« Zpět

Mlžení o poplatcích

| 25. května 2009 - 11:53 | Zprávy | Životní pojištění

Zatajování poplatků u investičního životního pojištění je disciplína, v níž české pojišťovny excelují. A klient, který má o tento produkt zájem, s nimi vstupuje do nerovného souboje. Spočítat celkové náklady z ceníku na webu prostě nejde.

Investiční životní pojištění

Předně, některé poplatky v sazebnících úplně chybějí, nebo u nich není uvedeno, jak často se strhávají. Mnohé se zase mění v čase, protože se počítají jako procenta z již investovaných peněz.
Ačkoli pojišťovny dokola skloňují termíny jako transparentnost a proklientská orientace, snahy vnést do poplatkové džungle trochu světla se nesetkávají s úspěchem. Už několik let se o to pokouší finanční poradce Vít Kalvoda ze Sophia Finance. Vymyslel metodiku pro výpočet ukazatele TANK, kterým vyjadřuje procento odvedené na poplatcích. Jeho metodiku začali přejímat další poradci i samy pojišťovny. Aktivitu podporuje i Sdružení obrany spotřebitelů. TANK ale naráží na neochotu pojišťoven dodat podklady pro výpočet. Většina z nich nespolupracuje. Naposledy odmítla Česká pojišťovna s tím, že klienti mají přece poplatky na webu a další náklady se dozví při podpisu smlouvy. Není tedy důvod TANK počítat. Proč nespolupracují? Existuje nějaký pádný argument, proč by klient neměl přesně vědět, kolik za správu peněz zaplatí?

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.