« Zpět

Vnímání životního pojištění se postupně zlepšuje

| 14. listopadu 2011 - 11:26 | Zprávy | Životní pojištění

ŘEDITEL USEKU ŽIVOTNÍHO POJIŠTĚNI CESKE PODNIKATELSKÉ POJIŠŤOVNY MAREK WOITSCH. Tahounem růstu celého trhu životního pojištění v Česku jsou v poslední době jednorázově placené pojistky. Jak dlouho myslíte, že tento trend ještě vydrží? Tento trend souvisí s vývojem ekonomiky, protože životní pojištění je s ekonomikou hodně spjato. 

ŘEDITEL USEKU ŽIVOTNÍHO POJIŠTĚNI CESKE PODNIKATELSKÉ POJIŠŤOVNY MAREK WOITSCH. Tahounem růstu celého trhu životního pojištění v Česku jsou v poslední době jednorázově placené pojistky. Jak dlouho myslíte, že tento trend ještě vydrží?
Tento trend souvisí s vývojem ekonomiky, protože životní pojištění je s ekonomikou hodně spjato. Když se daří ekonomice - tedy když ekonomika roste, tak se daří i běžně placeným smlouvám životního pojištění. Naopak když ekonomika pokulhává, tak se lépe prodávají jednorázově placené životní smlouvy. Takže zájem o ně potrvá tak dlouho, jak dlouho potrvá ekonomická stagnace. A to je velká neznámá.

* Před několika lety Češi pod pojmem životní pojištění vnímali zejména spoření. V posledních letech se vnímání životního pojištění u klientů začalo postupně měnit. Jakým směrem?

Lidé si v poslední době více uvědomují, že kapitálové či investiční pojištění je v prvé řadě především pojištění a spoření je užitečným doplňkem. Vnímání Lidí v případě životních smluv se skutečně začíná pozvolna měnit a hlavně správným směrem. A to je dobře. Je to výsledek dobré práce našich makléřských sítí, že lidem správně vysvětlují princip pojistných produktů. Na prvním místě je vždy krytí pojistných rizik a teprve až potom přichází spoření, respektive investování.

* 0 j a ké produkty z vaší nabídky je největší zájem, respektive které pojistky jsou u vás nejprodávanější?

Prodej a poptávku produktů průběžně analyzujeme podle potřeb našich klientů a na základě výsledků rozšiřujeme oblast pojistitelných rizik a investičních možností u jednotlivých produktů. Snažíme se v maximální možné míře vyhovět našim klientům, inovujeme průběžně také naše stávající oblíbené produkty investičních typů životního pojištění. Mezi dobře prodávané produkty investičního životního pojištění patří MAXIMUM, Evropská penze či novinka letošního roku EVOLUCE. Zájem klientů je také o kapitálové životní pojištění s garantovanými pojistnými částkami nabízené pod názvem EXCLUSIVE.

Jedním z problémů tuzemského trhu životního pojištění jsou nízké pojistné částky. Jak se díváte na tento problém?

Průměrná pojistná částka u životních pojistek je v Česku stále velmi nízká a to je bohužel fakt. V tomto ohledu platí, že čím jdeme po sjednaných životních smlouvách více do historie, tím se situace zhoršuje - pojistné částky klesají. Zcela nejhorší stav tak panuje u nejstarších životních smluv, kde jsou pojistné částky velmi nízké. Naopak u nových smluv jsou pojistné částky relativně dostatečné -makléřské sítě na to mají sofistikované programy, jak určit klientům vhodný pojistný produkt včetně rozumné pojistné částky. Velmi zjednodušeně by pojistná částka měla odpovídat alespoň dvouletému platu. Pak životní pojištění plní svoji funkci.

* V rámci investičního životního pojištění mají lidé na výběr z řady investičních programů, které se odlišují svým potenciálním výnosem a rizikovostí. 0 jaké investiční varianty mají klienti v poslední době největší zájem?

Jsou zde dvě dominantní skupiny klientů - jedni, kteří ignorují dění na burzách a stále preferují dynamičtější modely založené na akciích. A druhou skupinou jsou lidé, kteří naopak volí co nejvíce konzervativní varianty, kupříkladu garantovaný fond. Nicméně lze za poslední roky pozorovat určitou změnu v podílech těchto dvou skupin klientů - ubylo dynamických klientů a přibylo těch konzervativních. Zatímco dříve na klienty s preferencí akcií připadalo zhruba 90 procent a zbytek na konzervativní, dnes je dynamických klientů zhruba 75 procent. Konzervativní modely volí asi čtvrtina lidí.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.