« Zpět

Pojišťovny nabízejí nejvíce novinek v životním pojištění

| 12. dubna 2010 - 9:50 | Zprávy | Životní pojištění

Trh s pojištěním je obrovský a zahrnuje celou řadu kategorií. Pro samotné pojišťovny je ale nejzajímavější oblast životního pojištění. Alespoň to vyplývá z informací o novinkách za uplynulý rok. Pouze tři z oslovených pojišťoven ve výčtu inovací za uplynulý rok nezmínily tento typ pojištění. Enormní důraz na prodej investičních a kapitálových životních pojištění se finančním domům vyplatil.


Za rok 2009 podle čísel České asociace pojišťoven uzavřeli Češi téměř milion pojistných smluv, což je historický rekord. „Tímto vývojem se potvrzuje skutečnost, že v době hospodářské krize lidé více myslí na zadní kolečka a hledají finanční jistotu,“ komentuje trend člen představenstva a ředitel divize životního pojištění ČSOB Pojišťovny Wim Guilliams.
Vyberte si životní pojištění podle svých potřeb zde
Aby pojišťovny nalákaly nové zákazníky, snaží se investiční pojištění obměnit tak, aby nabízelo menší míru rizika. To je důležité i ve chvíli, kdy média upozorňují na to, že se investiční pojištění zejména z krátkodobého pohledu nevyplatí. Důvodem jsou vysoké počáteční náklady, které slouží pro úhradu provizí pojišťovacím agentům.
Kromě nabídky různých typů životních pojištění s různou mírou potenciálního zhodnocení i rizika se hned několik pojišťoven pustilo do balíčkování životního pojištění. Například Generali umožňuje v rámci jedné smlouvy pojistit až osm osob, Kooperativa v rámci jedné smlouvy pojistí rodiče i jejich děti a Pojišťovna České spořitelny umožní investičně-životně pojistit i sedmičlennou rodinu, podobně jako Allianz.
Asistence a konec limitů Další výrazný trend v pojišťovnictví se týká zvyšování hodnoty pojištění namísto snižování jeho ceny. Pojišťovny tohoto cíle dosahují nebývalou nabídkou asistenčních služeb u pojištění majetku. Za poslední dva roky se možnost zavolat prostřednictvím pojišťovny instalatéra ke kapajícímu kohoutku nebo zámečníka k zabouchnutým dveřím stala v podstatě standardem. Naposledy tuto službu začala nabízet Česká podnikatelská pojišťovna, asistenční služby vylepšoval i Triglav a další pojišťovny.
Konkrétní šíře služeb a podmínky jejich využívání se mezi pojišťovnami mírně liší, ale zlatým pravidlem je hrazení maxima dvou výjezdů asistenční služby ročně, pojišťovna přitom většinou hradí dopravu řemeslníka a několik hodin jeho práce. Materiál si musí poškozený zaplatit z vlastní kapsy.
V oblasti pojištění domácnosti trochu rozvířila vody pojišťovna Victoria, která začala počítat cenu pojištění a výši pojistné částky podle podlahové plochy bytu nebo domu. Navíc zrušila limity pojistného plnění pro elektroniku nebo jízdní kola, což je zajímavé pro fanoušky cyklistiky nebo audiofily.
Trochu jiný typ asistenčních služeb nabízí také Uniqa a Kooperativa, které prostřednictvím služeb MdUNIQA respektive Medikompas nabízejí možnost konzultace s lékařem po telefonu nebo objednání k lékaři na konkrétní termín s garancí čekání maximálně 30 minut. Tyto služby jsou stejně jako pojištění schopnosti splácet nebo pojištění denní dávky náznakem toho, na co se pojišťovny chystají pro případ, že se otevře možnost nabízet komerční zdravotní pojištění.
Vstřícnější komunikace Poměrně velké úsilí pojišťovny za poslední rok věnovaly i zlepšování své pověsti, která nejčastěji utrpí rány kvůli pomalému vyřizování pojistných událostí a neochotě s klienty komunikovat. Nové informační služby zavedla Česká podnikatelská pojišťovna, která spustila webovou aplikaci MojeČPP. Ta sdružuje všechny aktuální informace o pojištění a funguje i na mobilních telefonech s internetovým připojením. Podobný systém už rok ladí i Allianz, která jeho první fázi nominovala do loňského ročníku ankety.
Informace o pojištění a řešení pojistné události nabízí na displeji mobilního telefonu od loňského roku například Kooperativa - stačí poslat SMS v předepsaném tvaru a pojišťovna vám tyto údaje sdělí. U Uniqy je zase možné přes SMS objednat a zaplatit cestovní pojištění pro cesty po Evropě i do Egypta nebo Tuniska - platbu zprostředkuje mobilní operátor.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.