« Zpět

Postupně roste zájem o klasická riziková pojištění

| 8. prosince 2008 - 12:18 | Zprávy | Životní pojištění

Letošní a loňský rok ukázaly, že ceny akcií mohou zaznamenávat značné výkyvy. Neprojevilo se to poklesem zájmu o investiční životní pojištění?Zeptali jsme se ŘEDITELe POJIŠTĚNÍ OSOB KOOPERATIVY MILANA NIDLA....

ŘEDITEL POJIŠTĚNÍ OSOB KOOPERATIVY MILAN NIDL:

* Letošní a loňský rok ukázaly, že ceny akcií mohou zaznamenávat značné výkyvy. Neprojevilo se to poklesem zájmu o investiční životní pojištění?

Zatím pokles zájmu neregistrujeme. A co se týče poklesu cen akcií, musíme zdůraznit některá klíčová fakta – v investičním životním pojištění se počítá s investičním horizontem minimálně 10, ale spíše 20 a více let, takže pohyby cen akcií mohou výši zhodnocení ovlivnit jen dočasně. Klíčová rada pro klienty zní – nepanikařit, neprodávat a pojištění nerušit. Máte-li dlouhý horizont investice, máte naopak dostatečně dlouhou dobu k dispozici, aby se vámi vybrané fondy opět dostaly na růstovou trajektorii.

* Je vhodné v takové složité době vůbec investovat peníze prostřednictvím investiční formy pojištění?

V každém případě ano. Výhodou investičního životního pojištění nesporně zůstává skutečnost pravidelného investování menších částek – při poklesu ceny podílové jednotky klient nakupuje díky měsíční platbě pojistného více těchto jednotek. To znamená, že jako správný investor krizi řeší tím, že stále nakupuje. V momentě růstu ceny jednotek tak získává výrazně vyšší zisk než klient, který již nenakupuje. Navíc zlaté investiční pravidlo praví, že ztráta není ztrátou, pokud není realizována – dokud klient neprodá podílové jednotky.

* Jaké má investor další možnosti?

Další možností je převod jednotek do garantovaného fondu, který zaručuje určitou míru zhodnocení. Nesmíme také zapomínat na to, že naše portfolia jsou spravována zkušenými investory, kteří s penězi klientů aktivně pracují. Pevně věřím, že klienti, kteří uzavřeli investiční životní pojištění, pocítí pokles finančních trhů a cen akcií pouze částečně.

* Může současná situace zvýšit zájem o čistě riziková pojištění? A jsou takové produkty na trhu k dispozici?

Ač se trh v poslední době soustředí hlavně na investiční produkty, Kooperativa rozhodně na klasická riziková pojištění nezapomíná. Připravila letos pro své klienty úplnou novinku – unikátní komplexní rizikové pojištění Rubikon. Tento produkt poskytuje komplexní ochranou proti rizikům ohrožujícím život a zdraví a je rovněž velmi variabilní – můžete kdykoli během trvání pojištění požádat o zrušení nebo sjednání doplňkových pojištění nebo o změnu sjednaných pojistných částek. Připomněl bych, že o kvalitách Rubikonu svědčí i fakt, že se jako jediné čistě rizikové pojištění umístil na stupních vítězů kategorie nejlepší životní pojištění v rámci letošní Banky roku. Kooperativa se navíc stala Pojišťovnou roku 2008.

* Která rizika mohou být tímto pojištěním kryta?

V rámci jedné pojistné smlouvy lze pojistit rizika: smrt, vážná onemocnění, pracovní neschopnost, pobyt v nemocnici, invaliditu s výplatou důchodu, zahrnuje rovněž komplexní úrazové pojištění a pojištění pracovní neschopnost v důsledku úrazu či pobyt v nemocnici v důsledku úrazu.

* Klienti pojišťoven si stěžují, že možnosti uzavírání životního pojistek bývají věkově limitovány. Jak jste na tom vy?

Nejnižší vstupní věk pojištěného je 15 let, nejvyšší vstupní věk je 74 let a minimální pojistná doba je jeden rok. Rubikon je na českém trhu unikátním produktem, a to jak množstvím, tak i variabilitou pojištěných rizik. Záleží jenom na každém klientovi, jaká pojištěná rizika si zvolí a jak vysoké budou pojistné částky. Díky tomu lze pojistnou smlouvu nastavit přesně podle požadavků každého zájemce a podle jeho aktuální životní situace.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.