« Zpět

Současné otřesy mohou zůstat jen epizodou

| 8. prosince 2008 - 12:18 | Zprávy | Životní pojištění

Jak si v době světové finanční krize vede pojišťovna Uniqua? Na tuto a další otázky odpovídá VRCHNÍ ŘEDITEL SEKCE POJIŠTĚNÍ OSOB UNIQA POJIŠŤOVNY IVO DRÁPELA.

VRCHNÍ ŘEDITEL SEKCE POJIŠTĚNÍ OSOB UNIQA POJIŠŤOVNY IVO DRÁPELA:

* Odevšad je slyšet, jaká banka má potíže, kdo požádal o úvěr, jaké garance která vláda schválila. Finanční krize je globální aktualitou. Jak jsou na tom naše pojišťovny?

Klienti pojišťoven u nás mohou být klidní. Ztráty, které v důsledku krize na finančních trzích vznikají, se projeví zejména poklesem zisku společností, u nichž mají své smlouvy, nikoli však ohrožením schopnosti dostát závazkům z pojistných smluv.

* Z čeho vyplývá vaše jistota?

Podle zákona je každá pojišťovna povinna zachovávat schopnost splatit své závazky průběžnou tvorbou a udržováním takzvaných technických rezerv ve výši potřebné ke splacení těchto závazků. Nad jejich dostatečností bdí státní dozor, v ČR je to konkrétně Česká národní banka. Bez přiměřených technických rezerv nelze na českém pojistném trhu podnikat. Kromě toho je pojišťovna povinna udržovat dostatečné množství dalších prostředků pro případ mimořádných událostí. Jejich výše je určena takzvaným výpočtem solventnosti.

* Ale část životního pojištění, založená na investičních programech, přece musí poklesem hodnoty cenných papírů utrpět, takže nedochází k očekávanému zhodnocení kapitálové rezervy. Nebo je tomu jinak?

Máte pravdu, že je třeba rozlišovat mezi kapitálovou a investiční formou životního pojištění. U kapitálového pojištění přislíbí pojišťovna minimální výnos, technickou úrokovou míru, po celou dobu trvání pojistné smlouvy. Tato technická úroková míra je klientům garantována bez ohledu na vývoj hodnoty cenných papírů. Z tohoto důvodu světová finanční krize tento druh pojištění výrazně neovlivní.

* A jak tomu je s případným ziskem?

Klientům je také nad rámec garantovaného zhodnocení připisován podíl na zisku, jehož výše je závislá na dosaženém zhodnocení. Vzhledem k tomu, že prostředky jsou u tohoto druhu pojištění investovány do stabilních cenných papírů, lze přes dopady finanční krize očekávat podobné zhodnocení jako v minulých letech.

* Zatím jsme se vyhnuli tématu rizika...

U investičního pojištění nese riziko výnosu z části peněz, které jsou určeny na zhodnocování, nikoli na pojištění proti rizikům, sám klient. Záleží na jím zvolené investiční strategii, zda investuje spíše konzervativně do portfolií sestávajících z cenných papírů se stabilnějším výnosem, jakými jsou například dluhopisy, nebo zda se vydá cestou agresivnějšího postupu s vložením prostředků do portfolií s vyšší mírou volatility, ve kterých převažuje akciová složka, jež právě zažívají největší turbulence.

* Co klientům investičního životního pojištění lze v této situaci poradit?

Ani v tomto případě není důvod k panice. Je potřeba si uvědomit, že životní pojištění je investicí dlouhodobou – zpravidla na 15, 20 a více let. Případný aktuální nepříznivý výsledek zhodnocení tedy nastal v počátku celkové doby, na kterou je smlouva sjednána. A ve zbylém horizontu jejího trvání by měla být aktuální ztráta nahrazena. Pravidelná dlouhodobá investice umožňuje vyhnout se nevhodnému načasování jednorázové investice. Proto se v současné chvíli rozhodně nevyplatí vypovídat životní pojištění. Jednak by se klient připravil o garanci finanční pomoci v případě nepříznivé události, a jednak by uhradil najednou všechny náklady na vznik a správu své životní smlouvy, které jsou jinak rozpočítány na celou dobu trvání pojištění. Tím by si způsobil podstatnou ztrátu. Navíc je potřeba si uvědomit, že propad cen u akciových titulů již nastal a prodej cenných papírů by tedy byl prováděn v nevhodném okamžiku.

* Jaké trendy zaznamenala v posledních měsících vaše pojišťovna?

I když jsme v současné době svědky částečného odklonu od investiční formy pojištění a určité renesance kapitálového pojištění, má podle nás investiční pojištění do budoucna stále velký potenciál. I když krize zřejmě ještě nějakou dobu potrvá, v dlouhodobé perspektivě mohou současné otřesy zůstat epizodou s dočasným efektem. Na druhé straně se domnívám, že dnešní finanční krize může pomoci životnímu pojištění v oživení jeho hlavní funkce, a sice ochraně proti rizikům. Opět se také zvětší význam životního pojištění jako doprovodného produktu k úvěrům nejrůznějšího druhu.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.