« Zpět

Pře o úrazy: firmy práskly dveřmi

| 30. listopadu 2011 - 12:51 | Zprávy | Životní pojištění

PRAHA Poslední jednání o novele zákona o úrazovém pojištění zaměstnanců, s níž nesouhlasí jak zaměstnavatelé, tak odboráři, skončilo fiaskem. Zástupci zaměstnavatelů jednání s ministerskými úředníky předčasně opustili. „Dva dny před jednáním ministr Jaromír Drábek slíbil zvýšit úroveň dávek o deset procent, na jednání ale přišli úředníci jen s pětiprocentním navýšením. 

PRAHA Poslední jednání o novele zákona o úrazovém pojištění zaměstnanců, s níž nesouhlasí jak zaměstnavatelé, tak odboráři, skončilo fiaskem. Zástupci zaměstnavatelů jednání s ministerskými úředníky předčasně opustili.

„Dva dny před jednáním ministr Jaromír Drábek slíbil zvýšit úroveň dávek o deset procent, na jednání ale přišli úředníci jen s pětiprocentním navýšením. Když se nedrží slovo, nemá cenu jednat, proto jsme odešli. Žádné naše připomínky se dosud v novele neobjevily,“ řekl LN Zdeněk Liška, generální ředitel Svazu průmyslu a dopravy.
Z novely zákona vyplývá, že lidé dostanou za pracovní úrazy nižší odškodné než dosud. Pro firmy se pojistné stane součástí daní, místo pojišťovnám budou platit státu a zatímco dnes výši pojistného určuje rizikovost profese, nově mají firmy platit za pokladní v supermarketu stejně jako za horníka.

Dnes měla novelu zákona projednávat vláda, ale kvůli krachu vyjednávání nic na stůl nedostane. Zákon se ještě musí dopracovat.

Zpozdí se tak celý proces přijetí novely. Ještě před deseti dny ministr Drábek rezolutně trval na tom, že nový zákon musí platit od roku 2013. Nyní názor změnil. „Nejprve je potřeba dotáhnout věcné řešení, pak teprve bude vhodné diskutovat o termínech,“ uvedl ministr.

Odsune se zákon i potřetí?

Ústup ministra z tvrdých pozic je pochopitelný. Podle novely mají firmy posílat pojistné prostřednictvím jednoho inkasního místa.

„Záměrem vlády je spuštění jednoho inkasního místa od roku 2014,“ uvedla mluvčí ministerstva financí Veronika Lukášová.

Pokud by měla novela zákona o úrazovém pojištění zaměstnanců platit od roku 2013, nebude jedno inkasní místo ještě v provozu a nikdo neví, jakým způsobem by se po celý rok pojistné hradilo.

Odsune-li se platnost novely o rok, půjde už o třetí odklad. Zákon, podle něhož má úrazové pojištění zaměstnanců přejít ze dvou komerčních pojišťoven na Českou správu sociálního zabezpečení (ČSSZ), byl přijatý už v roce 2006. Dosud ale neplatí. Vláda dvakrát odsunula jeho platnost, naposledy na 1. leden 2013. Vždy kvůli nedostatku peněz. Peníze chybí i nyní.

Na zavedení a provoz agendy úrazového pojištění zaměstnanců potřebuje ČSSZ v letech 2011 až 2014 téměř miliardu, přesně 974 milionů korun. Tato částka včetně harmonogramu je uvedena v připravované novele. Státní rozpočet, alespoň pro rok 2012, kdy by bylo potřeba 235 milionů, s žádnou takovou částkou ale nepočítá.

Již letos měla ČSSZ podle harmonogramu utratit sedm milionů na vybavení kanceláří a na zapracování 40 pracovníků. Celkem se má úrazovým pojištěním zaměstnanců v ČSSZ zabývat 370 lidí. Kolik z toho budou nově přijatí pracovníci, to sociální správa zatím neví.

„Nemám zatím informace, že by k tomu došlo, žádné zaměstnance jsme na úrazové pojištění nepřijímali,“ uvedla mluvčí ČSSZ Jana Buraňová. Ministerstvo práce a sociálních věcí spoléhá na to, že někde peníze sežene. „Přípravné práce pro zavedení systému od 2013 budou hrazeny z rozpočtu resortu,“ sdělila mluvčí Viktorie Plívová.
Firmy musí mít další pojistku Ročně dojde v Česku k více než 50 tisícům úrazů s pracovní neschopností. Například v roce 2010 tak chybělo v práci denně průměrně 7300 lidí. To je jakoby nepracovaly automobilky TPCA Kolín a Hyundai Nošovice, jejichž roční tržby převyšují 95 miliard korun.

Úrazové pojištění nyní spravují Česká pojišťovna a Kooperativa pojišťovna, které při trvalých následcích úrazu doplácejí postiženému částky do jeho průměrného platu třeba až do důchodu.

Podle novely zákona bude renta náležet jen tomu, kdo bude poškozen více než ze 32 procent. Nižší rozsah poškození stát zaplatí jednorázově. Zranění tak dostanou mnohem nižší odškodné než nyní.

Zaměstnavatelé očekávají, že kvůli tomu by se mohli poškození soudit. Proto firmy budou muset uzavírat navíc ještě komerční pojištění, které by krylo tato rizika.
„Novela poškozuje koncepci zákona, chybí tam třeba motivační systém bonusů a malusů. O novele bude jednat tripartita ještě 15. prosince,“ dodal Vít Samek, právník odborů, který se jednání účastní.

***
Úrazové pojištění zaměstnanců
Firmy platí ročně
Nyní:
6 miliard korun
Po roce 2013:
4 miliardy korun + komerční pojištění
Vývoj počtu pracovních úrazů s pracovní neschopností

 Rok / Počet úrazů
 2008 / 71 281
 2009 / 50 173
 2010 / 51 678

Foto autor| Zdroj: novela zákona o úrazovém pojištění zaměstnanců, pojišťovny / RB

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.