« Zpět

Poslední cestu lze pojistit

| 15. dubna 2010 - 11:21 | Zprávy | Životní pojištění

Ročně zemře v České republice 100 000 lidí. Bohužel ne všichni z nich mají důstojný pohřeb s obřadem tak, jak by si to asi sami představovali. Důvodem rostoucího počtu pohřbů bez obřadu jsou zejména finance. Nejlevnější pohřeb bez obřadu dnes pořídíte v hodnotě 10 až 15 000 korun. Pohřeb s obřadem vyjde v průměru na 30 000 korun, zpopelnění s obřadem na 26 000 korun. O tom, jak je možné finanční záležitosti pohřbu nově vyřešit, jsme mluvili s Helenou Lazosovou, ředitelkou životního pojištění České pojišťovny.


* Setkáváte se s tím, že si lidé spoří na pohřeb?
 Ano. Podle průzkumu České pojišťovny si peníze na pohřeb ukládá až 1,8 milionu lidí, kteří nechtějí své děti a pozůstalé zatížit těmito náklady. Pokud našetřeno nemají, raději svým dětem řeknou, že obřad nechtějí, jenom aby jim nepřidělali finanční starosti. V duchu si ale sami takový pohřeb nepřejí.
* Jak tedy mohou tuto situaci řešit?
 Elegantním a hlavně účinným řešením, které se dnes nově nabízí, je pojištění pohřbu. Jde o jednorázové pojištění kryjící riziko smrti, kterým si člověk sám zajistí prostředky na důstojný pohřeb. Toto pojištění se sjednává na dobu neurčitou a končí úmrtím pojištěného. Na začátku si klient zvolí pojistnou částku, která bude odpovídat hodnotě pohřbu a podle ní mu pojišťovna vypočítá jednorázový vklad, který složí.
* Můžete uvést nějaký konkrétní příklad?
 Pokud si v 50 letech řeknete, že máte představu o pohřbu za 20 000 korun a zvolíte si tedy pojistnou částku 20 000 korun, zaplatíte nyní ve vašem věku jednorázově na počátku pojištění 11 530 korun.
V jakém věku je možné pojištění pohřbu sjednat?
Pojištění pohřbu si může sjednat každý ve věku od 25 až do 80 let. Minimální pojistná částka je 20 000 korun, maximální pak 1 milion korun.
* Co se děje v případě úmrtí pojištěné osoby?
 V případě smrti musí určená osoba, která zpravidla zařizuje i pohřeb, doručit pojišťovně úmrtní list a fakturu za pohřeb. Na základě toho pojišťovna proplatí náklady na pohřeb, a pokud se nevyčerpá limit, doplatí určené osobě rozdíl mezi pojistnou částkou a náklady na pohřeb.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.

Dobrý den chtela bych se jen zeptat když víme si matka sporila na pošle i cestu ale nenašla jsem žádné dokumenty u které pojišťovny dá se to nějak zjistit. Děkuji za odpověď. Růžena