« Zpět

Slovníček životního pojištění

| 19. května 2009 - 11:54 | Zprávy | Životní pojištění

Indexace - pojistku si sjednáte třeba na milion. Dnes je to částka, která by ve většině rodin stačila na rok až dva provozu, kdyby živitel zemřel. Po několika letech možná zjistíte, že milion odpovídá potřebám rodiny už jen na půl roku (vyšší úroveň života, inflace...

Indexace Pojistku si sjednáte třeba na milion. Dnes je to částka, která by ve většině rodin stačila na rok až dva provozu, kdyby živitel zemřel. Po několika letech možná zjistíte, že milion odpovídá potřebám rodiny už jen na půl roku (vyšší úroveň života, inflace...). Můžete požádat o zvýšení pojistné částky nebo se spolehnout na indexaci. Při ní bude pojišťovna vaši pojistnou částku navyšovat automaticky s růstem inflace. S výší pojistné částky roste i pojistné.
Kapitálová hodnota U staršího typu kapitálového životního pojištění se vámi zaplacené peníze rozdělují na dvě části - v jedné platíte za krytí rizika a poplatky pojišťovně (to jsou peníze, které už nikdy neuvidíte) a druhá se vám spoří a navyšuje díky zhodnocení, kterého dosáhne pojišťovna svým hospodařením. Na začátku jde většina peněz do první hromádky, časem se víc peněz přelévá do spořicí složky a tvoří kapitálovou hodnotu.
Odbytné V případě, že máte smlouvu, na které spoříte peníze, a rozhodnete se ji ukončit dříve, než bylo na počátku pojištění sjednáno, vyplatí vám pojišťovna takzvané odbytné. Je to aktuální hodnota pojistky snížená o poplatek pojišťovně a o 15procentní daň. Pokud jste platili třeba sedm let pojistné 5 000 ročně, poslali jste pojišťovně 35 000 korun.
Odbytné však bude cca 10 až 15 tisíc.
Oprávněná osoba (též obmyšlená) Ten, kdo dostane peníze v případě smrti pojištěného. Určuje se při sepisování smlouvy, později ji může pojištěný změnit.
Technická úroková míra V době, kdy sjednáváte pojištění kapitálového typu (tedy ne investiční), je stanovena technická úroková míra. Dalo by se říct, že je to úrok, který vám pojišťovna musí minimálně poskytovat po celou dobu trvání smlouvy.
Momentálně je úroková míra 2,4 procenta, u smluv kratších než 8 let může být i vyšší.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.