« Zpět

Tipy z poradny: Vypovězené životní pojištění musíte zdanit

| 22. března 2010 - 11:05 | Zprávy | Životní pojištění

Nevíte si rady s daňovým přiznáním či přehledy pro zdravotní pojišťovnu a správu sociálního zabezpečení? Zeptejte se odbornice v naší poradně, a získejte tak draze placené rady zdarma.

Vyznat se v daních je práce pro odborníka. Pouze na serveru Měšec.cz můžete využít zdarma služeb daňové poradkyně do konce března.
Nevíte si rady s daňovým přiznáním či přehledy pro zdravotní pojišťovnu a správu sociálního zabezpečení? Zeptejte se odbornice v naší poradně, a získejte tak draze placené rady zdarma.
Sleva na poplatníka je vždy 24 840 Kč
V loňském roce jsem přišla o práci – pracovní činnost jsem ukončila 30.6.2009 – a od té doby jsem zaregistrována na úřadu práce. Chtěla bych si udělat daňové vyrovnání za loňský rok, protože si platím životní pojištění. Ovšem vychází mi dost vysoká částka jako přeplatek, protože základní sleva na poplatníka je v kalkulačce spočítána za 12 měsíců, přestože jsem odpracovala pouze 6 měsíců. Je to tak v pořádku? Předem děkuji za odpověď.
Slevu na dani na poplatníka si může každý uplatnit v plné výši (24 840 Kč), bez ohledu na to, jakou část roku vykonával výdělečnou činnost. Jestliže vám ale vychází přeplatek na dani, nebude vám finanční úřad nic vracet. Vaše daňová povinnost bude nulová. Jediná daňová sleva, která přechází v daňový bonus, je sleva na dítě.
Přechod na paušální výdaje nemusíte oznamovat
Podnikám jako OSVČ. Doposud jsem používal při zpracování přiznání skutečně vynaložené náklady, nyní jsou pro mě výhodnější paušální výdaje. Je potřeba tuto změnu nějak „ošetřit“ či stačí pouze zpracovat přiznání za rok 2009 tímto jiným způsobem?
Při přechodu z uplatňování skutečných výkladů na paušální výdaje není potřeba nic víc, než tuto skutečnost vyznačit v daňovém přiznání. Nemusíte změnu nikam hlásit ani uvádět.
Daňová sleva na manželku/manžela: Praktická ukázka
Prosím o radu. V roce 2009 jsem na smlouvu o provedení práce vydělala 25 000 Kč hrubého. Zároveň jsem ten samý rok pobírala peněžitou pomoc v mateřství ve výši 24 600 Kč a zbytek roku jsem na rodičovském příspěvku. Může si manžel v daňovém přiznání za rok 2009 přiznat slevu na manželku?
Rodičovský příspěvek se do rozhodných příjmů vyživované manželky nezapočítává, rozhodným příjmem je tedy pouze Váš příjem z dohody o provedení práce a peněžitá pomoc v mateřství. Pokud součet těchto vašich příjmů byl nižší než 68 tisíc Kč, může si váš manžel uplatnit slevu na dani na vyživovanou manželku.
Současně si však i vy můžete podat daňové přiznání a v něm uplatnit slevu na dani na poplatníka – tuto slevu si může uplatnit každý daňový poplatník. Sleva na dani na poplatníka a sleva na dani na vyživovanou manželku jsou dvě různé slevy na dani.
Z pronajatého bytu úroky od základu daně neodečtete, můžete si je však dát do výdajů
Chtěla bych se zeptat, jestli si můžu dát úroky z hypotéky na byt, který pronajímáme do výdajů za pronájem bytu. Vím, že si je nemůžu odečíst jako odpočitatelnou částku, ale slyšela jsem, že se odečítají jako výdaj.
Úroky z úvěru můžete uplatnit jako nezdanitelnou část základu daně podle § 15 zákona o daních z příjmů pouze v případě, že nemovitost používáte k bydlení. Pokud byt pouze pronajímáte, můžete zaplacené úroky z úvěru uplatnit jako výdaj související s pronájmem (výdaj na dosažení, zajištění a udržení příjmu). V případě, že byste část bytu pronajímali a v části bydleli, pak se zaplacené úroky z úvěru rozdělují poměrně – část se uplatní jako nezdanitelná část základu daně podle § 15 odst. 3 poslední věta zákona o daních z příjmů, část jako výdaj na dosažení, zajištění a udržení příjmu z pronájmu podle § 9 zákona o daních z příjmů.
Vypovězené životní pojištění musíte zdanit
Vypověděl jsem minulý rok smlouvu o životním pojištění. Chtěl jsem se informovat, zda musím do letošního daňového přiznání zahrnout i minulé roky, co jsem uplatňoval odpočty zaplaceného pojistného jako nezdanitelné části základu daně?
Částky, které jste v předchozích letech uplatnil jako nezdanitelné částky základu daně podle § 15 odst. 6 zákona o daních z příjmů z titulu zaplaceného pojistného na soukromé životní pojištění, musíte nyní, když jste smlouvu o soukromém životním pojištění předčasně ukončil, zdanit jako příjem podle § 10 zákona o daních z příjmů. Tento příjem uvádíte do řádku č. 207 přílohy č. 2 daňového přiznání.
Úroky z úvěru na bydlení může od daně odečíst jen účastník smlouvy
Jaké doklady musím doložit k daňovému přiznání při prvním odečtu úroků z úvěru na byt? A pokud si nemohu uplatnit svůj odečet (nízké příjmy), může si manžel odečíst svoje i mé úroky – máme každý vlastní úvěr na společný byt?
Dokládáte potvrzení o poskytnutém úvěru a o zaplacených úrocích, které vám vystaví banka, u které máte úvěr. Zaplacené úroky si může jako nezdanitelnou část základu daně uplatnit pouze účastník smlouvy o úvěru. Pokud tedy máte s manželem každý vlastní úvěrovou smlouvu, může si každý z vás uplatnit pouze svoje úroky.
Pro zdanění akcií a podílových listů platí stejná pravidla
Ráda bych se zeptala ohledně daňového přiznání a zisků z investic. Když si například v lednu koupím 10 akcií za 1000Kč/ks a v dubnu koupím akcie stejné firmy za 1100Kč/ks. V srpnu se rozhodnu při ceně 1200Kč/ks 10 akcií prodat. Bude se na tyto akcie vztahovat 6měsíční osvobození od daně ze zisku? Je stejná situace i u nákupu podílových listů otevřených podílových fondů bank?
Můžete-li finančnímu úřadu prokázat, že jste akcie držela více než 6 měsíců, pak se na tento prodej bude vztahovat osvobození od daně z příjmů podle § 4 odst. 1 písm. w) zákona o daních z příjmů. Totéž platí i pro nákup a prodej podílových listů otevřených podílových listů.
Prodáte dům a postavíte nový. Daň z příjmů neplatíte
Musím platit celou daň, když prodám vlastní dům a za část těchto peněz postavím nový dům. Mohu vytvořit rozdíl?
Příjem z prodeje rodinného domu je od daně z příjmů osvobozen, pokud v něm měl prodávající bydliště po dobu alespoň dvou let před prodejem (§ 4 odst. 1 písm. a) zákona o daních z příjmů). Pokud jste v prodávaném domě měl bydliště po dobu kratší než dva roky před prodejem, a pokud prostředky získané prodejem použijete na postavení nového domu, je příjem z prodeje rovněž osvobozen. Pokud z prostředků získaných prodejem použijete na uspokojení bytových potřeb pouze část, pak je od daně osvobozena pouze tato část příjmů.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.