« Zpět

Dvouciferný růst trhu je příznivým signálem

| 6. října 2008 - 11:05 | Zprávy | Životní pojištění

GENERÁLNÍ ŘEDITEL UNIQA POJIŠŤOVNY MARTIN ŽÁČEK
* Letošní první pololetí na trhu životního pojištění přineslo více než desetiprocentní růst. Váš komentář? 
 
Určitě je tento již těsně dvojciferný růst příznivým signálem. Nicméně dovolte mi na úvod to číslo ještě trochu upřesnit. 

GENERÁLNÍ ŘEDITEL UNIQA POJIŠŤOVNY MARTIN ŽÁČEK:

* Letošní první pololetí na trhu životního pojištění přineslo více než desetiprocentní růst. Váš komentář?

Určitě je tento již těsně dvojciferný růst příznivým signálem. Nicméně dovolte mi na úvod to číslo ještě trochu upřesnit. Běžně placené pojistné, které my považujeme za zdravé jádro růstu, se meziročně zvýšilo o 9,6, zatímco jednorázové vklady klientů o 12,7 procenta. V naší pojišťovně nás může těšit, že se nám podařilo na běžně placeném pojistném předepsat o 50 procent více, než byl celotržní průměr. Nicméně potenciál životního pojištění je stále velký. Podle statistik rostou sice příjmy domácností a roste životní úroveň, ale podíl výdajů domácností na pojištění se snižuje.

* Proč?

Osobně vidím tři důvody: jedním z nich je současná skutečně masová snaha napříč populací řešit otázku vlastního bydlení, spojená s hypotékami a úvěry ze stavebního spoření. To odčerpává podstatnou část finančních rezerv domácností. Dále hraje roli jistě aktuální nákupní nálada mezi českým obyvatelstvem, které si dopřává v doposud nevídané míře okamžité spotřeby. Dokumentuje to rekordní růst maloobchodních tržeb. Lidé ještě nejsou ochotni část své spotřeby omezit v zájmu budoucího zabezpečení. A třetím – zatím neméně silným důvodem – je určité historicky hluboce zakořeněné přesvědčení, že ve stáří se o nás postará stát.

* Jak lze tuto situaci řešit?

Hlavním faktorem dynamického růstu životního pojištění by byla bezesporu důsledná penzijní reforma počítající s účastí komerčních pojišťoven, které se ČR zatím nedočkala. Životní pojištění je jedním z hlavních pilířů penzijních systémů dnes již nejen ve vyspělých zemích. Čím déle se bude s reformou otálet, tím citelněji postihne za pár let důchodce nedostatečná mezigenerační solidarita, protože demografické trendy hovoří jasně – stárne celá populace.

* Jak se bude, podle vás, vyvíjet trh životního pojištění v příštích letech?

Velmi záleží na tom, kdy a v jaké formě proběhne penzijní reforma, zejména jakou roli přisoudí komerčním pojišťovnám. To bude alfa a omega budoucího vývoje rezervotvorných pojištění. Ale kromě toho je třeba rovněž více profilovat životní pojištění v jeho nejvýznamnější funkci: tou je a zůstane ochrana před riziky, která přinášejí nepředvídatelné situace a která ve svém důsledku velmi ovlivní kvalitu života – například ztráta živitele rodiny, trvalá invalidita, závažné onemocnění apod. A právě zde je nezastupitelná úloha pojištění jako jedinečného nástroje napříč celým finančním trhem.

* Jak je na potenciál životního pojištění, o němž mluvíte, připravena konkrétně vaše pojišťovna?

Naše nabídka zahrnuje oba základní druhy pojištění – rizikové i rezervotvorné. V rámci rezervotvorných pojištění poskytujeme jak kapitálové, tak i investiční životní pojištění. Fenoménem dnešního trhu je bezesporu investiční životní pojištění. Jde o nejindividuálnější možnost mezi pojistkami, protože klient si sám zvolí investiční strategii podle svých možností a vztahu k riziku. Zájem o tuto formu pojištění neustále roste a postupně zastiňuje kapitálovou formu.

* Pojištění je potřeba neustále adaptovat a optimalizovat v souladu s potřebami lidí. Souhlasíte?

K investičnímu pojištění jsme proto přidali doplňkové složky, například úrazové pojištění klienta a jeho dětí nebo pojištění denních dávek v pracovní neschopnosti. Produkt je daňově optimalizován a lze ho kombinovat s hypotékou. Významným nástrojem bezpečného investování klienta je Investplán, který převádí části podílových jednotek z dynamičtějších akciových programů do dluhopisových, aby se zamezilo ztrátě z případných výkyvů výnosů ke konci trvání pojistné smlouvy. Abychom potenciální klienty ještě více motivovali k uzavření životního pojištění, zvýhodňujeme je až do konce tohoto roku doplňkovým pojištěním povinného poplatku za hospitalizaci zcela zdarma.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.