« Zpět

Jak zabránit poradcům v honbě za provizemi z životního pojištění?

| 17. července 2009 - 11:23 | Zprávy | Životní pojištění

Časté přestupy mezi penzijními fondy, které doporučovali někteří finanční poradci kvůli provizím, se kvůli osmisetkorunové pokutě klientovi nevyplatí. Podobné omezení u lukrativnějšího životního pojištění ale neplatí. Měl by stát nějak zasáhnout? Napište, co si o tom myslíte.

Přestupové turistice mezi penzijními fondy je nejspíš konec. Na začátku července podepsal prezident zákon, který umožní fondům za přestup k jinému fondu před uplynutím pěti let od sjednání penzijního připojištění účtovat klientům až osmisetkorunovou pokutu. Má se tím zabránit praxi některých finančních poradců, kteří nutili klienty ke změně fondu, aby sami mohli vyinkasovat provizi.

Podle vyjádření představitelů asociací zastupující poradenské firmy, které přinesla Mladá Fronta Dnes, existuje obava, že poradci „zlatokopové“ se nyní zaměří na mnohem lukrativnější životní pojištění . Mohou tak klienty zmanipulovat tak, že stávající životní pojištění se ztrátou zruší a uzavřou si nové „výhodnější“. A poradce dostane provizi ve výši až dvouletého pojistného. Na vině jsou prý i pojišťovny, které provize neustále zvyšují, aby jim poradci přiváděli co nejvíce nových klientů. Jenže vše nakonec zaplatí klient. Aniž o tom často ví. Podobné opatření jako penzijního připojištění se však zatím nechystá.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.