« Zpět

Práce v penzi se vyplatí

| 13. května 2009 - 10:24 | Zprávy | Životní pojištění

První lednovou změnou v důchodovém systému bude doba pojištění. Od ledna 2010 se požadovaná doba pojištění zvyšuje z 25 na 35 let. Navíc ještě letos se jako odpracované, a tedy „započítané“, uznávají i roky strávené na vysoké škole nebo na mateřské. I to se změní. Od ledna se doba studia nebude považovat za dobu pojištění. Těm, kteří studovali před rokem 2010, se bude doba studia započítávat podle starých pravidel. Studující po roce 2010 mají smůlu.

S pomocí kapitálového životního pojištění lze již v produktivním věku aktivně přispět k zajištěnému stáří. Na aktivní lidi míří také velké změny důchodového systému od roku 2010.

Předčasný důchod se už nevyplatí
Druhou změnou je možnost odejít dříve do předčasného důchodu. Dnes můžete jít do důchodu o tři roky dříve. Od ledna to bude o pět let dříve. Rozhoduje ovšem to, v kolika letech máte nárok na důchod. Pokud budete řádní důchodci a do důchodu máte jít v 63 letech, budete moci jít do důchodu o tři roky dříve, tedy stejně jako dnes. Ale jestli vám nárok na důchod vzniká až po 63. roce života, můžete jít do důchodu už v šedesáti.
Převládá mylný názor, že se do předčasného důchodu vyplatí jít, protože penze bude snížena jen o „něco málo“. Není to pravda. Pokud půjdete do důchodu o tři roky dříve, můžete místo důchodu 11 tisíc, na který byste měli normálně nárok, dostat o 1800 korun méně. A to už každý pocítí.
Pracující důchodci na tom budou lépe
Další změna se týká situace, kdy je člověk zaměstnanec a zároveň pobírá důchod. V současné době je to tak, že jako zaměstnanec si můžete požádat o důchod a Česká správa sociálního zabezpečení vám ho začne vyplácet. Ve svém současném zaměstnání můžete zůstat, ale zaměstnavatel s vámi musí uzavřít novou smlouvu, která musí být na dobu určitou, a to maximálně na rok. Od ledna už smlouva na dobu určitou nebude podmínkou. Důchodce tedy bude moci zůstat v zaměstnání bez jakéhokoli stresu z končící smlouvy a z možnosti, že mu zaměstnavatel už smlouvu neprodlouží.
Od ledna budete moci při zaměstnání požádat o vyplácení pouhé půlky důchodu, dál pracovat a díky tomu navyšovat procenta pro výpočet důchodu. Pokud byste si nechali vyplácet celý důchod a zároveň pracovali, zvýší se vám procentní výměra za každých 360 dní o 0,4 procenta. Při výplatě poloviny důchodu to ale bude 1,5 procenta za každých 180 dnů.
***
Změny od roku 2010 * minimální povinná doba placení sociálního pojistného se prodlužuje z 25 na 35 let *do předčasného důchodu bude možné odejít dříve * spolu s důchodem bude možné zaměstnání na dobu neurčitou * studium se nebude počítat do doby povinného pojištění

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.