« Zpět

Lidé mají zájem o garantované pojistné produkty

| 11. května 2009 - 11:47 | Zprávy | Životní pojištění

ROZHOVOR S PŘEDSEDOU PŘEDSTAVENSTVA ČESKÉ PODNIKATELSKÉ POJIŠŤOVNY JAKUBEM STRNADEM. Životní pojištění bylo v uplynulých letech velmi dynamickou součástí trhu, rostlo rychleji než pojistný trh. Jak vidíte v jeho případě letošní rok? U životního pojištění je třeba rozlišovat jednorázově a běžně placené pojistné...

PŘEDSEDA PŘEDSTAVENSTVA ČESKÉ PODNIKATELSKÉ POJIŠŤOVNY JAKUB STRNAD:

* Životní pojištění bylo v uplynulých letech velmi dynamickou součástí trhu, rostlo rychleji než pojistný trh. Jak vidíte v jeho případě letošní rok?

U životního pojištění je třeba rozlišovat jednorázově a běžně placené pojistné. Celkové předepsané pojistné v tomto segmentu je vykazováno v součtu – za celý trh životního pojištění. Ve výsledku tedy nevidíte kladnou nebo zápornou dynamiku z hlediska jednorázového a běžně placeného pojistného. Přitom běžně placené pojistné zaznamenává trvale pozitivní růst a očekávám, že tomu tak bude i letos. Podle mého odhadu se jeho dynamika může pohybovat kolem sedmi až osmi procent.

* A jak na tom bude jednorázové pojistné, tedy pojistné placené v celém rozsahu najednou?

V případě jednorázově placeného pojistného dochází samozřejmě k odlivu peněz v souvislosti s finanční krizí. V období posledních pěti let se lidé naučili vkládat peníze do podílových fondů, případně produktů životního pojištění, které jsou částečně svázány s investičním rizikem. Protože u těchto produktů došlo k poklesu podkladových aktiv, lidé více zvažují, zda se jim v současné době taková investice vyplatí a objem produkce může v této oblasti postupně klesat.

* Jak odhadujete jeho růst?

Narozdíl od zmíněných běžně placených smluv, kde lidé dlouhodobě a pravidelně šetří, aby byli např. zajištěni na důchod, nepředpokládám v jednorázově placeném segmentu růst. Roli v tom bude hrát i skupina obyvatel, kterou krize postihne fatálně, například ztrátou zaměstnání, tam může dojít i ke zrušení smlouvy. Obecně však lze říci, že tyto jednorázově placené produkty budou i nadále nabízeny.

* Nezapomíná se v těchto úvahách na nové klienty?

Vždy bude existovat i jistá množina lidí, kteří budou smlouvy nově uzavírat. Pod vlivem možných dopadů finanční krize předpokládám u těchto nových klientů příklon ke klasickým produktům životního pojištění. Poslední tři až čtyři roky bylo velmi módní investiční životní pojištění, které klientovi nabízí možnost kombinovat pojistnou ochranu s atraktivními výnosy, které plynou z finančních prostředků investovaných podle vlastního výběru. Investiční riziko je však v takovém případě zcela přeneseno na klienta, u klasického kapitálového životního pojištění naopak celé riziko nese pojišťovna. O tyto produkty, jejichž výnos je garantován pojišťovnou, zájem klientů průběžně stoupá.

* V posledních letech bylo právě investiční životní pojištění hitem pojistného trhu. Mění se nyní ještě jinak obsah životních pojistek?

Investiční životní pojištění může být stoprocentně záležitostí investiční, ale může obsahovat i složku rizikovou, pro případ smrti, úrazu, nemoci či např. i invalidity. V poslední době se ukazuje, že zastoupení rizikové složky je u těchto typů pojištění výrazně vyšší oproti minulým letům. Tento fakt vypovídá o tom, že klient ne vždy pouze investuje prostřednictvím pojišťovny své peníze v nabízených fondech, ale roste povědomí o prvotní roli pojištění, což je právě ono zajištění proti riziku. Zároveň se potvrzuje, že lidé vnímají v souvislosti s poklesem akciových trhů příležitost k výhodnému nákupu a jsou ochotní zainvestovat své finanční prostředky i v době, kdy nemají peníze nazbyt. Většina našich klientů se při volbě své investiční strategie rozhoduje pro investici odpovídající doporučenému investičnímu horizontu, nebojí se tedy u smluv s dlouhou pojistnou dobou akciových fondů, u smluv s kratší pojistnou dobou se nám naopak objevují konzervativnější investice.

* Není to návrat k prapůvodnímu poslání životního pojištění? Ochrana rizik, úrazů a fatálních životních situací...

Já jsem o tom přesvědčen. V případě životních pojištění převládají ve výběru produkty, které nabízejí možnost kombinovat pojistnou ochranu před nejrůznějšími životními událostmi s vytvořením finanční rezervy. Řada klientů nyní poptává právě ty produkty, které poskytují záruky a jistotu. Dokladem toho, že máme našim klientům co nabídnout, je současný výrazný nárůst prodeje klasického životního pojištění s garantovanou technickou úrokovou mírou.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.