« Zpět

Roste poptávka o pojistné krytí a garance

| 11. května 2009 - 11:47 | Zprávy | Životní pojištění

ROZHOVOR S PŘEDSEDOU PŘEDSTAVENSTVA AVIVA ŽIVOTNÍ POJIŠŤOVNY KARLEM VESELÝM Od doby, kdy více než před deseti lety Aviva vstoupila na český trh, výlučně nabízí investiční životní pojištění. Bylo to v době, kdy na trhu výrazně převládaly kapitálové produkty. V investičním životním pojištění jsou investice vázány na fondy, a ty nyní zaznamenaly výrazný pokles...

PŘEDSEDA PŘEDSTAVENSTVA AVIVA ŽIVOTNÍ POJIŠŤOVNY KAREL VESELÝ

* Od doby, kdy více než před deseti lety Aviva vstoupila na český trh, výlučně nabízí investiční životní pojištění. Bylo to v době, kdy na trhu výrazně převládaly kapitálové produkty. V investičním životním pojištění jsou investice vázány na fondy, a ty nyní zaznamenaly výrazný pokles. Jak tedy vypadá situace dnes?

V posledních třech až čtyřech letech investiční životní pojištění na českém trhu novému obchodu jasně dominuje. My jsme při nabídce investičního životního pojištění vždy kladli mimořádný důraz na jeho ochrannou složku. Máme jednu z nejvyšších pojistných částek na trhu pro případ úmrtí, což dokazuje, že naše pojistky, přestože jde o investiční životní pojištění, jsou hodně orientovány na pojistné krytí.

* Co vám tato tradiční orientace nyní přinesla?

Některé pojišťovny i makléřské společnosti se hodně orientovaly na i n v e s t i č n í životní pojištění téměř čistě spořícího charakteru a nyní zaznamenávají velký pokles poptávky ze strany klientů. Aviva se naopak vždy primárně soustředila na pojistnou ochranu, o kterou mají klienti stále zájem.

* Nabízíte i za této situace nějaké nové produkty?

Samozřejmě, a to i na základě reakce klientů na ekonomickou recesi a vývoj na kapitálových trzích. Větší poptávka je po pojistné ochraně pro případ smrti, úrazu a nemoci a dále po investicích s určitou formou ochrany výnosu nebo garance vrácení vstupní částky.

* Jakými produkty jste tedy vyšli vstříc této změně chování klientů?

Na podzim loňského roku jsme úspěšně uvedli první produkt s ochranou vložených prostředků za jednorázové pojistné s názvem Aviva Royal 1 a letos v polovině února jsme zahájili druhou tranši Aviva Royal 2. S naší jedničkou se nám podařilo překročit na podzim i původně plánovaný objem, s čímž jsme byli velmi spokojeni. Dále chystáme inovace v oblasti posílení pojistné ochrany.

* Aviva je na trhu známá svým dětským životním pojištěním. Jak lze v dnešní době toto pojištění z pohledu rodinného rozpočtu pojímat?

Dětské pojištění je na rozdíl od spousty jiných výdajů v domácnosti, kdy se ukáže, že se vlastně jedná o krátkodobé investice, nezbytné. Pro dítě má toto pojištění skutečně dlouhodobou hodnotu. Poskytne mu peníze pro start do života a navíc finančně zásadně podpoří rodinu v případě náhlé události, která může potkat dítě nebo rodiče. Životní pojištění s kvalitním krytím rizik včetně pojištění dítěte je podle mého jedna z posledních položek rodinného rozpočtu, na které by se mělo sahat ve finanční nouzi.

* Lidé nyní výdaje pečlivěji zvažují. Pociťujete to i při uzavírání dětských životních pojistek?

Klienti více zvažují svá rozhodnutí, například někteří se s našimi poradci scházejí častěji, chtějí od nich více informací nejen o produktu, ale i o společnosti nebo o situaci na finančním trhu.

* Léta nabízíte dětské investiční pojištění Talisman. Prochází tento produkt vývojem?

Talisman není krátkodobou jednorázovou investice většího množství peněz, produkt nikdy nejel na módní vlně. Ale i tento náš špičkový produkt nadále modernizujeme, například nedávno jsme zúžili výluky pro připojištění, které se týkaly účastni pojištěnců na sportovních akcích. Tím jsme vyšli vstříc například amatérským klubům a podobným sdružením, které chtějí pojistit své dětské členy především z pohledu rizika úrazů.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.