« Zpět

Pojištění na celý život i pro příští generaci

| 11. května 2009 - 11:47 | Zprávy | Životní pojištění

Život píše každým dnem neuvěřitelné, ale mnohdy velmi nepříjemné až tragické příhody, které nikdo z nás nemůže předem ovlivnit. Proto původně vzniklo a dnes v mnoha variantách existuje životní pojištění, které má zásadní a důležitý úkol – ochránit člověka i jeho nejbližší před případnou nepřízní osudu.

ŽIVOTNÍ POJIŠTĚNÍ A PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Uzavřít životní pojištění je však akt na celý život, proto by se adepti životního pojištění ještě předpodpisem smlouvy měli na všechno detailně informovat a zjistit si, co mohou od těchto produktů očekávat, aby i po letech mohli říct, že tenkrát udělali dobře.

Zhodnocení peněz

Životní pojištění umí zajistit osobu pojištěného i jeho rodinu v případě úrazu, vážné nemoci či smrti. Pokud žádný ze zmiňovaných případů nenastane, což je samozřejmě nejlepší varianta, vložené peníze se v závislosti na druhu pojištění po celou dobu zhodnocují a velmi dobře poslouží pojištěnému v době odchodu do důchodu. V případě pojistné události vyplatí pojišťovna oprávněným osobám pojištěného sjednanou pojistnou částku, která jim dokáže ulehčit výpadek ze ztráty výdělku živitele rodiny. V případě dožití se předem daného věku pak pojišťovna vyplácí klientovi částku sjednanou pro případ dožití. Navíc peníze vložené do životního pojištění se každým rokem zhodnocují.
Pojištění na celý život i pro příští generaci

Kromě toho životní pojištění, které splňuje zákonem daná kritéria, je jedním z produktů, který stát daňově zvýhodňuje, takže jeho majitel ušetří i na daních.
Jaká je ideální částka, na kterou by měl být člověk životně pojištěn? Finanční poradci se často shodují minimálně na třínásobku ročního příjmu. To je zatím pouze teorie, praxe je zatím mnohem níž. Rozhodující pro dosažení této hranice je však historická tradice, úroveň sociálního zabezpečení a důchodový systém.
Lidé, zvláště pak ti starší, se obávají „upsat“ se s platbami na velkou část svého života a nemít po tu dlouhou dobu ke svým penězům přístup. Ale jejich obavy jsou již zbytečné, protože dnešní produkty v tomto směru vycházejí klientům vstříc.

S pojistkou si lze hrát

Současný trend životního pojištění je ve znamení přizpůsobivosti. Na trhu jsou pojistky, které dokáží pružně reagovat na jakoukoli životní situaci. Umožňují pojištěnému měnit pojistnou částku, výši pojistného, dobu trvání smlouvy, dodatečně sjednávat volitelná pojištění a dokonce i dodatečně vkládat či vybírat peníze.
V rámci životního pojištění pak bývá možné uzavřít připojištění na rodinné příslušníky, především děti. Pokud se klientovi finančně zrovna nedaří tak, jak by si představoval, dovolují některé produkty platební prázdniny, neboli možnost přerušení plateb pojistného bez ztráty pojistné ochrany.

Úspory na daních

Pokud životní pojistka splňuje základní parametry, tedy především minimální trvání 5 let a je uzavřena alespoň do 60 let pojištěného, pak si každá fyzická osoba může od daňového základu odečíst až 12 tisíc korun ročně. Nejedná se sice o závratné částky, ale každá koruna navíc potěší. Také zaměstnavatelé mají možnost odpočtu od daňového základu, pokud budou svému zaměstnanci přispívat na životní pojištění. Daňové úlevy jsou výhodné pro obě strany.

I v 50 není pozdě

Na to, kdy pojištění uzavřít, univerzální návod neexistuje. Platí ovšem některá základní pravidla. Věk v očích pojišťovny souvisí se zdravotním stavem, proto čím starší člověk pojištění uzavírá, tím je pojistka dražší. U životního pojištění tedy jednoznačně platí, čím dříve, tím lépe. Vyplatí se uzavřít pojištění do věku minimálně 60 let – jednak kvůli daňovým úlevám a jednak proto, že uzavření nové pojistky ve vyšším věku může být vzhledem ke zdravotnímu stavu omezeno jen na pojištění určitých rizik.
Pomýšlejte na životní pojistku také spolu s plánovanými závazky. Ať už si plánujete půjčit na dům či na podnikání, bude se také hodit. Životní pojištění sice není zázračným všelékem na úrazy nebo závažné nemoci, ale může být právě v těchto situacích výraznou oporou.
Takové úrovně samozřejmě dosáhnout můžeme, ale záleží jen na nás, kdy to bude. Nutno podotknout, že v zahraničí systémy dobrovolného spoření na důchod formou životního pojištění nebo penzijního připojištění fungují několik desetiletí, u nás je tato tradice kratší. V západních zemích si také lidé do instrumentů na stáří ukládají trojnásobně více, než Češi.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.