« Zpět

Kdo v rodině vydělává, měl by mít životní pojištění

| 11. října 2010 - 9:55 | Zprávy | Životní pojištění

Životní pojištění je v zásadě tou nejdůležitější pojistkou, o které by lidé měli uvažovat. Několikanásobně to platí pro ty, kteří v rodině vydělávají a na kterých jsou ostatní finančně závislí. Když se takovému člověku něco stane a ostatní se ocitnou bez prostředků, přestává legrace a nastávají velké a často neřešitelné problémy. 

Životní pojištění je v zásadě tou nejdůležitější pojistkou, o které by lidé měli uvažovat. Několikanásobně to platí pro ty, kteří v rodině vydělávají a na kterých jsou ostatní finančně závislí. Když se takovému člověku něco stane a ostatní se ocitnou bez prostředků, přestává legrace a nastávají velké a často neřešitelné problémy.
Češi hodně podceňují životní pojištění a v případě pojistných smluv myslí zejména na svůj majetek. Zatímco v původních patnácti zemích Unie se životní pojištění podílí na celkovém předepsaném pojistném asi šedesáti procenty a zbytek připadá na neživotní pojištění, v Česku je tento poměr přesně opačný. Větší podíl zde zabírají právě neživotní pojistky.
Význam životní pojistky si lidé obvykle uvědomí, až už je pozdě. A to nemusí jít přímo jen o úmrtí osoby, která v rodině vydělává. Stačí, když si tento člověk přivodí nějaké větší zranění, které jej „vyřadí ze hry“ a kvůli tomu nemůže dále vydělávat peníze. A kdo potom nahradí jeho funkci, aby rodina nezůstala zcela bez prostředků? Jestliže tento nešťastník měl sjednané životní pojištění, které pamatuje také na tyto případy (zranění s trvalými následky), rodina dostane od pojišťovny peníze – ve výši pojistné částky. Stejně tak i v situaci, kdy živitel rodiny přijde o život, nezůstanou pozůstalí v rodině bez peněz.
Vhodně nastavená životní pojistka je pro každou rodinu velmi zásadním aspektem. V samotné smlouvě mohou lidé zohlednit celou řadu rizik. Vedle této škály pojistných událostí je stejně klíčovým parametrem smlouvy pojistná částka. Tedy právě suma peněz, kterou rodina dostane od pojišťovny na překlenutí tíživého dopadu ztráty blízkého, který vydělával.
Výše pojistné částky by jednoduše měla být minimálně taková, kolik rodina potřebuje peněz, než se jí podaří ztraceného člena zcela nahradit – tedy vyřešit problém s přísunem peněz. A to není ve většině případů žádná nízká částka. Vhodné je kalkulovat s penězi v řádu statisíců i miliónů korun.
Žalostná situace je zvláště v případě, kdy rodina splácí hypotéku na byt či dům, kde bydlí. Ztratit střechu nad hlavou je to nejhorší, co může rodinu pozůstalých potkat. Kde pak rychle vzít peníze na splátky hypotéky? V podstatě neřešitelný problém.
Hypoteční banky jsou si tohoto rizika na rozdíl od některých lehkomyslných klientů dobře vědomy, a tak často povinně vyžadují po dlužníkovi uzavření životního pojištění. Dokud nepředloží smlouvu o životním pojištění se stejnou pojistnou částkou, jaká je výše hypotečního úvěru, peníze banka neuvolní. Nutno dodat, že tento přístup ale nepraktikuje každá hypoteční banka. Některé jen klientům doporučí, aby si životní pojištění uzavřeli a případně jim dají kontakty na některé pojišťovací agenty. Je pak na klientech samotných, aby tak učinili.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.