« Zpět

REGULAČNÍ DEŠTNÍK BY POJIŠŤOVNÁM NESLUŠEL

| 19. října 2009 - 9:56 | Zprávy | Životní pojištění

Globální krize světové pojišťovnictví a s ním spojené poradenské služby příliš nepoznamenala. Podle Daniela Glasera, šéfa americké brokerské společnosti Marsh, která radí v pojišťování a řízení rizik, je to hlavně proto, že pojišťovny zdaleka tolik neriskovaly jako komerční banky. „I přes ekonomickou krizi se v našem byznysu nepřestaly obnovovat pojistné smlouvy, hradit pojistné události a uzavírat nové obchody,“ zdůrazňuje v exkluzivním rozhovoru pro Hospodářské noviny Glaser.

Daniel Glaser
Šéf představenstva a výkonný ředitel firmy Marsh

Svoji kariéru zahájil v roce 1982 právě u firmy Marsh, kde měl zpočátku na starosti klienty z energetiky. Několik let strávil také v Saúdské Arábii. Prahu, kterou navštívil podruhé, pokládá za jedno z pěti nejkrásnějších měst světa.
* HN: Do jaké míry se pojišťovacího byznysu dotkla globální krize?
Finanční, ale i průmyslové giganty spadly na kolena. Výrazy jako „bailout“ získaly zcela nový obsah. Mnoho lidí po celém světě - daňových poplatníků - se de facto stalo vlastníky výrobních podniků, bank, realitních firem, automobilek, pojišťoven. Nikdo takový vývoj nečekal. Kladu si otázku, co by se asi stalo odvážlivci, který by den po Novém roce 2008, kdy Dow Jonesův burzovní index uzavřel na úrovni 13 tisíc bodů, předpovídal dnešní krizový scénář. Pravděpodobně by se stal terčem posměchu či kamenování pro šíření poplašných a lživých zpráv.
* HN: A co tedy pojišťovnictví?
Tento byznys obstál a vede si jako celek velmi dobře. Zní to neuvěřitelně, i když nikoli nepochopitelně. Možná díky tomu, že byl nucen čelit spoustě negativních vlivů, které ho v posledním desetiletí zasáhly, a vypořádat se s nimi. Mám na mysli střídající se pustošivé hurikány, povodně a vichřice v Evropě, které zasáhly i Českou republiku. K tomu připočtěme tragické důsledky terorismu a nové pandemie.
Stručně řečeno, přes ekonomickou krizi se v našem byznysu nepřestaly obnovovat pojistné smlouvy, hradit pojistné události a uzavírat nové obchody. Domnívám se, že všichni, kteří v našem oboru pracují, mohou být s takovým stavem právem spokojeni. V našem obchodním prostředí se nám totiž stále daří udržovat značnou míru spolehlivosti a stability uprostřed jinak bouřlivého moře nejistoty. Nové smlouvy se podepisovat nepřestaly
* HN: To vypadá, že jste docela v pohodě. Jako kdyby žádná krize nebyla...
Tak jednoduché a hladké to zase není. Samozřejmě i my pociťujeme, že globální ekonomická aktivita citelně ochabla. Ale z pohledu finanční bilance a ziskovosti je pojišťovací byznys, jehož hospodaření značně ovlivňují vyplacené náhrady škod klientům, nyní v lepším stavu než před dvěma lety, tedy před krizí.
* HN: To zní až neuvěřitelně. Jak toho pojišťovnictví dosáhlo?
Jak jsem řekl, ani během krize se nepřestaly uzavírat nové pojistné smlouvy. Pojišťovny ve svých obchodech riskují mnohem méně než banky, nezávisí tolik na úvěrových zdrojích. Investorské portfolio pojišťoven je mnohem konzervativnější. Volný kapitál většinou vkládají do bezpečných vládních dluhopisů. Především z těchto důvodů náš sektor přečkal nynější krizi lépe než peněžní ústavy. Ale pojištění je především o přenosu rizik, a proto musíme nadále přistupovat k řešení jednotlivých obchodních případů velice citlivě a se značnou dávkou opatrnosti, zejména ve vztahu k finančnímu zdraví pojišťoven a jejich ratingu. Cena pojištění zůstává stále jedním z nejvýznamnějších faktorů při rozhodování o výběru pojistitele. Firmy si totiž během krize mnohem bedlivěji hlídají své hospodaření, což se projevuje i na jejich vztahu k pojišťovnám.
* HN: Po celém světě přibývá firemních úpadků. Má to vliv na poptávku po pojistných produktech, a tedy i po službách makléřů a poradců?
Světové hospodářství klesá, což působí na firmy depresivně. Úpadků přibývá, ale mnohé společnosti, které jsou v úpadkovém režimu, dále nakupují pojistné produkty. Takže my nějaký úbytek klientů nepozorujeme. Je ovšem pravda, že obrat pojišťovacích makléřů má těsnou vazbu s tempem hospodářského růstu, tedy s dynamikou HDP. Ve vyspělých zemích ji víceméně kopíruje, na rozvíjejících se trzích většinou obrat makléřských firem roste mnohem rychleji, než činí tempo růstu HDP.
* HN: Co od vás klienti v době krize očekávají? Jaké produkty jsou nejvíce žádány?
Na prvním místě bych jmenoval pojištění odpovědnosti za škody členů statutárních orgánů a managementu a dále pojištění závazků v obchodnědodavatelských vztazích, tedy pojištění pohledávek. Nejenom ve světě, ale samozřejmě i v České republice, která je nedílnou součástí světově ekonomiky, jsou rizika spojená se spolehlivostí manažerských rozhodnutí a důvěry obchodních vztahů natolik klíčová, že mnohdy rozhodují nejenom o stabilním cash flow, ale i osudu celé firmy. Proto v poslední době tak dramaticky narostl zájem právě o tyto oblasti. Naši klienti od nás o to urgentněji očekávají, abychom „zkontrolovali každou cihlu ve zdi“ - podrobili revizi vše od spoluúčastí, rozsahu pojistného krytí, výše pojištěných limitů, metodiky určování pojistných částek, strategie prevence škod, rychlosti a procesu likvidace pojistných událostí atd.
