« Zpět

Díky investičnímu pojištění lze využít i poklesu akcií

| 6. října 2008 - 11:05 | Zprávy | Životní pojištění

ŘEDITEL POJIŠTĚNÍ OSOB KOOPERATIVY MILAN NIDL vysvětluje, proč neklesá zájem klientů o investiční pojištění, hovoří o úspěchu produktu Perspektiva, ale i o tom, co je zamyskání výnosu do garantovaného fondu....

ŘEDITEL POJIŠTĚNÍ OSOB KOOPERATIVY MILAN NIDL:

* Zájem klientů o investiční pojištění neklesá. Čím si jeho oblibu vysvětlujete?

Klíčovou výhodou tohoto produktu je možnost volit investiční strategii a upravovat si jej neustále podle aktuálních potřeb a požadavků. Klasické životní pojistky jsou určeny spíše pro konzervativní klientelu – zpravidla mají solidní garantované zhodnocení, ale jejich parametry jsou pevně dané. Naproti tomu je investiční pojištění spíše pro ty, kteří s produktem chtějí aktivně pracovat – rozhodovat o tom, kam se investuje rezerva pojistného, měnit pojistné i pojistné částky, chtějí mít možnost v průběhu pojištění disponovat svými naspořenými prostředky či další peníze vkládat. Investiční životní pojištění nabízí přehledné a transparentní poplatky, což usnadňuje klientům orientaci v produktu. Dokazují to mimo jiné výsledky prodejů našeho produktu Perspektiva, který získal loni prestižní ocenění Životní pojištění roku 2007 a letos ho odborníci ocenili Zlatou korunou.

* Můžete nám přiblížit konstrukci těchto produktů?

Investiční část takového pojištění obvykle využívá buď akciové, dluhopisové či smíšené podílové fondy, ale nabízíme i garantovaný fond, který je po celou dobu úročen minimálně 2,4 procenty plus podíl na kladných výsledcích hospodaření pojišťovny. Klient může kdykoli během trvání pojištění přecházet mezi tržními fondy a garantovaným fondem. Unikátní je i zamykání výnosu. Klient si může ve smlouvě zvolit, kolik procent zhodnocení se automaticky „uzamkne“ do garantovaného fondu. Kvůli náhlému poklesu akciových trhů tak nemůže přijít o naspořené prostředky.

* Druhou, neméně podstatnou částí investičního životního pojištění, je pojištění proti rizikům. Jak jste na tom?

Zde si klient může volně podle svého uvážení a svých potřeb zvolit výše pojistných částek, a to ať už se jedná o riziko smrti, úrazu, trvalých následků či třeba výši denní dávky v případě hospitalizace. Výši pojistných částek a skladbu rizik, proti nimž je pojištěn, může ale kdykoli upravit dle svého uvážení. Dodám ještě, že Kooperativa aktuálně snížila v pojištění Perspektiva pojistné za úrazová rizika.

* Letošní a loňský rok ukázaly, že ceny akcií mohou zaznamenávat značné výkyvy. Neprojevilo se to poklesem zájmu o investiční životní pojištění?

Určitý pokles cen akcií, k němuž došlo, nelze považovat za zásadní problém. V tomto pojištění se počítá s investičním horizontem minimálně 10, ale spíše 20 a více let, takže takové pohyby cen akcií mohou výši zhodnocení ovlivnit jen dočasně. Klíčová rada pro klienty zní – nepanikařit. Jelikož se jedná v našem pojištění o fondy fondů, které mají zastoupení ve všech regionech a odvětvích, je jenom otázkou času, kdy se začne finančním trhům opět dařit.

* Je vhodné v takové složité době vůbec investovat peníze prostřednictvím investičního životního pojištění?

V každém případě ano. Jeho výhodou nesporně zůstává, že při poklesu ceny podílové jednotky klient nakupuje díky měsíční platbě pojistného více těchto jednotek. To znamená, že jako správný investor krizi řeší tím, že stále nakupuje. V momentě růstu ceny jednotek tak získává výrazně vyšší zisk než klient, který již nenakupuje. Navíc zlaté investiční pravidlo praví, že ztráta není ztrátou, pokud není realizována – dokud klient neprodá podílové jednotky. Další možností je převod jednotek do garantovaného fondu nebo do fondu, který obsahuje větší podíl dluhopisů. Nesmíme také zapomínat na to, že naše portfolia jsou spravována zkušenými investory, kteří s penězi klientů aktivně pracují. Klienti tak pocítí pokles finančních trhů a zejména cen akcií pouze částečně.

* Je zájem i o čistě riziková pojištění?

Ano. Kooperativa například letos přišla s novinkou komplexního rizikového pojištění Rubikon. Produkt je na Českém trhu naprosto unikátní, a to jak množstvím, tak i variabilitou pojištěných rizik. Záleží jenom na klientovi, jaká pojištění si zvolí a jak vysoké pojistné částky. V rámci jedné pojistné smlouvy lze pojistit myslitelná rizika včetně vážných onemocnění, pracovní neschopnosti, pobytu v nemocnici či komplexního úrazového pojištění. Navíc může klient kdykoli během trvání pojištění požádat o zrušení nebo sjednání doplňkových pojištění nebo o změnu sjednaných pojistných částek.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.