« Zpět

Osobní životní plán se přizpůsobuje potřebám klienta

| 27. května 2005 - 8:37 | Zprávy | Životní pojištění

Osobní životní plán Aviva pojišťovny poskytuje ochranu klienta ve formě životního pojištění a zároveň mu umožňuje výhodně investovat volné finanční prostředky. Výhodou pojištění je především jeho variabilita.

Nejoblíbenější pojistný produkt Aviva životní pojišťovny lze totiž snadno a bezplatně přizpůsobovat potřebám klientů. Ti mají možnost kdykoli v průběhu trvání pojištění upravovat rozsah pojistné ochrany odpovídající aktuální životní situaci bez dopadu na výši placeného pojistného a mohou si také sami určit poměr mezi pojistnou a spořící složkou. Investiční životní pojištění Osobní životní plán se tak řadí mezi nejvíce flexibilní pojistné produkty na českém trhu.
 
Vedle výhody snadného přizpůsobení produktu možnostem klienta je Osobní životní plán také velmi atraktivní z hlediska finančních výnosů. Vložené prostředky nejsou pouze uloženy na pojistném účtu, ale klient je může podle své volby vkládat do pěti programů investování a sám tak své finance zhodnocovat. Nejúspěšnějším z pěti nabízených programů investování byl v minulých letech Strategický program investování, který například v loňském roce dosáhl zhodnocení více než 31 %. Investovat mohou samozřejmě i méně zkušení klienti. Pojišťovací zprostředkovatel má vždy dostatek informací o aktuálním stavu a o historickém vývoji výnosů jednotlivých programů investování.
 
Investiční životní pojištění je produkt budoucnosti a v zahraničí je velmi oblíbený. Ve Velké Británii tvoří produkty investičního životního pojištění až 80 procent všech nově uzavřených pojistných smluv. I na českém trhu začíná investiční pojištění pomalu převažovat nad tradičním kapitálovým životním pojištění. Aviva životní pojišťovna začala produkty investičního životního pojištění, na které se specializuje,  nabízet na českém trhu jako první, již v roce 1997.
 
 
 
Modelová situace
OŽP je produkt investičního životního pojištění, který se stane Vaším partnerem na celý život. V životě budou přicházet stále nové situace, to však ještě neznamená, že musíte uzavírat stále nové pojistky.

Mladý, bez závazků
Pan Soukup je svobodný 25letý muž, rád sportuje, cestuje a nechce riskovat, že pokud se mu při jeho aktivitách něco stane, bude odkázán jen na pomoc rodičů a svého okolí. Rozhodl se tedy, že uzavře životní pojištění a vybral si produkt Osobní životní plán s připojištěním trvalé plné invalidity. Protože dosud nemá rodinu, která by na něm byla finančně závislá, zvolil si kapitálovou variantu s vyváženou kombinací pojistné a spořící složky pojištění s pojistnou částkou 630 000 Kč a měsíčním pojistným 1 500 korun.
 
Rodina na prvním místě
Ve svých třiceti letech se pan Soukup oženil a založil rodinu. Společně s tím se rozhodl vzít si úvěr na rekonstrukci bytu. Nyní potřebuje zabezpečit své nejbližší, aby neměli finanční nouzi, kdyby se mu něco nečekaného přihodilo. U své pojistky proto požádal o přechod na ochrannou variantu s pojistnou částkou 1 296 000 korun, stále však platí stejnou částku pojistného, každý měsíc 1 500 korun.
 
Zasloužený odpočinek
V padesáti letech má pan Soukup úvěr již splacený. Jeho děti vyrostly a osamostatnily se, a tak začal přemýšlet o tom, jak si zajistit slušnou životní úroveň i na dobu zaslouženého důchodového odpočinku. Rozhodl se tedy, že opět změní poměr spořící a rizikové složky u své celoživotní flexibilní pojistky Osobní životní plán. Snížil si pojistnou ochranu a posílil spořící složku přechodem na důchodovou variantu, aby navýšil částku, kterou dostane při odchodu do penze. Jeho pojistné se přitom stále nemění a činí 1 500 korun měsíčně.
 
Za předpokladu 5% výnosu dosáhne pan Soukup v 60 letech výše spořící složky 1 096 300 Kč, což je podstatně více než celkové zaplacené pojistné 630 000 korun. Podle stávajících daňových předpisů si může každý rok po celou dobu trvání pojištění snížit svůj daňový základ až o 12 000 Kč (v našem případě je to znamená snížení celkem až o 420 000 Kč).