« Zpět

Pozor na omezené plnění

| 13. května 2009 - 10:24 | Zprávy | Životní pojištění

Při sjednání rizikového pojištění se ujistěte, jaké omezení a výluky se vztahují na pojistné plnění.  Propad ekonomiky, teroristický útok nebo třeba povodně - všechny podobné události způsobují zvýšený zájem o omezení rizik v nejisté době pomocí různých finančních nástrojů. Nejnověji lidem ukazuje cestu hospodářská krize. 

Při sjednání rizikového pojištění se ujistěte, jaké omezení a výluky se vztahují na pojistné plnění.
Propad ekonomiky, teroristický útok nebo třeba povodně - všechny podobné události způsobují zvýšený zájem o omezení rizik v nejisté době pomocí různých finančních nástrojů. Nejnověji lidem ukazuje cestu hospodářská krize.
To potvrzují také výsledky průzkumu, který si nechala udělat společnost Google. Podle nich za poslední dva roky Češi vyhledávali nabídky finančních produktů o 165 procent častěji než dříve.
Produktivní muži se bojí smrti Lidé se zkrátka chtějí zajistit proti nečekaným rizikům a chtějí to dělat fundovaně. Průzkumy navíc ukazují, že podobné úvahy jsou kromě hospodářské situace závislé na věku a životní situaci. O rizikové životní pojištění se tak nejvíce zajímají muži ve věku 30 až 35 let, kteří mají rodinu. Základní funkcí rizikového životního pojištění je totiž zajistit své blízké pro případ smrti živitele - a to zejména v situaci, kdy rodina splácí například hypotéku.
Jak si vybrat klasické rizikové pojištění ve zmatku a nejasných informacích, které lze od jednotlivých pojišťoven získat?
Při sjednávání rizikového životního pojištění je důležité ujistit se o tom, že vlastnosti pojištění přesně odpovídají vašim potřebám a že pojistka kryje právě ty pojistné události, které chcete.
Číst smlouvu se vyplatí „Mezi nejdůležitější parametry patří rozsah pojistné ochrany,“ říká Dušan Šídlo, expert na pojištění poradenské společnosti Partners. To se týká zejména výluk a omezení pojistného plnění. Jinými slovy je potřeba důkladně prověřit, kdy k výplatě pojistného nedojde i přesto, že ke smrti pojištěného došlo. Na tvrzení makléře nedejte a radši si pozorně přečtěte podmínky smlouvy.
„Dalšími důležitými parametry jsou flexibilita pojištění a v neposlední řadě výše rizikového pojistného a výše poplatků,“ doplňuje Šídlo. Flexibilita pojištění představuje možnost změny poměru mezi pojištěním a spořením nebo třeba možnost platebních prázdnin. Ani poplatky nejsou zanedbatelnou položkou při výběru pojištění, jsou totiž mnohem vyšší než poplatky účtované za různé služby tuzemskými bankami.
 

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.