« Zpět

Máte pojistku u AIG? Nepanikařte!

| 18. září 2008 - 15:28 | Zprávy | Životní pojištění

Když v pondělí padla americká investiční banka Lehman Brothers, otevírala Česká televize svou hlavní zpravodajskou relaci maloměstskou zprávou o odchodu poslance Ranince z klubu ODS. Pro TV Nova byla i v úterý důležitější zpráva o sňatkovém podvodníkovi či o žloutence v Praze. 

Když v pondělí padla americká investiční banka Lehman Brothers, otevírala Česká televize svou hlavní zpravodajskou relaci maloměstskou zprávou o odchodu poslance Ranince z klubu ODS. Pro TV Nova byla i v úterý důležitější zpráva o sňatkovém podvodníkovi či o žloutence v Praze. Finanční krize sice bude mít na průměrného diváka větší dopad než cokoliv jiného, ale – uznávám – plačící důchodkyně zvedají sledovanost spolehlivěji.

Mnoho Čechů zaregistrovalo globální problémy finančního sektoru až se zprávami o nestabilitě největší světové pojišťovny AIG, která je v ČR známá pod názvem AMCICO.

Platit si desítky let životní pojištění a pak o ně přijít kvůli krachu pojišťovny, to už je oprávněný důvod k obavám. Naštěstí se čeští pojištěnci nemají čeho obávat.

AIG při prodeji svých pojistek často zdůrazňovala, že je největší americkou pojišťovnou, jejíž mezinárodní rating (schopnost dostát svým závazkům) je vyšší než třeba rating České republiky. Globální finanční krize posledních měsíců mimo jiné odhalila slabost ratingových agentur, nic to však nemění na tom, že vláda Spojených států se včera za AIG postavila a padnout ji nenechala. AIG je opravdu příliš velká na to, aby mohla jen tak padnout.

Paradox je, že pád americké AIG by uškodil více jiným finančním ústavům než její české vnučce, pojišťovně AMCICO. Americká AIG je globální obr, který má intenzivní obchodní vztahy prakticky s každou větší bankou či pojišťovnou. Pád AIG by znásobil současné problémy mnoha dalších finančních institucí, a je proto dobře, že se za ni americká administrativa postavila. České AMCICO je vnučka, tedy dceřiná společnost relativně zdravé dceřiné společnosti koncernu, která se věnuje životnímu pojištění. Především však musí splňovat podmínky kladené českou legislativou, což podle České národní banky bez problémů plní. Například kapitál je třiapůlkrát vyšší, než ČNB požaduje. České klienty může rovněž uklidnit, že klientské peníze z ČR nesmějí být použity pro krytí ztrát americké AIG.

Pojišťovnictví je velmi tvrdá branže, takže se už po dvou dnech nejistot kolem AIG setkáváme s případy, kdy konkurenční pojišťovny či neprofesionální „poradci“ zneužívají tuto informaci. Velmi nevybíravě vybízejí klienty k přechodu do jiné, „spolehlivější“ pojišťovny. Klient by však měl vědět, že právě na změně životní pojišťovny prodělá nejvíc. Vydělá nová pojišťovna, vydělá zprostředkovatel, původní pojišťovna předčasným vypovězením smlouvy neprodělá – ovšem klient tvrdě vše zaplatí. Stejně tak klient krvácí na předčasném ukončení smlouvy, zvláště v době otřesených finančních trhů.

Obavy nejsou namístě, AMCICO, česká vnučka AIG, je zdravá a stabilní pojišťovna. Nepanikařte, protože na vaší panice ve financích vždy vydělá někdo jiný.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.