« Zpět

Životní pojištění

| 16. září 2008 - 10:06 | Zprávy | Životní pojištění

Co to je: Způsob, jak finančně zajistit rodinu v případě úmrtí pojištěné osoby. U spořicích typů pojistek kombinovaný se spořením na penzi. 
Kam jdou peníze: Záleží na tom, jaký typ životní pojistky si uzavřete. V případě rizikové pojistky jdou vaše peníze jen na případné pokrytí rizika úmrtí. 

Co to je: Způsob, jak finančně zajistit rodinu v případě úmrtí pojištěné osoby. U spořicích typů pojistek kombinovaný se spořením na penzi. Kam jdou peníze: Záleží na tom, jaký typ životní pojistky si uzavřete. V případě rizikové pojistky jdou vaše peníze jen na případné pokrytí rizika úmrtí. U spořicích typů pojistek - kapitálové a investiční - jde část peněz i na spoření.

Kolik musíte ukládat:
U rizikových pojistek se výše měsíčních plateb odvíjí podle výše pojistné částky, vašeho věku a toho, na jak dlouho pojistku uzavřete. Když chcete, aby pozůstalým pojišťovna po vaší smrti vyplatila například jeden milion korun, a platíte ji 30 let, vyjde vás to přibližně na 500 korun měsíčně. U investiční pojistky se sami rozhodujete, kolik budete platit. Smysl má pojistka od nějakých 300 korun měsíčně. Na spořicí pojistky vám může přispívat i zaměstnavatel.

Kolik vám přidá stát:
Na rizikovou pojistku vám stát nepřidá nic. U investiční a kapitálové pojistky si můžete uplatnit daňovou úlevu 1 800 korun ročně. Ta odpovídá zaplacenému pojistnému 12 000 korun. Podmínkou je, že smlouva je uzavřena minimálně na 5 let a současně do 60 let věku.

Kolik vám vyplatí:
U rizikové pojistky platíte jen za krytí rizika úmrtí, při výpovědi pojistky nedostanete nic. U spořicích pojistek vám pojišťovna vyplatí dohodnutou pojistnou částku a případný výnos. Výnos podléhá patnáctiprocentní dani. Pro koho se hodí: Životní pojistku by měl mít každý, na jehož příjmu je závislá celá rodina. Pokud máte malé děti, jste jediný, kdo v rodině vydělává, nebo splácíte hypotéku, je na místě zajistit rodinu pro případ, že byste zemřeli.

Pro koho se nehodí:
Životní pojistka je zbytečná pro lidi, kteří nemají rodinu ani nikoho, kdo je na jejich příjmu závislý. Také, když se chcete pojistit jen pro případ úrazu nebo nemoci, je zbytečné uzavírat životní pojistku. Nejčastější omyl: Pojistka není spoření, jakékoli životní pojištění je v první řadě pojistka. I když si uzavřete spořicí typ, část vložených peněz jde vždy na krytí rizika. To si řada lidí vůbec neuvědomuje a pak jsou rozčarováni, když dojde na výplatu peněz.

Životní pojištění
+ sleva za roční platby + vyšší zisk, který však není garantován + možnost měnit způsob investování + příspěvek od zaměstnavatele + úlevy na daních
- poplatky pojišťovně a podílovým fondům - výnos se musí danit - předčasné ukončení smlouvy je velmi ztrátové

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.