« Zpět

Rok 2008 pohledem finančních zprostředkovatelů a poradců

| 24. dubna 2008 - 17:40 | Zprávy | Životní pojištění

Trendem roku 2008 by mělo být snižování poplatků. Již v minulém roce jsme zaznamenali snahu některých pojišťoven snižovat poplatky u investičního životního pojištění, například u Kooperativy anebo pojišťovny  AEGON. V některých případech jsou produkty s nižšími poplatky vyvíjeny i na přání poradensko-zprostředkovatelských firem a tato tendence by měla pokračovat.

Obdobně u hypoték, kde rostou úrokové sazby, se banky budou snažit získávat klienty odpouštěním poplatku za zpracování úvěru. Vzhledem k tomu, že konec roku 2003 představoval díky legislativní změně boom v uzavírání smluv stavebního spoření za původních podmínek pro státní podporu a s pětiletou vázací dobou, lze na konci roku 2008 očekávat zvýšený zájem o nové smlouvy stavebního spoření.

Letošní rok je ve znamení významné novely zákona o podnikání na kapitálovém trhu. Tato novela se zásadně dotkne i investičních zprostředkovatelů. Mimo jiné přestane být investiční poradenství volnou živností, tedy činností, ke které dostal podnikatelské oprávnění prakticky každý. Zákon je v současné době v Poslanecké sněmovně a ČNB již pracuje na jeho prováděcích vyhláškách.
 
Z dalších připravovaných legislativních změn asi nejvíce pozornosti vyvolá novela zákona o penzijním připojištění. Postupně by mělo dojít i k legislativnímu sjednocení podmínek pro distribuci jednotlivých finančních produktů, které je logickým důsledkem sjednocení dohledu nad finančním trhem, k němuž došlo v roce 2006.
 
Pokud jde o nabídku a poptávku zprostředkovatelsko-poradenských služeb, lze očekávat větší zájem klientů o komplexní služby, kdy zprostředkovatel může nabídnout kompletní portfolio produktů včetně vypracování osobního finančního plánu.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.