« Zpět

Konec úrazového by pojišťovny připravil o stovky milionů

| 23. května 2011 - 10:01 | Zprávy | Životní pojištění

Ministerstvo financí chce ulevit firmám na povinném úrazovém pojištění, namísto nich by ho platil stát.Pojišťovnám se ztráta dobrého byznysu nelíbí. PRAHA O to, zda dnes lukrativní úrazové pojištění ve výši šesti miliard budou nadále spravovat vybrané komerční pojišťovny, nebo ho převezme stát, se chystá bitva mezi úředníky a pojišťovnami.

Ministerstvo financí chce ulevit firmám na povinném úrazovém pojištění, namísto nich by ho platil stát.Pojišťovnám se ztráta dobrého byznysu nelíbí. PRAHA O to, zda dnes lukrativní úrazové pojištění ve výši šesti miliard budou nadále spravovat vybrané komerční pojišťovny, nebo ho převezme stát, se chystá bitva mezi úředníky a pojišťovnami.
Dnes vybírají a spravují úrazové pojištění (přesně zákonné pojištění odpovědnosti zaměstnavatele) dvě pojišťovny: Kooperativa a Česká pojišťovna. Za správu si loni účtovaly přes 800 milionů korun, jejich odměnu určuje procentem vyhláška.
Podle novely, která vzniká pod zastřešením ministerstva financí a která má připravit půdu pro vznik jednotného inkasního místa, by už firmy komerčním pojišťovnám žádné úrazové pojistné posílat nemusely.
„Úrazové pojištění přestane stát vybírat a bude ho platit úrazové pojišťovně jako konstantní částku,“ uvedl ministr financí Miroslav Kalousek, když před dvěma měsíci představoval daňovou reformu. Podle něj bude pojištění nadále platit stát prostřednictvím rozpočtu MPSV.
Na přímý dotaz, z čeho přesně by se pojistné platilo a které pojišťovně, ministerstvo financí uvedlo, že věc se zatím řeší.
Stav, kdy úrazové pojištění a výplatu náhrad z něj zajišťují dvě soukromé firmy, trvá od roku 1993 a měl být provizorní. Kooperativa má podle vyhlášky na starosti všechny firmy, které začaly platit pojištění za své zaměstnance po roce 1992. Česká pojišťovna spravuje jen „staré“ firmy existující už před rokem 1993. Počet klientů se jí tak rok od roku snižuje, Kooperativě naopak přibývají. Počítalo se s tím, že agendu převezme Česká správa sociálního zabezpečení, která dnes od firem vybírá sociální pojištění, tedy peníze na důchody, nemocenské a na státní politiku zaměstnanosti.
To se mělo stát už v roce 2008, ale zákon o úrazovém pojištění zaměstnanců, schválený před pěti lety, byl mezitím dvakrát odložen. Hlavním argumentem byla nepřipravenost osmitisícového molocha ČSSZ. Nyní by k přechodu mělo dojít za dva roky.
„Intenzivně se na to připravujeme, chystáme projekt. Jestli to stihneme? Budememuset, když to dostaneme za úkol od ministerstva práce,“ říkámluvčí ČSSZ Pavel Gejdoš. Pro stát bude bolestivé se „dojné krávy“ jménem úrazové pojištění vzdát. Předloni z něj od pojišťoven dostal přebytek ve výši necelých dvou miliard korun.
Zmíněné pojišťovny si tuto změnu pochopitelně nepřejí, podle nich s tím ČSSZ bude mít problém. „Bude na to potřebovat 450 lidí,“ upozorňuje Jiří Novotný z Kooperativy. Podle něj by se změnou také mohla vytratit motivace zaměstnavatelů dodržovat bezpečnost práce.
„Hrozí, že se to od 1. ledna 2013 nerozjede. Už dvakrát nebyla ČSSZ připravena, protože nedostala rozpočet na úvodní investici. Při úsporných opatřeních je pravděpodobné, že na to nebude a že se bude muset prodloužit současný stav,“ varuje Michal Frankl, bývalý poradce Fischerovy vlády, nyní poradce na volné noze.
Ten má přípravný koncept, podle kterého by v případě dalšího odložení mělo proběhnout výběrové řízení, která pojišťovna bude agendu spravovat za nejlepší cenu. Koncept si u něj podle informací MF DNES objednala skupina PPF, spoluvlastník České pojišťovny. „To není přesné, jsem poradce na volné noze,“ uvedl na dotaz Frankl.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.