« Zpět

Pojištěním nejen ochráníte své děti

| 3. listopadu 2008 - 11:28 | Zprávy | Životní pojištění

Jaké trendy v oblasti pojištění dětí se nyní prosazují na trhu? Tuto problematiku je třeba rozdělit na dvě části. První je zajištění dítěte v případě smrti rodičů v kombinaci s vytvořením finančních prostředků a s jejich výplatou při dosažení určitého věku...

ŘEDITEL VNITŘNÍHO OBCHODU KOOPERATIVY RADEK BURIAN:
Jaké trendy v oblasti pojištění dětí se nyní prosazují na trhu?

Tuto problematiku je třeba rozdělit na dvě části. První je zajištění dítěte v případě smrti rodičů v kombinaci s vytvořením finančních prostředků a s jejich výplatou při dosažení určitého věku. V tomto případě se jedná o klasické kapitálové pojištění s plněním ve prospěch dítěte. Oblast druhá zahrnuje čistě rizikové pojištění, kryjící pojistné riziko úrazu a doplněné o krytí trvalých následků úrazu, tělesného poškození způsobeného úrazem či pobytu v nemocnici v důsledku úrazu. Trendem posledních let je však pokud možno jak kapitálové zabezpečení dětí s krytím rizik kombinovat v jedné smlouvě. To můžeme považovat za velice pozitivní, a to nejen z důvodu, že umožňuje klientům úsporu časovou, ale zároveň zajišťuje komplexní zabezpečení dítěte i pro případ, že dojde k jakékoli zlomové či tíživé události v rodině.

Souvisí zájem pojišťoven o tuto oblast s tím, že se nyní rodí více dětí než v minulosti?

Pojištění dětí ve smyslu klasického pojištění s plněním ve prospěch dítěte je pro pojišťovny velmi zajímavé. Ve většině případů se jedná o pojistné smlouvy, kdy klienti, ve většině případů rodiče, pravidelně platí pojistné, a smlouvy tudíž nejsou ve větší míře předčasně ukončovány. Druhá oblast tohoto pojištění, tedy pojištění čistě rizikové, je důležitým doplňkem oblasti první. Vezmeme-li za příklad přístup Kooperativy – naše strategie je jít již zmíněnou cestou komplexních moderních produktů rodinných pojištění, které pokrývají potřeby celé rodiny a nikoli pouze vybraná rizika jednotlivých členů rodiny.

V čem?

Například u pojištění Radost či svatebního pojištění Budoucnost se pojištění váže na rodiče a současně je pojištěno i dítě. Pokud jde o otázku většího počtu narozených dětí – je logické, že se tím zvětšuje prostor pro pojišťovny a také prostor pro sdílení rizik. A to je koneckonců hlavní úkol pojišťoven.

Svatební pojištění je jistě nápaditý název. Je spojeno jen s manželstvím?

Filozofií tohoto produktu je připravit start dítěte do života v takovém okamžiku a takovým způsobem, který bude odpovídat konkrétní životní situaci. Jedna z variant plnění je například zajištění studia dítěte prostřednictvím stipendia. Kdykoli od osmnácti let lze pojišťovnu požádat o výplatu stipendia, a to na dobu 3, 4, 5 nebo 6 let. I když používáme termín stipendium, není výplata podmíněna studiem. Díky tomu lze použít finanční prostředky velmi variabilně. Můžete pomoci s hypotékou, nájmem nebo třeba pouze zlepšit počáteční finanční situaci dítěte. Zároveň se v tomto pojištění myslelo na pomoc při zakládání rodiny. Jestliže vaše dítě uzavře kdykoli od osmnáctého roku sňatek, pojišťovna vyplatí sjednanou pojistnou částku, která je uvedena ve smlouvě. Kdyby nebylo potřeba využít ani jednu z možností, pak je vašemu dítěti v dvaceti pěti letech vyplacena sjednaná pojistná částka včetně podílu na zisku. K tomu patří uzavření doplňkových rizikových pojištění pro případ úrazu, pro rodiče i pro pojištěné dítě. Rodič si ještě navíc může připojistit vážná onemocnění. Samozřejmostí je zproštění od placení z důvodu plné invalidity nebo smrti pojištěného rodiče.

Co kdyby někomu nevyhovovala pojistná doba?

Pro tyto klienty máme dětské pojištění Radost. Tento produkt je koncipován do devatenácti let věku dítěte. Pak pojišťovna vyplatí sjednanou pojistnou částku včetně podílu na zisku. Toto pojištění je více zaměřeno na ochranu proti rizikům, a to především na rodiče.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.