« Zpět

Nebojím se, lidé spoří

| 13. března 2009 - 11:47 | Zprávy | Životní pojištění

JAK SE MAJÍ FINANČNÍ PORADCI: jejich práce je šetřit lidem peníze, o což je dnes nebývalý zájem. Podle svých slov má Jarmila Smičková ideální práci. Nejen proto, že ji baví, ale především je vůči krizi odolná. Výše výplaty totiž záleží jen na snaze a úsilí.

„V tomto povolání je výplata jednou větší, jednou menší, ale krize na to nemá vliv, záleží to jen na mně. Když budu pracovat, krizi nepocítím, protože pořád je co dělat. Stále jsou nějací lidé, které můžu navštívit, pořád je kam chodit něco vyřizovat. Kdybych vydržela pracovat čtyřiadvacet hodin v kuse, tak klidně můžu, rozhodně nebudu mít nouzi o práci. Lidi totiž neodbývám třeba ani v neděli,“ vysvětluje padesátiletá finanční poradkyně. „Co vím od svých kolegů z oboru, tak dostatek práce mají všichni, kteří ji mít chtějí. Tohle je zaměstnání založené na vlastní aktivitě,“ dodává.
Lidé chtějí šetřit
Náplní její práce je šetřit lidem peníze, což je v současné době žádané ještě více než jindy. „Starám se o kompletní zajištění rodinných financí, příjmů nebo hypoték. Jednoduše řečeno se zabývám tím, kde peníze ušetřit, kam je investovat a jak zabránit tomu, aby klienti platili zbytečně služby, které pro ně nedělají to, co potřebují,“ říká poradkyně z Bělkovic na Olomoucku.
Ekonomický útlum počet jejích klientů neovlivnil, naopak by díky němu mohla nové zákazníky získat. „Zájem za posledního tři čtvrtě roku rozhodně neklesl, dokonce se mírně zvýšil. Lidé teď kvůli krizi mají zájem hlavně o pojištění, které by jim přineslo peníze při ztrátě zaměstnání nebo dlouhodobé nemoci. Vědí, že sociální dávky a různé další podpory nejsou na vysoké úrovni, takže se radši pojistí, aby pak nemuseli brát peníze ze své kapsy,“ přibližuje, co se prodává nejlépe.
Její zkušenosti mimo jiné potvrzují, že finančního poradce je potřeba si dobře vybrat, protože vždy se najdou lidé ochotní kvůli vlastnímu výdělku nabízet lidem nevýhodné nabídky. „Konkurence je veliká, ale jsou i finanční poradci, kteří si tak jen říkají. Ve skutečnosti jsou to makléři, kteří pracují jen pro sebe, a lidé kvůli nim někdy uzavírají nevýhodné smlouvy a pojistky, aniž to tuší. My to chceme vymýtit, ale není to jednoduché. Základem je mít jednoho svého poradce. Pokud od firmy pokaždé chodí někdo jiný, není to dobré, protože nezná zákazníkovu konkrétní situaci. Nemluvě o prodejcích, kteří chodí dům od domu,“ varuje Smičková, která v oboru pracuje už osm let.
Podle ní donutila krize lidi více přemýšlet o půjčkách. „Zájem o ně už dnes trochu opadl, všichni se snaží to řešit tak, aby zvládali platit, co už mají, ale další úvěry už nechtějí. Občas je ovšem výhodné poskládat vše do jedné půjčky s lepšími podmínkami, protože se tím dá ušetřit na splátkách.“ Poradce ocení mladí lidé Jiří Štefek z oddělení komunikace Hospodářské komory ČR se domnívá, že i přes opatrný vztah lidí k penězům ještě více prohloubený finanční krizí bude stále zájem o služby finančních poradců. „Lidem stále více dochází, že cílem finančního poradce je vydělat i sám pro sebe, je totiž hodnocen podle své úspěšnosti,“ říká.
„Služeb finančních poradců mohou využít mladí lidé, kteří plánují svou budoucnost, chtějí si vzít hypotéku nebo se nebojí investovat a mají určitou znalost finančního trhu a budou pak operativně reagovat na případná rizika a příležitosti trhu,“ dodává Štefek. Podle něj by bylo dobré zaměřit se i na vysokoškoláky ve velkých městech, kde většina studentů při škole již pracuje. „Tito lidé jsou si vědomi, že jen tak pro nic čekat až za nimi příležitost sama přijde, je bláhové, a proto se snaží již zabezpečit během studia.“
Jak se krize projevila ve vaší profesi?
“Pro nás je to krize naruby. Od začátku roku lidé ukládají rekordní objemy vkladů. Často obsluhujeme nové klienty i po ukončení pokladních hodin, máme otevřeno i v sobotu dopoledne a stále hledáme nové bankéře.Za únor jsme získali nejvíce depozit v naší dvanáctileté historii, pololetní plán jsme splnili za dva měsíce.
Miroslav Žitný, finanční poradce, Moravský Peněžní Ústav, Zlín
“Lidé mají zájem víc spořit Nějaké změny jsme zaznamenali a obrat mírně klesl. To souvisí především s klienty, kteří uvažovali, že budou něco nakupovat, ale nyní to odložili. Lidé se více zajímají o programy na zajištění příjmu v případě nouze. Mají zájem spořit.
Finanční poradkyně Marta Hartlová, Plzeň
Nebojte se krize
PORADNA
Doporučujete životní pojištění dceři, které je 27 let a nyní potřebuje podle mého názoru hlavně zainvestovat bydlení? Magda K.
Záleží na tom, zda na dceřině příjmu závisí rodina, a kdyby z nějakého důvodu vypadl nebo se snížil, byl by to pro domácnost existenční problém. Pokud ano, o nějaké formě životní pojistky by měla uvažovat. Bude-li pořizovat bydlení na hypotéku, bude pro ni stejně asi nutností životní pojistku uzavřít, protože mnohé banky to vyžadují. Snažila jsem se dohodnout s bankou o snížení splátek dvou půjček. Nevyhověla mi. Poradíte, co mám dělat?Míša K.
Pokuste se převést svoje půjčky ke konkurenci, která by vám je mohla sloučit do jedné. Tím byste ušetřila za poplatky a mohla získat i delší dobu splatnosti, a tak i nižší měsíční splátky. (lev)
Dobrá zpráva
Všimli jste si, že je poslední dobou na silnicích méně aut? Hlavně těch nákladních.
A to i ve špičce. Je vidět, že šetří nejen soukromníci, ale i dopravci. Zatímco průjezd Prahou po Jižní spojce trval ještě počátkem roku skoro hodinu, nyní trasu projedete za polovinu času.
I centra větších měst se v ranních a odpoledních špičkách vyprázdnila. Auta obsazená pouze řidičem jsou čím dál tím větší vzácností.
Finanční poradkyně z Olomoucka: Zájem o půjčky už dnes trochu opadl, všichni se snaží to řešit tak, aby zvládali platit, co už mají, ale další úvěry už nechtějí.
Co radí Hospodářská komora: Zaměřte se na mladé lidi, kteří plánují svou budoucnost, chtějí si vzít hypotéku nebo se nebojí investovat a mají určitou znalost finančního trhu.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.