« Zpět

Je kapitálové životní pojištění vhodné pro děti?

| 23. dubna 2004 - 7:44 | Zprávy | Životní pojištění

Stále populárnější jsou produkty životního kapitálového pojištění pro děti. Podívejme se blíže, jak je to skutečně s výhodností tohoto produktu.


Kapitálové životní pojištění pro děti má splňovat tato kritéria:
- Krýt rizika, která jsou v pojistné smlouvě sjednána, jako jsou: rizika úrazová (trvalá   invalidita, denní odškodné, zlomeniny, atd.), riziko závažných onemocnění, popřípadě plné invalidity. Veškeré krytí těchto rizik závisí na nabídce pojišťovny.
- Druhým kritériem je finanční pomoc dítěti při vstupu do života. A to jednak z pohledu toho, že dítě mohlo přijít o rodiče (další nejčastěji kryté riziko pojišťovnou) a tuto pomoc bude zcela určitě potřebovat, jednak z pohledu rodičů, pro které je snazší čerpat takto nastřádané peníze, než aby musela strádat životní úroveň rodiny například při studiu jejich dětí na vysoké škole.
Zkusme se podívat na tento produkt i z jiných stránek. V roce 2004 klesla TÚM na hodnotu 2,4 % a tím také se prodloužila návratnost této investice. Je sice pravda, že většina pojišťoven připisuje klientům vyšší zisky, je to však jen vůle pojišťovny.
Dalším podstatným hlediskem pro rozhodování je likvidita tohoto produktu. Je to dlouhodobý produkt, což v praxi znamená, že k vloženým prostředkům se klient dostane až při dožití smlouvy.To většinou znamená až v 19, popřípadě až 25 letech dítěte. Vyvstává otázka, jestli se prostředky investované do kapitálového životního pojištění dítěte nedají využít pro jiný finanční produkt, který bude mít vyšší zhodnocení s kratší likviditou. Určitě lze najít takové produkty a pro vstup dítěte do reálného života investovat víc, než nám může nabídnout kapitálové životní pojištění pro děti.
Co se nedá upřít pojišťovně je výše uvedený fakt krytí rizik. Závažné onemocnění, popřípadě plná invalidita způsobená jinak než úrazem je sice u mladých lidí málo pravděpodobná, ale to neznamená, že toto riziko neexistuje. Záleží na rodičích, jak moc velký strach mají, buď z genetických predispozic nebo rizik vyplývajících z prostředí. V každém případě i tato rizika lze samostatně vykrýt například rizikovým životním pojištěním. Co se týká úrazového pojištění, existují velmi vhodné produkty, které jsou standardně nabízené pojišťovnami a nejsou pevně spjaté s kapitálovým životním pojištěním pro děti.
Co je však velmi důležité, je ochrana živitele rodiny. To je klíčová postava v životě a v životním standardu celé rodiny. Utrpí-li živitel jedno z uvedených rizik, utrpí ho celá rodina. Myslíte si, že budete i nadále schopni platit něco, co pro vás nebude životní nutností? To je ale spíš otázka na jiné téma.
Podtrženo a sečteno, určitě lze najít vhodnou kombinaci finančních produktů, která bude lepší než kapitálové životní pojištění pro děti. Je však zapotřebí najít kvalitního finančního poradce sledujícího priority klienta a nejenom jeho zisk. V každém případě většina finančních poradců má dostatek informací na to, aby vám kvalitně poradila.

Autor je finančním poradcem společnosti Generali Capital - bezplatné finanční poradenství
            

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.