« Zpět

Pojistný trh v roce 2008

| 24. dubna 2008 - 17:43 | Zprávy | Životní pojištění

Na tuzemském pojistném trhu existuje náročné konkurenční prostředí a rozsah nabídky je v zásadě srovnatelný s jinými členskými státy EU. Lze počítat především s dalšími modifikacemi pojistných produktů či nabídkou dalších připojištění k základním produktům. Předpokládáme, že poroste nadále zájem o životní pojištění. Bude se prosazovat i trend k větší propojištěnosti u pojištění všeobecné odpovědnosti a u dalších typů pojištění odpovědnosti. V oblasti podnikatelských pojištění jsou pojišťovny připraveny nabídnout produkty ušité na míru jednotlivým klientům.

V nabídce pojišťoven neočekáváme velké změny

Chystají se nové zákony

V roce 2008 lze očekávat znovu posun v oblasti legislativy k pojišťovnictví.  Očekáváme přijetí návrhu novely zákona o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla s tím, že se zejména navrhuje zvýšení minimálního limitu pojistného plnění pro věcnou škodu. Přijat byl měl být i návrh antidiskriminačního zákona, který je doprovázen novelou zákona o pojišťovnictví a zákona o pojistné smlouvě, jež zahrnují pro pojištění velmi důležitou výjimku ze zákazu používat rozdílu v pohlaví při tvorbě sazeb a kalkulaci pojistného plnění. Nový zákon o pojišťovnictví přinese úpravy kapitálových požadavků na pojišťovny a zajišťovny, nové informační povinnosti pro pojišťovny, zavedení principu tzv. jediné licence pro zajišťovny apod.

Péče o zákazníky

Již z našich aktivit v minulém roce je vidět, že otázku informovanosti občanů bereme vážně. Zprovoznili jsme nové webové stránky www.cap.cz , kde v oblasti průvodce pojištěním může uživatel získat srozumitelné informace o jednotlivých produktech pojištění. Zároveň byly spuštěny webové stránky www.financnivzdelavani.cz, na jejichž zpracování  se Česká asociace pojišťoven podílela společně s ostatními finančními  asociacemi. Tyto stránky dávají klientovi ucelený pohled na problematiku finančního trhu a problematiku jednotlivých jeho segmentů. Zákazníci již mohli zaznamenat, že letošní únor byl vyhlášen měsícem pojištění. Jde o dlouhodobou vizi  předávat každoročně v tomto měsíci srozumitelné informace klientům vždy k určitému typu produktu. Letos  to bylo životní pojištění.  V rámci toho jsme vytvořili webové stránky www.pojistizivot.cz , kde jsou shrnuty veškeré informace k životnímu pojištění. Stránky budou průběžně doplňovány a aktualizovány.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.