« Zpět

Předepsané pojistné u životního pojištění prudce roste

| 14. června 2010 - 10:05 | Zprávy | Životní pojištění

Nejvýraznější změny jsme zaznamenali u pojištění motorových vozidel a v oblasti životního pojištění. V případě pojištění vozidel se jedná o pokles předepsaného pojistného takřka historického charakteru. Přestože jsme u tohoto produktu nemohli sledovat v poslední době příliš růstovou tendenci a odvětví spíše stagnovalo, letos můžeme vidět v pojištění odpovědnosti z provozu vozidla i v havarijním pojištění devítiprocentní pokles. Zajímavé je však, že neklesá objem pojištěných vozidel, což v principu svědčí o průměrně nižších cenách na trhu u povinného ručení pro motoristy.

VÝKONNÝ ŘEDITEL ČESKÉ ASOCIACE POJIŠŤOVEN TOMÁŠ SÍKORA:
* Statistiky členských pojišťoven zaznamenaly za první letošní čtvrtletí oproti loňsku výrazné změny. Můžete uvést jaké?

* A jak si vedla oblast životního pojištění?
U životního pojištění je zcela o p a č n ý trend, který svou dynamikou zatím zachraňuje tempo celkového růstu pojistného trhu v letošním roce. Předepsané pojistné v životním pojištění vzrostlo celkem o 17,5 procenta. Bohužel významný podíl na něm představují jednorázové vklady s rekordním meziročním růstem 58 procent, které mají však charakter „sezónní“, nikoli trendový. Významnou měrou se na jejich prodeji podílejí především ty pojišťovny, které disponují bankovními distribučními kanály.
* Zdá se, že vliv nedávné ekonomické krize měl na životní pojištění překvapivě vliv spíš pozitivní…
Lze to říci zejména u produktů s „investičním a spořícím“ charakterem. Domnívám se, že na základě očekávání avizovaného oživení ekonomiky využili klienti období, kdy byly ceny investičních instrumentů finančně přístupnější, a dá se tak očekávat vyšší zhodnocení investice. Bohužel se nejedná o přirozený růst pojistného trhu v oblasti pojistné ochrany rizik, ale spíše o určitou formu zhodnocování finančních prostředků. Jen pevně doufám, že si lidé, kteří si tyto investiční produkty vybrali pro zhodnocení svých úspor, uvědomují dlouhodobost svého rozhodnutí. Více by mě potěšilo, kdyby dynamičtěji rostla pojistná ochrana rizik jednotlivce a rodiny. Ta je totiž u našich občanů ve srovnání se zahraničím stále ještě nízká. Spotřebitelé mají tendenci podceňovat rizika, jakými jsou trvalé následky úrazu, invalidita či ztráta zaměstnání. Volba pojistných produktů s nízkým podílem rizikové složky způsobuje, že produkt často neodpovídá očekávání pojištěného v případě pojistné události.
* Jaké trendy se objevují v nových produktech životního pojištění, s jakými novinkami pojišťovny přicházejí?
Klienti jistě ocení, že i produkty investičního pojištění již spravují prostředky svých klientů v garantovaných fondech, nebo ve fondech, kde se dají takzvaně zamknout výnosy. Pojišťovny rozšiřují pojistnou ochranu svých klientů zahrnutím nových diagnóz a onemocnění do základu pojištění. Praktickými doplňky jsou asistenční služby poskytované v oblasti zdravotní asistence pro seniory. Za zmínku jistě stojí i variabilita produktů. V rámci jedné pojistné smlouvy může být pojištěno více osob, výhodné balíčky jsou nabízeny klientům bank k bankovním produktům. Některé pojišťovny již i v životním pojištění oceňují bezeškodní průběh, díky němuž vrací klientovi část pojistného. Ve většině případů se jedná spíš o “kosmetické” úpravy tradičních produktů, svou praktickou stránkou je však pojišťovny maximálně přibližují spotřebitelům.
* Jakou roli ve vývoji životního pojištění bude hrát důchodová a zdravotní reforma? Co mohou klienti od pojišťoven očekávat do budoucna?
Jednoznačně zásadní. Pojišťovny jsou ve světě zásadními operátory v obou oblastech. Nechybí jim know-how, zkušenosti a profesionální zázemí pro zajištění doplňkových možností financování obou oblastí. Například životní pojišťovny jsou v mnoha zemích důležitými provozovateli produktů, integrovaných do důchodových systémů, a to nejen těch ryze soukromých, ale i kolektivních forem, např. zaměstnaneckého důchodového pojištění. Jimi vyplácené důchodové dávky představují často významnou část příjmů seniorů. Pojišťovny jsou na změny připraveny a v tuto chvíli čekají na „zakázku“ od státu, která by se opírala o jasně formulované cíle a předpoklady. Podobné je to se zdravotní reformou. Alternativní možnosti financování zdravotní péče by rozšířily zkvalitnění služeb, omezily „šedou ekonomiku“ a daly každému občanovi na výběr např. v pojištění léčení úrazu nebo pojištění nadstandardní péče.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.