« Zpět

Jaké pojištění je vhodné pro děti

| 18. srpna 2009 - 11:01 | Zprávy | Životní pojištění

Většina lidí zapomíná na pojišťování dětí pro případ vážných trvalých úrazů. Ty přitom mohou ohrozit finanční situaci rodiny a posléze i dítěte. Mezi některými pojišťovacími poradci a mezi klienty je často oblíbené pojištění drobných úrazů nebo hospitalizace. Pokud se třeba bude dítě léčit po úrazu, bude pojišťovna vyplácet 500 Kč denně, pokud se bude léčit vnemocnici, bude pojišťovna vyplácet 1 000 Kč denně. Toto pojištění by stálo 130 Kč měsíčně.

Většina lidí zapomíná na pojišťování dětí pro případ vážných trvalých úrazů. Ty přitom mohou ohrozit finanční situaci rodiny a posléze i dítěte.
Mezi některými pojišťovacími poradci a mezi klienty je často oblíbené pojištění drobných úrazů nebo hospitalizace. Pokud se třeba bude dítě léčit po úrazu, bude pojišťovna vyplácet 500 Kč denně, pokud se bude léčit vnemocnici, bude pojišťovna vyplácet 1 000 Kč denně. Toto pojištění by stálo 130 Kč měsíčně.
Tyto pojistky se dobře prodávají. Každý souhlasí stím, že se dítěti lehce může něco stát. A také se stává – 30 tisíc dětí je ročně hospitalizováno po úrazech.
Takovéto pojištění ale příliš doporučit nelze. Je totiž docela drahé a rodina ho nutně nepotřebuje. Náklady, které jí vzniknou hospitalizací, je lepší pokrýt z likvidní rezervy . Není třeba ktomu uzavírat pojištění. Peníze, které ušetříte, je vhodnější použít na rizika, která mohou být opravdu vážná.
Největší finanční katastrofou nejsou drobné úrazy, ale vážné úrazy, které nechají trvalé následky. Ty znamenají trvalou změnu vživotě rodiny. Trvalé následky úrazů mohou znamenat nákladnou léčbu, investice do přestavby bytu, náklady na speciální školy či školky, omezení možnosti pracovat, protože se rodiče musejí starat o dítě a podobně. Rodiče asi budou chtít dítěti finančně pomoci i vdobě, kdy nebudou pracovně aktivní.
Proto lze doporučit u dětí pojišťovat pouze trvalé následky úrazu, a to na částky, které se pohybují spíše vmilionech než statisících.
* s náklady na péči o postiženého (asistence – buď snížení příjmů jednoho zrodičů, nebo externí),
* se zařazením se do života – přestavba bytu, auto, speciální škola,
* s doživotní rentou, která zvýší životní standard dítěte.
Pojištění pro trvalé následky úrazu dítěte spojistnou částkou 1 milion Kč stojí 800 Kč ročně. Dosahujeme tak vysoké pojistné ochrany, a přitom za toto pojištění neplatíme příliš mnoho peněz.
* pojistná částka 1 mililion Kč (s progresivním plněním). Vpřípadě trvalých následků jsou vyplaceny až 4 miliony Kč,
* vždy používat progresivní plnění,
* plnění „až od“ větších úrazů (např. 10 %) – zlevňují pojistku,
* nepojišťovat úrazy, které nezanechají trvalé následky, ale vyžádají si pouze pobyt vnemocnici,
* pojištění na 1 milion Kč stojí okolo 70 Kč měsíčně.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.