« Zpět

Klienti nyní více zvažují svá rozhodnutí

| 3. listopadu 2008 - 11:28 | Zprávy | Životní pojištění

OBCHODNÍ ŘEDITEL AVIVA ŽIVOTNÍ POJIŠŤOVNY KAREL VESELÝ se zamýšlí nad tím, nakolik krize na finančních trzích ovlivní zájem o pojistné produkty, konkrétně produkty pro děti...

OBCHODNÍ ŘEDITEL AVIVA ŽIVOTNÍ POJIŠŤOVNY KAREL VESELÝ:
Předpokládáte, že krize na finančních trzích ovlivní zájem o pojistné produkty, konkrétně produkty pro děti?

Současná volatilita na finančních trzích určitě krátkodobě ovlivní zejména investiční strategii klientů. Už v tuto chvíli zaznamenáváme, že klienti dávají přednost produktům, kde je investice zajištěna či ochráněna, zatímco zájem o investice do rizikovějších instrumentů je menší. To je chování, které je nyní typické pro většinu investorů na celém světě. Zejména u krátkodobých pojištění se spořící složkou budou nyní klienti preferovat bezpečnější investice.

Tedy budou se měnit jen produkty, nikoli poptávka po pojištění. Rozumíme si?

S finanční krizí se některé finanční instituce vyrovnají lépe, jiné hůře. Například my jsme nyní uvedli produkt, kterým reagujeme na poptávku po zajištěných investicích. Produkt Aviva Royal jsme začali prodávat koncem září, kdy vypukla poslední vlna finanční krize, a zájem o něj je velký. Právě díky tomu, že vychází vstříc potřebám klientů po zajištěných investicích. Pokud pojišťovny nevyjdou vstříc změněné poptávce, mohou mít odbytové problémy.

Jakým směrem by se, podle vás, měla z pohledu pojišťoven tato strategie přehodnotit?

Především bude pokračovat poptávka po zajištění proti klasickým pojistným událostem, ostatně hlavní role životních pojišťoven je zajišťovat klienty pro případ úrazu, nemoci či smrti. Potřeba ochránit se pro případ nenadálých událostí není finanční krizí ovlivněna, případně naopak vzroste. Pokud jde o pojištění se spořící neboli investiční složkou, u těch krátkodobějších je důležité klientům nabídnout produkt s nějakou formou zabezpečení investic. U pojištění se spořící složkou uzavíraných na delší dobu, například 15 let a více, které jsou pravidelně placené, je vliv krátkodobých výkyvů finančních trhů podstatně snížen; tam lze rozhodně i nadále doporučit investici se zastoupením akcií a naopak varovat před údajně bezpečnou strategií vázanou na termínované vklady či dluhopisy.

Lze dětské životní pojištění pojímat jako zbytnou záležitost z hlediska rodinného rozpočtu?

Dětské pojištění rozhodně není zbytná záležitost, právě narozdíl od spousty jiných výdajů v domácnosti, kdy se ukáže, že vlastně jedná o krátkodobé investice. Rodiče pochopitelně často něco dětem kupují, aby jim udělali radost, ale ne každý takový dárek dá dítěti skutečně dlouhodobou hodnotu. Pojištění poskytne dítěti peníze pro start do života a navíc finančně zásadně podpoří rodinu v případě náhlé události, která může potkat dítě nebo rodiče. Pojištění dítěte je podle mého asi to poslední, čeho by se měla rodina zbavovat.

Léta nabízíte nyní zmodernizované dětské investiční pojištění Talisman. Budete v tomto produktu reagovat na očekávané změny v chování klientů?

Talisman je koncipován jako typ produktu s výraznou pojistnou ochranou, v tomto smyslu očekáváme, že zůstane naší stálicí. Není to krátkodobá jednorázová investice většího množství peněz, produkt nikdy nejel na módní vlně. Talisman vychází z potřeby ochránit dítě a rodiče, neočekáváme proto, že by se na něm měla projevila současná situace na finančních trzích. Očekáváme pochopitelně, že se rodiče pojištěného dítěte mohou víc zajímat o investiční složku tohoto pojištění. Na to je Talisman dobře připraven.

Myslíte, že lidé jsou při pořizování dětského pojištění opatrnější?

Je vidět, že klienti více zvažují svá rozhodnutí, že se například někteří s naším poradcem nesejdou jen dvakrát, ale třikrát. Chtějí více informací o společnosti, o situaci na finančním trhu. Ale musím říci, že nám celkový odbyt životního pojištění nyní naopak vzrostl.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.