« Zpět

Když životní pojištění, tak investiční

| 10. října 2011 - 9:10 | Zprávy | Životní pojištění

Poslední finanční krize otevřela lidem oči. Jednak zjistili, že je dobré pamatovat na „zadní kolečka“ a finančně si pojistit to nejcennější – život. Současně je potřeba být velmi opatrný při investování. Optimálním řešením se tak pro řadu lidí stává investiční životní pojištění s konzervativním programem investování. 

Možnost si sám rozhodovat o způsobu spoření, respektive investování spořící složky je pro většinu lidí u kapitálových životních pojistek stále velkým lákadlem.
Byly to ale právě investiční pojistky, které si prošly nelehkým obdobím v době finanční krize v roce 2008 a počátkem roku 2009. Hodnota portfolií řady klientů u těchto pojistek v tu dobu kolísala o desítky procent během několika málo týdnů. A to s klidnou tváří dokázalo sledovat jen velmi málo lidí.
Dnes je situace klidnější, a tak lidé opět poptávají tyto produkty. A pokud nechtějí podstupovat větší investiční riziko, často využívají garantované programy investování. Investiční životní pojistky, kde klienti sami rozhodují o způsobu zhodnocování spořící (investiční) složky, tak postupně vytlačují klasické kapitálové pojistky. Tam možnost nakládání s penězi není a lidé se u nich z hlediska zhodnocování peněz musejí spolehnout na samotnou pojišťovnu.
„Zatímco ještě před pár lety byly podíly sjednaných klasických kapitálových a investičních životních pojistek víceméně vyrovnané, dnes již vede investiční pojištění. Kupříkladu u nově sjednaných smluv o životním pojištění celé tři čtvrtiny tvoří právě investiční typ,“ uvedla Renata Svobodová, tisková mluvčí České podnikatelské pojišťovny.
Investiční životní pojištění není nic jiného než jedna z forem kapitálové životní pojistky, kde si klient spoří. Stejně jako u čistě rizikové smlouvy je i u kapitálové životní pojistky klient pojištěn pro případ smrti. Pojistnou událostí je ale také dožití konce pojistné smlouvy. Po uběhnutí sjednané doby pojistky má klient nárok na výplatu naspořených peněz (vklady klienta a připsané zhodnocení).
V případě investičních pojistek si ale lidé sami určují, jakým způsobem se s jejich nastřádanými penězi nakládá. Ve světě je tento typ smluv velmi oblíbený a tvoří více než 80 procent všech nově uzavřených životních pojistek. Zájem o tento typ životního pojištění narůstá také v České republice.
Na rozdíl od klasických kapitálových pojistek nejsou investiční pojistky spojené s pevnou garancí výnosu za všech okolností. Záleží jen na klientech samotných, pro jaké výnosové programy se rozhodnou. Lidé mají u každé pojišťovny na výběr z řady investičních variant – nejrůznějších fondů, které se odlišují svou potenciální výnosností, ale také rizikem. Například klienti, kterým až tolik nevadí podstupovat vyšší riziko, mohou vsadit na fondy, jejichž portfolio ve značné míře obsahuje akcie či jiné rizikovější cenné papíry. Pojišťovny ale zájemce o tyto pojistky vždy upozorňují, že výsledný výnos, kterého sami dosáhnou, může být nižší, než kdyby raději zvolili garantovanou variantu kapitálové životní pojistky a investování peněz nechali na pojišťovně samotné. Pokud má klient zájem o investiční pojištění, ale nechce se úplně vzdát určité garance výnosu, může si i v rámci investičních variant zvolit některý ze zajištěných (garantovaných) programů. Samozřejmostí je kombinace několika investičních programů současně. Pojišťovny přitom množství investičních programů a připojištění neustále rozšiřují, aby mohly uspokojit i ty nejnáročnější klienty. A často se jedná právě o garantované investiční programy. Příkladem je ČPP, která od počátku letošního října inovovala své nejprodávanější investiční pojištění Maximum. „Nově mají klienti u této pojistky možnost využít garantovaný fond se zhodnocením 3,7 procenta,“ uvedla Renata Svobodová z ČPP.
Speciálním druhem životních pojištění, která jsou vhodné k investování, jsou také tak zvané jednorázové pojistky. Ty jsou určené pro klienty, kteří hledají možnost pro uložení svých peněz na dobu okolo pěti až deseti let a současně chtějí být životně pojištěni. V takovém případě mohou využít právě jednorázových životních pojistek, které lze považovat za alternativu zajištěných fondů. Sjednávají se na pevnou předem danou dobu (obvykle okolo pěti až deseti let).
Podobně jako u zajištěných fondů existuje i u jednorázových investičních pojistek velice pestrá škála možností, kam (do jakých aktiv) lze volné peníze ukládat. Zdaleka se nejedná o ryze finanční aktiva typu dluhopisů či akcií. Investiční pojistky kupříkladu pamatují také na nefinanční aktiva – kupříkladu komodity (zlato, stříbro, ropa a mnoho dalších surovin).
Typickým rysem jednorázových investičních pojistek je upisovací období. To je pevně daná doba, po kterou mohou lidé své peníze do těchto produktů investovat. Obvykle se jedná o několik měsíců.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.