« Zpět

Pojišťovně Aviva odchází celé vedení

| 15. ledna 2010 - 12:02 | Zprávy | Životní pojištění

Manažeři nesouhlasili s restrukturalizací podle plánu centrály Aviva chce ušetřit sjednocením procesů. Podobný plán má i ING. Celé vedení české pobočky pojišťovny Aviva v poslední dubnový den skončí ve svých funkcích. Změna souvisí s probíhajícím transformačním projektem celé evropské divize skupiny Aviva.


„Odchod vedení společnosti není vynucený, ale je výsledkem dohody. Nesouhlasili jsme totiž s některými částmi chystaného projektu restrukturalizace. Dohodli jsme se tedy, že by bylo mnohem vhodnější, aby tyto změny zavádělo vedení, které je s nimi plně ztotožněno,“ řekl HN generální ředitel a předseda představenstva pojišťovny Karel Veselý, který společnost opouští po 13 letech působení. V jejich průběhu zastával různé odborné a manažerské funkce. Českých klientů této pojišťovny se podle něj změny nijak nedotknou.
Firmu opustí i finanční ředitel Josef Holub, který dnes zastává funkci finančního ředitele a člena představenstva. Pracoval pro Avivu od jejího vstupu na český trh v roce 1997. Po dlouholetém působení odchází i ředitel pro obchodní rozvoj a člen představenstva Libor Novák. Provozní ředitel a člen představenstva Karel Dejmek, který pracoval v Avivě také od roku 1997, ukončil ve firmě své působení již k poslednímu dni loňského roku.
Změny vyvolal transformační projekt s názvem Quantum Leap (Kvantový skok), jehož cílem je uspořit náklady přesunutím jednotlivých procesů do takzvaných center sdílených služeb. Zatím není jasné, ve kterých evropských zemích tato centra budou a kolik jich bude. Sjednotit se má například IT a provoz, v jednotlivých zemích by naopak měla zůstat podpora obchodu.
Akciové společnosti v jednotlivých zemích se mají přeměnit v pobočky evropské společnosti (Societas Europeas) se sídlem v Irsku.
„V oblasti provozní očekáváme, že konkrétní transformační kroky bude provádět a v pravý čas zveřejní nové vedení společnosti,“ řekl Veselý.
Právě Česko spolu s Maďarskem a Rumunskem mají být první trojkou zemí, která akciové společnosti převede na novou právní formu a stanou se z nich pobočky jedné panevropské firmy. Tyto změny už ale bude provádět nové vedení společnosti. Pojišťovna Aviva se v tuzemsku zaměřuje na investiční životní pojištění. Dříve působila na českém trhu pod názvem Commercial Union, životní pojišťovna.
Pojišťovna, která v Česku funguje od roku 1997, je součástí stejnojmenné skupiny. Ta byla dříve známá jako CGNU. Aviva patří mezi pět největších pojišťovacích skupin na světě. Je také jedničkou v životním pojištění v Evropě a největším pojistitelem ve Velké Británii. V Česku se ale Aviva podílem na trhu životního pojištění řadí na dvanáctou příčku.
Skupina Aviva hodlá v ČR působit i nadále právě prostřednictvím nové panevropské platformy se sídlem v Irsku. České zastoupení pojišťovny Aviva má sehrát v evropském transformačním procesu testovací roli, jejímž prostřednictvím se mají v praxi odzkoušet některé prvky nového evropského modelu skupiny.
Podobnou transformací jako Aviva prochází i pojišťovna ING, která v říjnu oznámila, že kvůli přesunu některých procesů do Rumunska propustí asi 30 až 40 procent svých zaměstnanců. I zde chce firma ušetřit na sjednocení finančního a IT oddělení.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.