« Zpět

JAKÉ JSOU DRUHY ŽIVOTNÍCH POJISTEK

| 10. října 2011 - 9:10 | Zprávy | Životní pojištění

Rizikové životní pojištění. Svou povahou nejjednodušším typem životní pojistky je rizikové pojištění. Klient kryje pouze riziko ztráty života případně riziko úrazu s trvalými následky. V takovém případě celé pojistné se plně využije v rámci rizikové složky, klient tedy nespoří. 

Rizikové životní pojištění... Svou povahou nejjednodušším typem životní pojistky je rizikové pojištění. Klient kryje pouze riziko ztráty života případně riziko úrazu s trvalými následky. V takovém případě celé pojistné se plně využije v rámci rizikové složky, klient tedy nespoří. Toto pojištění má svůj význam u živitelů rodin, hojně se využívá také v rámci hypotečních úvěrů.
Kapitálové životní pojištění

Jestliže má klient zájem nejen si pojistit svůj život, ale současně také spořit, nabízí se mu kapitálové životní pojištění. Jde tedy o kombinaci rizikového životního pojištění a spoření. U klasické kapitálové pojistky klient nemůže ovlivňovat, jakým způsobem budou jeho prostředky ze spořící složky investovány. Zato ale získá garanci minimálního ročního zisku 2,5 procenta (technická úroková míra).

Investiční životní pojištění

Jedná se o zvláštní druh kapitálového životního pojištění, kde si klient sám určuje, jak jsou jeho peníze ze spořící složky investovány. Není zde tudíž žádná garance minimálního výnosu a klienti by měli pamatovat na to, že mohou v roce místo výnosu dosáhnout i ztráty. Ve světě je investiční pojištění velmi oblíbeno a tvoří více než 80 procent všech nově uzavřených životních pojistek. Oblibu klientů si investiční pojištění získává také v Česku.

Jednorázové životní pojištění

Alternativa zajištěných (garantovaných) fondů. V případě jednorázových pojistek lidé na pevně danou dobu (obvykle pět až deset let) uloží konkrétní částku peněz (jednorázově). Současně jsou po celou dobu trvání vkladu životně pojištěni. Jedná se tak o kombinaci investice (jednorázové investice) a rizikového pojištění. Pokud klienti dodrží celou dobu pojištění (své podíly neprodají dříve), mají garanci návratu svých vkladů. Současně získají zhodnocení podle nastavených podmínek pojištění.

Flexibilní životní pojištění

Zájemci o životní pojistku se na trhu mohou setkat ještě s jedním pojmem. Tím je flexibilní životní pojištění. Zde nejde o samostatnou kategorii životní pojistky, nýbrž klient získá standardní kapitálovou smlouvu s garancí minimálního výnosu. Přívlastek „flexibilní“ znamená, že je zde možné v průběhu trvání smluvního vztahu měnit více parametrů, než je u klasických kapitálových životních pojistek zvykem. Jde tak zejména o marketingový tah pojišťoven, aby získaly další klienty.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.