« Zpět

Investiční životní pojištění je dlouhodobý produkt

| 6. října 2008 - 11:05 | Zprávy | Životní pojištění

GENERÁLNÍ ŘEDITEL POJIŠŤOVNY ČESKÉ SPOŘITELNY PETR ZAPLETAL mluví o  produktech životního pojištění ČS i o tom, proč by si je lidé měli pořizovat.....

GENERÁLNÍ ŘEDITEL POJIŠŤOVNY ČESKÉ SPOŘITELNY PETR ZAPLETAL:

* Pojišťovna České spořitelny je zaměřena na produkty životního pojištění, co pro tuto oblast znamená současná finanční krize?

Současná krize na finančních trzích se nás nedotýká. Důvody jsou dva: životní pojištění je striktně regulovaná oblast, která podléhá státnímu dohledu. Pojišťovny jsou ze zákona povinny zachovávat svou schopnost plnit přijaté závazky a pro tyto případy vytvářejí technické rezervy. Za druhé se potvrzuje správnost našeho obezřetného řízení investic, které nám jako finanční instituci umožňuje přestát tuto celosvětovou krizi bez problémů.

* Nedávno došlo k odprodeji vaší pojišťovny rakouské pojišťovací skupině Vienna Insurance Group. Co to pro vás a vaše klienty znamená?

Pojišťovna ČS majetkově přešla z Erste Group, kam patří i Česká spořitelna, do skupiny Vienna Insurance Group . Tato majetková transakce se klientů ani našeho vnitřního uspořádání nijak nedotkne. Skupina VIG koupila naši pojišťovnu z důvodu našich obchodních úspěchů, proto má v úmyslu ponechat fungování stejné jako doposud. Díky patnáctileté distribuční smlouvě, podepsané s Českou spořitelnou, mohou klienti nadále sjednávat naše produkty v pobočkách České spořitelny tak jako doposud. Protože VIG je nejsilnější pojišťovací skupinou ve střední Evropě, těším se, že nabídneme našim klientům výhody plynoucí z tohoto spojení.

* Jaký lze, podle vás, očekávat vývoj životního pojištění v ČR?

Bohužel i nadále platí, že většina lidí má pojištěné auto a domácnost, ale ne všichni myslí na pojištění svého života či zdraví. Za vyspělými státy, za které považuji například Rakousko či Německo, tak v objemu životního pojištění velmi zaostáváme. Tato situace se pomalu zlepšuje díky bohatnoucí střední vrstvě a díky činnosti finančních poradců, kteří provádějí mezi lidmi osvětu.

* O jaké produkty mají klienti v současné době největší zájem?

Určitě o produkty zajišťující klienty proti rizikům smrti, nemoci či úrazu, o zajištění proti neschopnosti splácet své půjčky a hypotéky. I přes momentálně nepříznivý vývoj na kapitálových trzích je zájem i o investiční životní pojištění, protože jde o dlouhodobý produkt a krátkodobé výkyvy nemají na celkovou výhodnost vliv.

* Můžete tedy shrnout důvody, proč si zřídit životní pojištění?

Prvořadé je zcela jednoznačně zajištění rodiny pro případ nepříznivé životní situace. Zejména v rodinách s dětmi je tato funkce zcela zásadní. Živitel se může pojistit pro případ smrti, trvalé invalidity, velmi vážných onemocnění, ale například i pro případ ztráty zaměstnání. Důležité je pojištění také jako zajištění více či méně vzdálené budoucnosti, kdy klient nebude v produktivním věku a pojištění mu pomůže udržet si životní úroveň, na jakou byl zvyklý. Životní pojištění doporučuji také samostatně žijícím osobám, které si berou úvěr či hypotéku.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.