnami v produktové nabídce, jít vstříc aktuálním potřebám a zájmům zákazníků. Napříč trhem vznikaly loni hlavně produkty k ochraně pro případ platební neschopnosti klientů v případě nezaměstnanosti, dlouhodobé pracovní neschopnosti, apod. Také rezervotvorné produkty prošly vývojem. Například UNIQA pojišťovna přistoupila k modifikaci svého investičního životního pojištění – rozšířila rizikovou složku, přidala možnost dalších významných rizikových připojištění, a přitom zachovala možnost daňové odpočitatelnosti. Takto aktualizovaná forma je nyní nejprodávanějším produktem životního pojištění UNIQA a v počtech smluv láme dokonce rekordy. Naše běžně placené životní pojištění vzrostlo za první kvartál 2010 dokonce o 3,7 %.
* Kdy se podle Vás vrátí zájem veřejnosti k rezervotvorným produktům?
Zejména bude záležet na celkovém „klimatu“ v ekonomice, vývoji životní úrovně a kupní síle obyvatelstva. Experti předpovídají letos růst hospodářství okolo 1,5 %. Domníváme se, že to ještě není dostatečné pro nastartování zájmu veřejnosti o rezervotvorné produkty pojištění. Pojišťovnictví, kde se otřesy v ekonomice projevují s určitým zpožděním, se tak bude s důsledky krize potýkat minimálně tento celý rok. Vidíme nicméně jasnou perspektivu do dalších let. Kapitálové a investiční pojištění zůstávají bezesporu významnými nástroji finančního zabezpečení na stáří, navíc s unikátním prvkem rizikové ochrany po celý život. V souvislosti s vývojem politické situace na české scéně a také neradostným vývojem veřejných financí v řadě evropských států se nyní zdá, že dlouho diskutovaná důchodová reforma by mohla opravdu přijít. Zcela nahlas se mluví o tom, že generace dnešních čtyřicátníků a třicátníků nemá šanci na důchod ve výši okolo 40 % původního příjmu jako dnešní penzisté. Věková struktura obyvatelstva se v průběhu nadcházejících 30 až 40 let dramaticky změní. Lidí ve věku 65 až 80 let přibude o více než 80 %! Nezbývá než vzít jako fakt, že se o nás stát v penzi nepostará a že jedinou cestou jsou vlastní rezervy. Doporučuje se šetřit a přiměřeně dlouhodobě investovat minimálně 10-20 % dnešního příjmu. Je nesporné, že životní pojištění by se mělo stát jedním z důležitých zdrojů rezerv pro postproduktivní období života každého z nás. V tom vidíme jasnou perspektivu: komerční životní pojištění deklaruje opakovaně svoji ambici stát se jedním ze subjektů budoucího důchodového systému.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.