« Zpět

Dětský talisman na celý život

| 27. května 2005 - 8:27 | Zprávy | Životní pojištění

Rodiče, kteří chtějí zaopatřit své potomky, se dnes již neomezují jen na nejrůznější druhy spoření, ale často uzavírají dětem životní pojištění, které umožňuje současně dětem spořit a zároveň pojistí dítě proti úrazům.

Dětské pojištění Talisman, které nabízí Aviva životní pojišťovna, patří mezi neoblíbenější na českém trhu právě proto, že tyto dva předpoklady skutečně naplňuje. Kromě základního spoření a úrazového pojištění zahrnuje totiž Talisman jako jediný na českém trhu připojištění závažných nemocí dítěte.
 
"Více než 90 procent klientů, kteří uzavřou dětské pojištění Talisman, současně zvolí také připojištění pro případ závažných onemocnění a závažných zlomenin dítěte," konstatuje Michaela Jandová, marketinková manažerka Aviva životní pojišťovny. Výše pojistné částky je 400 000 korun a při sjednávání pojistné smlouvy se nezkoumá zdravotní stav dítěte. Připojištění pokrývá celkem šestnáct závažných onemocnění (například meningitidu, encefalitidu, cukrovku a tetanus).
 
Jedinečnost Talismanu od Aviva životní pojišťovny je ve srovnání s tradičním spořením i některými jednoduchými dětskými pojistkami v tom, že tento produkt pojišťuje nejen dítě, ale také jednoho z rodičů. V případě smrti pojištěného rodiče přebírá pojišťovna za pojištěného rodiče placení pojistného až do konce pojistné doby a navíc pojistné každý rok indexuje pěti procenty.
 
Pojištění je často uzavíráno již při narození potomka, ale může být sjednáno i kdykoli později do dovršení patnácti let věku dítěte. Výplata naspořených peněz nastupuje dosažením dohodnutého věku pojištěného dítěte, který lze zvolit v rozmezí 18 až 25 let. Sjednané pojistné u dětských pojistek platí většinou rodiče (případně jiná dospělá osoba) a po uplynutí pojistné doby dostane dítě vyplacenu spořící složku pojištění.
 
 
Podívejme se na modelový příklad takového pojištění:
 
Čadům se splnil sen a pan Čada dostal k třiatřicátým narozeninám od své ženy nejkrásnější dárek - dlouho očekávaného syna Patrika. Jako každý rodič i on chtěl své dítě ochránit před nenadálými okolnostmi a také mu našetřit nějaké peníze, které by mu v budoucnu ulehčily osamostatnění. Rozhodl se proto pojistit Patrika ihned po jeho narození a sjednal mu investiční životní pojištění Talisman na dobu 25 let s čtvrtletně placeným pojistným 3 600 korun včetně pojistného za volitelné připojištění. Když bylo Patrikovi 5 let, zlomil si při bobování hrudní obratel. Paní Čadová tak musela nějakou dobu s Patrikem zůstat doma a starat se o něj. Naštěstí se Patrik ze zranění rychle zotavil bez jakýchkoliv trvalých následků. Pojišťovna za tento úraz jednorázově vyplatila částku 15.000 korun.
Za dobu trvání pojištění zaplatí Čadovi celkem 360 000 korun (330 000 korun na základní pojistné a 30 000 korun na volitelné připojištění). Počítáme-li s výnosem 5%, bude mít Patrik ve svých 25 letech naspořeno 488 000 korun a navíc bude až do ukončení trvání pojištění pojištěn na pojistnou částku 400 000 korun pro případ trvalého tělesného poškození následkem úrazu a pro případ závažných onemocnění a závažných zlomenin. Pan Čada má zároveň jistotu, že kdyby zemřel, převezme placení pojistného v plné výši pojišťovna a Patrik dostane vše, co mu jeho rodiče chtěli naspořit.
Talisman je s Vámi v každé životní situaci
 
Co nastane, když...
 
... pojistník platící pojistné zemře:

Zemře-Ii pojištěný rodič, převezmeme na sebe pojišťovna placení pojistného v plné výši až do konce pojištění.
Placené pojistné bude každoročně navyšováno minimálně o 5 %.
Na konci pojištění tedy dostane pojištěné dítě minimálně stejnou částku, jakou by obdrželo, kdyby pojištěný rodič nezemřel.
... dítě utrpí úraz s trvalými následky:

Utrpí-Ii dítě v průběhu pojištění úraz s trvalými následky uvedenými v pojistných podmínkách, vyplatíme až 100 % pojistné částky 400 000 Kč.
... dítě vážně onemocní či utrpí závažnou zlomeninu:

Máte-Ii sjednáno připojištění pro případ závažných onemocnění a závažných zlomenin, vyplatí pojišťovna v případě pojistné události až 100 % pojistné částky, tedy až 400 000 Kč (dle pojistných podmínek).
... pojištěné dítě zemře:

V případě úmrtí dítěte Vám Aviva vrátí dosud zaplacené pojistné za základní pojištění, nebo 101 % spořící složky, je-Ii vyšší.
... dítě dosáhne požadovaného věku:

Na konci pojistné doby Vašemu dítěti jednorázově pojišťovna vyplatí spořící složku pojištění.