Nepodcenit riziko
HN: Vlády v mnoha zemích zpřísňují regulaci podnikání ve finančním sektoru. Pokládáte to za nutné a užitečné?
To je velice složitá otázka, která nyní zaměstnává odborníky a regulátory trhu nejenom ve Spojených státech, ale též v Evropské unii a vlastně ve všech zemích, kde hrají finanční služby významnou roli. Pro mě osobně jsou až nepochopitelné přehmaty, jichž se manažeři dopustili při řízení rizik. Je evidentní, že „kreativita“ produktových manažerů některých bankovních domů a též pojišťoven se zásadně podepsala na dnešním stavu a nemůžeme si dovolit, aby se totéž v budoucnu zopakovalo.
Je logické, že jednotlivé vlády, které se díky penězům daňových poplatníků zasloužily obrovskými finančními injekcemi o zmírnění dopadů krize, budou trvat na obezřetném podnikání s důrazem na řízení rizik. V tom vidím správnou cestu, zvláště když přísnější regulace ve finančním sektoru povede k jeho vyšší průhlednosti. Ale myslím si, že pojišťovny by se neměly ocitnout pod stejným regulačním „deštníkem“ jako komerční banky. A to proto že podnikají v odlišném prostředí, jak jsem se už zmínil.
* HN: Nebude přísnější regulace znamenat oslabení tržního prostředí?
Nedomnívám se, že tento proces povede k nějakému omezování tržního nebo konkurenčního prostředí. Jeho smyslem je zvýšená ochrana klientů a spotřebitelů. Jak víme, obětí krize, chyb a přehmatů se bohužel staly miliony lidí.
* HN: Co by mohlo skutečně ohrozit finanční zdraví pojišťoven?
V našem byznysu se všechno točí kolem možných ztrát spojených s vyplácením náhrady škod na majetku klientů. Velice důležité jsou sumy předpokládaných budoucích ztrát, o nichž se značnou měrou odvíjejí sazby pojistného. V pojišťovacím světě nejde o míru individuálního rizika, nýbrž o riziko kumulované napříč celým trhem s mnoha klienty. V majetkovém pojištění jde hlavně o důsledky přírodních katastrof, jako jsou hurikány, povodně či zemětřesení. Ale je zde také hrozba pandemií, globálního terorismu nebo nekontrolovaného šíření jaderných zbraní.
* HN: Kde spatřujete největší potenciál růstu?
Vycházíme z toho, že zájem o neživotní pojištění, které chrání majetek i lidí, ve světě nepoleví. Proto se rozhlížíme ve všech regionech, i v těch, kde je míra pojištění vysoká - například v USA nebo Británii. Naše portfolio bychom chtěli doplnit o ty nejrychleji se rozvíjející trhy. A to jsou nejenom střední a východní Evropa, především Rusko, ale také Střední východ a celá Asie i Latinská Amerika.
* HN: Na nedávné konferenci evropských asociací řízení rizik v Praze zaznělo, že hlavně malé a středně velké firmy v nových zemích EU podceňují rizika a ejsou dostatečně pojištěny. Je to i váš názor?
Ano. Soudím, že tento podnikatelský segment možná rizika podceňuje. Přitom nepojištěné škody by mohly menší firmě způsobit v podnikání veliké škody, nebo ji dokonce vážně ohrozit. Jaké zástupce makléřské firmy musím přirozeně podotknout, že by jim rady ohledně oceňování rizik jistě prospěly. Pojišťovací makléř vždycky pracuje v zájmu klienta, ve vztahu k rizikům je to vlastně takový advokát. Naproti tomu pojišťovna sleduje především svoje zájmy, dělá pro sebe. Mohu si to dovolit říci, neboť jsem léta strávil v pojišťovací společnosti.
***
DANIEL GLASER, 49 V roce 1982 začínal jako broker u firmy Marsh. Poté zastával vysoké posty v AIG. Do Marshe se vrátil jako šéf v prosinci 2007. Je ženatý, má dvě děti.
4,3 BILIONU DOLARŮ loni po celém světě vybraly pojišťovny. Meziročně to bylo o dvě procenta méně. Je evidentní, že kreativita produktových manažerů některých bank a pojišťoven se zásadně podepsala na dnešním stavu a nemůžeme si dovolit, aby se totéž zopakovalo. Broker Marsh Obrat a zaměstnanci Loňským obratem zhruba pět miliard dolarů druhá největší firma světa v pojišťovacím poradenství a řízení rizik (za firmou AON). Zaměstnává přes 23 tisíc lidí ve více než stovce zemí. Směry expanze V současné době firma vidí velký potenciál ve střední a východní Evropě, na Středním východě, Dálném východě a Latinské Americe. Na českém trhu, kde vidí velké možnosti růstu, je přítomna od roku 1992.
269 miLiard doLarů byla loni celková výše hmotných škod způsobená přírodními katastrofami i činností člověka. Pojištěním byla kryta jen asi pětina.
241 tisíc obětí si loni vyžádaly přírodní katastrofy i ty, které způsobil člověk. Více než polovina lidí z tohoto počtu zahynula během cyklónu Nargis v Barmě.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.