« Zpět

Vyznejte se ve svých pojistkách

| 6. října 2008 - 11:05 | Zprávy | Životní pojištění

Pojistky jsou nástrojem k zabezpečení nahodilých a zpravidla nepříjemných událostí. Krádež, zničení majetku, smrt, invalidita a další. To všechno jsou věci, které si nikdo z nás nepřeje, ale občas se přihodí. Proto jsou pojistky běžnou součástí našich výdajů.

Tím spíš je důležité, aby byly správně nastavené – abyste jako jejich majitelé neplatili zbytečně mnoho peněz a zároveň aby vám pojišťovna v případě škody zaplatila to, co budete potřebovat.

Pojištění není spoření

Lidé mnohdy nakupují pojistky jenom podle toho, co jim právě pojišťovací agenti naservírují. Nejčastějšími argumenty prodejců bývá vysoké zhodnocení peněz, daňová úspora nebo připojištění zdarma. Přitom pojistka už v samotném názvu napovídá, k čemu má sloužit. K pojištění, tedy k zajištění takových situací, které bychom sami finančně nezvládli. Udělejte si sami velmi jednoduchou inventuru vašich pojistek. Možná zjistíte, že můžete ušetřit spoustu peněz.

Neplatím za něco zbytečně?

Odpověď je v tomto případě jednoduchá – mějte pojištěna jenom ta rizika, která by vám udělala „díru“ do rodinného rozpočtu. Ztráta střechy nad hlavou po povodni nebo požáru vás rozhodně může výrazně ekonomicky ohrozit. Rozbité okno ale zvládnete zaplatit sami.
Podobné to je u životních a úrazových pojistek. Když někdo po autonehodě zůstane invalidní, přichází o budoucí příjmy v hodnotě stovek tisíc nebo milionů korun. Je to velké riziko, které se vyplatí mít pojištěné. Mnoho lidí si platí pojistky pro případ drobných úrazů. Za zlomenou ruku pět tisíc. Za deset stehů tři tisíce, vyražený zub pár stokorun. Takové úrazy neohrozí naši finanční kondici a je zbytečné za takové riziko platit. Vždyť pojistka může stát i dvě stě korun měsíčně. A přitom toho moc neřeší. Ušetřené peníze si dávejte stranou a vylepšete si tím třeba ekonomickou situaci.

Podrží mě pojišťovna v krizových situacích?

Máte životní pojistku? K čemu vám slouží? Životní pojistka by měla sloužit primárně k tomu, aby zajistila vaše blízké, kteří jsou na vás finančně závislí. Zkuste si spočítat, kolik by vaší rodině měsíčně scházelo v rodinném rozpočtu. Pokud nemáte příjem, který je nezávislý na vaší práci, například příjem z pronájmu nemovitosti, pak by pojistná částka pro případ smrti měla být alespoň ve výši vašeho tříletého příjmu.

Kolik stojí vaše pojistka?

Máte životní pojistku na dva milióny korun za 3000 korun měsíčně? Taková pojistka vás může stát při dobré kombinaci i významně méně. Může stát jenom dva tisíce, a přitom bude krýt stejná rizika.

Ušetřete na drahých a zbytečných pojištěních

Pokud je to možné, zvolte si u pojištění vyšší spoluúčast. Už víte, že je důležité pojišťovat jenom důležitá rizika. Vyšší spoluúčastí říkáte pojišťovně, že drobné škody zvládnete sami a s těmi velkými potřebujete pomoci. Pojišťovna vám za to nabídne nižší sazbu pojistného. Někteří lidé také léta platí pojistku, ze které se nikdy nemůže plnit. Jsou to případy, kdy při sjednávání pojistky nesdělili pojišťovně pravdivé informace. Jejich pravdivost si pojišťovny většinou neprověřují při sjednávání pojistek, ale až při případném plnění. Pokud tedy k disproporci mezi sděleními dojde, mohou plnění snížit nebo dokonce zcela odmítnout. Takto sjednaná pojistka je velmi drahá a zbytečná.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.