« Zpět

Neplatíte si "životko" zbytečně?

| 3. března 2010 - 12:14 | Zprávy | Životní pojištění

Ačkoliv má životní pojištění sjednána polovina české populace, podle České asociace pojišťoven (ČAP) to neznamená , že jsou pojištění dostatečně kryti před životními riziky. Podle průzkumu společnosti Ipsos Tambor je typickým jevem u životního pojištění tzv. podpojištěnost. Ta vzniká nedostatečnou pojistnou částkou nejčastěji proto, že lidé nadhodnocují spořicí efekt životního pojištění nad jeho hlavním smyslem – krytím rizik.


Podle statistik u průměrného pojistníka jde až 75 % placeného pojistného na spoření, na pojistnou ochranu zbývá jen 25 %. Lidé si pak často paradoxně myslí, že když mají „nějaké“ životní pojištění, jsou zabezpečeni proti rizikům. Svůj omyl si pak uvědomí až ve chvíli nenadálé životní situace, kdy se těžce zraní, závažně onemocní či jim zemře blízký, na kterém jsou finančně závislí, uvádí zpráva ČAP s tím, že vyplacené pojistné plnění jim pak tíživou situaci kompenzuje jen v omezené míře. Může se vám pak přihodit, že pojistné plnění nepokryje životní standard a může ohrozit schopnost klienta dostát svým závazkům například v podobě splátek hypotéky.
Vyberte si životní pojištění zde
Průzkum také ukázal, že za nízkou pojistnou ochranou může často také nedostatečná informovanost. Více než dvě třetiny dotázaných dostatečně nerozumí principům životního pojištění – například stanovení optimální pojistné částky, délky smlouvy nebo využití připojištění.
Podle ČAP by měla pojistná částka činit dvou až pětinásobek ročního příjmu pojištěného nebo v plné výši krýt případnou hypotéku. Například pokud člověk vydělává 20 000 Kč měsíčně čistého, tzn. 240 000 Kč ročně, pak by se pojistná částka měla pohybovat mezi 480 000 až 1 200 000 Kč, uvádí zpráva.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.