« Zpět

Roste zájem o pojištění s kvalitním krytím rizik

| 6. října 2008 - 11:05 | Zprávy | Životní pojištění

Rozhovor s NÁMĚSTkem GENERÁLNÍHO ŘEDITELE AVIVA ŽIVOTNÍ POJIŠŤOVNY KARLEM VESELÝM o tom, jak bude vypadat český pojistný trh ve druhé polovině letošního roku a dalších otázkách týkajících se životního pojištění....

NÁMĚSTEK GENERÁLNÍHO ŘEDITELE AVIVA ŽIVOTNÍ POJIŠŤOVNY KAREL VESELÝ:

* Jak bude podle vás vypadat český pojistný trh ve druhé polovině letošního roku?

Z hlediska prodeje je pro pojišťovny nejsilnější sezónou říjen a listopad. Očekáváme, že ve druhém pololetí bude trh nadále posilovat v běžném pojistném a pod vlivem výkyvů na finančních trzích bude v oblasti jednorázového pojistného pokračovat růst zájmu klientů o investice s určitou formou ochrany či garance investovaných prostředků.

* O jaké produkty životního pojištění bude, podle vás, na českém trhu v budoucnosti zájem?

Poroste zájem o pojištění poskytující kvalitní krytí pro případ smrti, úrazu nebo nemoci, a také dlouhodobou akumulaci prostředků pro důchod. Češi jsou stále v životním pojištění silně podpojištěni; zatímco mají již poměrně dobře pojištěn svůj majetek, zapomínali dosud na životní pojištění. Podle zkušeností z jiných zemí se zájem o tyto produkty silně zvedá s rostoucí životní úrovní a očekáváme zde výrazný růst. Není sporu, že vývoj může ovlivnit případná penzijní reforma. I současný nedostatek politické vůle se na ní domluvit je však silným signálem pro občany, aby se zabezpečili raději sami například pomocí životního pojištění.

* Jaký je pro příští léta na českém trhu potenciál pro investiční životní pojištění pro dospělé i děti?

Investiční životní pojištění, zejména pravidelně hrazené, je ideální pro dlouhodobou akumulaci prostředků a v kombinaci s pojistným krytím nabízí skutečně komplexní řešení potřeb klientů. Některé jiné formy dlouhodobého spoření mohou klientovi peníze v delším horizontu spíše znehodnotit, a to, bohužel, včetně stávajícího systému penzijního připojištění. České penzijní připojištění je zajímavé jen díky státní podpoře, ale jinak přináší klientům po odečtení inflace prakticky nulové reálné výnosy. Investiční životní pojištění se bude nepochybně prodávat stále více a já věřím, že s rostoucí profesionalitou pojišťovacích zprostředkovatelů i stále kvalitněji.

* Britská Aviva má rozsáhlé aktivity ve střední a východní Evropě, máte představu o tom, jaké jsou do budoucna v tomto regionu její záměry?

V regionu střední a východní Evropy jsme druhou nejsilnější zahraniční pojišťovnou v objemu nového obchodu životního pojištění. Aviva je přítomna na zdejších nejvýznamnějších trzích. A je zajímavé, že dynamika životního pojištění na některých sousedních trzích je ještě větší než na českém trhu.

* O jakých trzích nyní hovoříte?

Například polský nebo maďarský trh zaznamenaly v oblasti životního pojištění za poslední dva roky meziročně zhruba třicetiprocentní nárůsty. Aviva vnímá střední a východní Evropu společně s rychle rostoucími pojistnými trhy v Asii jako velmi perspektivní trhy do budoucna, na kterých si chce vybudovat silnou pozici. Aviva se přitom nesnaží působit úplně v každé zemi, soustřeďuje se na vybrané klíčové země daného regionu. Ve střední a východní Evropě, tedy konkrétně jsme, kromě České republiky, v Polsku, v Maďarsku, v Rumunsku, v Rusku, v Litvě a v Turecku, které Aviva také počítá do tohoto regionu.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.